محسن معصومعلیزاده شنبه سوم خرداد در جمع خبرنگاران، گفت: محل یادمان شهدای بمباران استادیوم قدس همدان، که یکی از تلخترین وقایع جنگ تحمیلی را در خود ثبت کرده، روز گذشته پس از دفاع مسئول ثبت آثار میراث فرهنگی استان همدان، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه این اثر ملی که با تمرکز بر محل بمباران در استادیوم قدس است، اظهار کرد: اثر فوق در حال دریافت شماره ثبت ملی بوده و مربوط به واقعه بمباران روز جمعه ۲۵ تیرماه ۱۳۶۱ است.
معصومعلیزاده تصریح کرد: استادیوم قدس همدان، سومین اثر ثبتشده این استان در حوزه دفاع مقدس و از جمله ۱۴۰ اثر دفاع مقدس ثبتشده در سطح کشور به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه در جریان این حمله هوایی رژیم بعث عراق و در حین برگزاری نماز جمعه به امامت آیتالله نوری همدانی، بیش از ۱۰۰ نمازگزار روزهدار به شهادت رسیدند، گفت: این استادیوم که پیش از آن «استادیوم آزادی» نام داشت، پس از این حادثه تاریخی، به نام «شهدای قدس» تغییر یافت.
معصومعلیزاده بیان کرد: پرونده ثبتی این یادمان با عنوان «استادیوم قدس» و با تأکید بر جایگاه تاریخی و فرهنگی این مکان به دلیل وقوع این فاجعه، تهیه و در شورای ثبت آثار غیرمنقول دفاع مقدس تصویب شده است. وی گفت:یادمان شهدای بمباران، در محل ورودی استادیوم و با هدف حفظ خاطره شهدا و روایتگری صحیح برای نسل آینده طراحی شده و بخشی از حافظه زنده مردم همدان در دوران دفاع مقدس است.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اشاره به اینکه با ثبت ملی این یادمان، اهمیت فرهنگی، تاریخی و نمادین آن نیز رسمیت یافته است، اظهار کرد: استادیوم شهدای قدس که قدمتی حدود ۶۰ سال دارد، در دهه ۸۰ و همزمان با انتقال تیم پاس به همدان مورد بازسازی قرار گرفت و سالها میزبان مسابقات رسمی تیمهای پاس و شهرداری همدان بوده است.
وی با بیان اینکه اکنون نیز این استادیوم بیشتر برای رقابتهای استانی و ردههای پایه مورد استفاده قرار میگیرد، اضافه کرد: ثبت ملی این مجموعه، گامی مؤثر در جهت حفظ و پاسداشت ارزشهای دفاع مقدس در قلب پایتخت تاریخ و تمدن ایران به شمار میآید.
مدیرکل میراثفرهنگی استان همدان با تأکید بر اهمیت ثبت وقایع و اماکن دفاع مقدس بیان کرد: از میان بیش از ۴۲ هزار اثر ثبتشده در فهرست آثار ملی، تنها ۱۱۹ اثر مربوط به دوران دفاع مقدس بوده و لازم است این حوزه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
معصوم علیزاده با اشاره به اینکه استادیوم قدس همدان، با وقوع حادثهای فجیع در دل خود، یکی از نمادهای استقامت و مظلومیت مردم در دوران جنگ تحمیلی است، اظهار کرد: همچنین از لوح ثبت ملی دو اثر دیگر دفاع مقدس همدان شامل باغ موزه دفاع مقدس و ایستگاه ارتباطات ماهوارهای شهید قندی اسدآباد در وزارتخانه میراث فرهنگی با حضور وزیر رونمایی شد .
وی گفت: باغ موزه دفاع مقدس همدان با شماره ثبت ۳۴۳۴۳ در تاریخ هفت مهرماه ۱۴۰۳ در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
معصوم علیزاده ادامه داد: این موزه که در زمینی به وسعت هفت هزار و ۵۰۰ متر مربع در میدان فلسطین و ابتدای بلوار کولاب واقع شده، بعنوان جلوهای از عاشورای هشت سال دفاع مقدس، شامل مجموعهای از آثار نمادین، تصویری و مستند از جنگ تحمیلی، عملیاتها، پیکرهای شهدای گمنام، تجهیزات جنگی و روایتگری به زبانهای مختلف بوده که مفاهیم انسانی و ارزشهای ایثار را به نسل امروز و آینده منتقل میکند.
معصوم علیزاده با بیان اینکه ایستگاه ارتباطات ماهوارهای شهید قندی اسدآباد نیز با شماره ثبت ۳۴۳۳۷ در همان تاریخ به ثبت رسید، افزود: این ایستگاه در شهرستان اسدآباد، دهستان سید جمالالدین و بهعنوان نخستین ایستگاه ماهوارهای رسمی کشور، در سال ۱۳۵۱ آغاز بهکار کرد و تا سال ۱۳۵۸ با سه آنتن و ظرفیت ۷۰۰ کانال به یکی از مهمترین مراکز ارتباطی کشور تبدیل شد.
وی ادامه داد: در ۲۲ آذر ۱۳۶۷، این ایستگاه توسط هواپیماهای رژیم بعث عراق مورد تهاجم هوایی قرار گرفت و در جریان این حمله تروریستی، چند تن از پرسنل آن از جمله شهید علیحیدر جمشیدی خسروی به شهادت رسیدند.
انتهای پیام
نظرات