• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۰۸:۵۳
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1404030704069
  • خبرنگار : 50560

دلیل بی‌میلی زوج‌های جوان نسبت به فرزندآوری چیست؟

دلیل بی‌میلی زوج‌های جوان نسبت به فرزندآوری چیست؟

ایسنا/قزوین یک مدرس دانشگاه و کارشناس جامعه شناسی گفت: نبود مشوق‌های کافی، عدم اجرای قانون جوانی جمعیت، افزایش طلاق و افزایش نرخ ناباروری و انفعال برخی دستگاه‌های فرهنگی سبب شده تا با عدم استقبال زوج‌های جوان به فرزندآوری مواجه شویم، بنابراین تقویت نهادهای همچون جهاددانشگاهی در این زمینه راهگشا است.

مریم مددخانی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بالغ‌بر ۱۲ درصد از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند این در حالی است که سالانه به جمعیت سالمند ایران اضافه می‌شود و راهکارهای جوانی جمعیت تا به امروز برای زوج‌های جوان قانع‌کننده نبوده است.

وی افزود: فرزندآوری با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تغییر سبک زندگی، با روند کندی همراه است درحالی‌که بسیاری از کارشناسان و پژوهشگران این حوزه معتقدند، اقتصاد دلیل اصلی زوجین برای عدم تمایل به فرزندآوری نیست.

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: افزایش جمعیت سالمندی کشور در سراشیبی تندی افتاده است و درصورتی‌که مدیران و مسئولان نتوانند جامعه را برای فرزندآوری متقاعد کنند و فرصت فرهنگ‌سازی را از دست بدهند؛ زودتر از سال ۱۴۳۰ در بحران جمعیت سالمندی قرار می‌گیریم.

وی تصریح کرد: در سال‌های گذشته سیاست‌های تشویقی متفاوتی برای فرزند آوری اتخاذ شده، از زمین و حواله خودرو تا بورس و دیگر مشوق‌ها، اما نتیجه مطلوب نبوده است؛ چراکه مشوق‌های مقطعی و ناکارآمد هستند و گاه بسیاری از این مشوق‌ها اجرایی نمی‌شود.

مددخانی بابیان اینکه افزایش جامعه سالمندی استان قزوین نیز نگران‌کننده است؛ گفت: نشست‌های اندیشه‌ورزی که در حوزه اجتماعی برگزار می‌شود، باید نسبت به قانون جوانی جمعیت، تمرکز ویژه‌ای داشته باشد و گره‌های کور این قانون و موانع فرزندآوری را در استان باز کند.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از بحران جمعیت باید همین امروز به دنبال راهکار بود و قطعاً فردا دیر است، بنابراین لازم است که در وهله اول بانک‌ها نسبت به پرداخت زودهنگام تسهیلات فرزندآوری توجه ویژه‌ای داشته باشند.

این جامعه‌شناس بیان می‌کند: در کنار مشوق‌ها، مجموعه دولت در استان قزوین نیز باید به چرایی افزایش طلاق در بین زوجین بپردازد. ناباروری یکی از دلایل طلاق در جامعه است بنابراین ضروری است که برای درمان ناباروری زوجین نیز اقدامات عملی صورت گیرد.

وی با اشاره به لزوم تقویت مراکز درمان ناباروری در استان قزوین، گفت: مرکز درمان ناباروری بیمارستان ولایت، نیاز جدی به رسیدگی و تجهیز دارد، انتظار می‌رفت که این مرکز طی سال‌های فعالیت خود بتواند عملکرد چشم‌گیری داشته باشد اما هنوز درگیر تجهیزات اولیه است.

لزوم تقویت نهادهای چون جهاددانشگاهی برای درمان ناباروری

این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: دولت به‌تنهایی نمی‌تواند موانع فرزندآوری را برطرف کند، اما با تقویت نهادهایی مانند جهاددانشگاهی که هم‌ توان نفوذپذیری در دانشگاه به‌واسطه فعالیت‌های فرهنگی‌ دارد و هم به‌واسطه ظرفیت رسانه‌ای و همچنین مرکز درمانش، می‌تواند گامی مؤثر در راستای فرهنگ فرزندآوری و درمان ناباروری بردارد.

این جامعه‌شناس با اشاره به اهمیت مرخصی زایمان برای مادران شاغل گفت: یکی دیگر از مواردی که باعث سستی در امر فرزندآوری در بین مادران است، عدم تحقق طرح‌های تشویقی مرخصی زایمان است که لازم است در این راستا نمایندگان مجلس به‌خصوص فاطمه محمدبیگی، رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس در این زمینه اهتمام بیشتری داشته باشند.

وی بیان کرد: دولت درخصوص مرخصی زایمان زنان، مقرر کرده که میزان مرخصی تا ۹ ماه افزوده شود و برای پدران نیز دو هفته مرخصی زایمان درنظر گرفته‌ شده است اما مشکل بزرگ این است که کارفرماها زیر بار آن نمی‌روند.

مددخانی با اشاره به اظهارات اخیر رئیس فراکسیون جمعیت و حمایت از خانواده مجلس مبنی بر اینکه پیری جمعیت ایران از دنیا پیشی گرفته و رشد سالمندی د ر ایران سه برابر میانگین جهانی است؛ افزود: از سال ۹۶ به بعد، سالانه پنج درصد از تعداد زنان در سن باروری کاسته شده و بنا بر آمار کارشناسان در سال جاری نسبت به سال گذشته هفت درصد کاهش تولد داشته‌ایم.

وی اظهار کرد: موضوع پیری جمعیت، دغدغه قشر جوان امروزی نیست و برای آنکه این دغدغه برای قشر جوان تبیین شود، باید بیشترین بودجه فرهنگی در این امر صرف شود و بسیاری از نهادها مانند سازمان تبلیغات اسلامی از حالت انفعال خارج شوند.

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: بررسی آمار ازدواج و طلاق در کشور نشان می‌دهد که طی سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۴۰۲ شاهد کاهش ۴۶ درصدی ازدواج در کشور بوده‌ایم، در همین دوره تعداد طلاق‌های کشور ۴۷ درصد افزایش‌ یافته است و شاید حادترین مسئله در پیشروی پیری جمعیت کاهش تمایل جوانان به ازدواج باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha