• یکشنبه / ۱۱ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۰:۰۷
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1404031106681
  • خبرنگار : 50553

پیگیری مشکلات محله باغ‌ نشاط/ ۲

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

ایسنا/قزوین محله باغ نشاط به‌عنوان یکی از مناطق حاشیه‌ شهر قزوین، میزبان جمعیتی از مهاجران افغانستانی است که این شرایط سبب گلایه ساکنین شده است، در گزارش زیر به بررسی وضعیت آموزشی این محله پرداخته‌ایم.

باغ نشاط قزوین محله‌ای به مساحت ۱۰ هکتار و در نزدیکی میدان مینودر شهر قرار دارد، این محله به دلیل ادغام غیراصولی در بافت شهری قزوین از نظر امکانات آموزشی با چالش‌هایی مواجه است و طی چند سال اخیر پیشرفتی نداشته است.

محله باغ نشاط به‌عنوان یکی از مناطق حاشیه‌نشین قزوین، میزبان جمعیتی از مهاجران افغانستانی است، انتقال دانش‌آموزان تبعه افغان از تمامی مناطق قزوین به مدرسه این محله، شرایطی را فراهم کرده که باعث شده محله باغ نشاط با چالش‌های آموزشی و فرهنگی متعددی مواجه شود.

این محله ۷۵۰ خانوار و بالغ‌بر ۳۵۰۰ نفر جمعیت دارد و بی توجهی به این محله سبب شده ساکنین از امکانات آموزشی مطلوب محروم باشند؛ در این گزارش همراه با تیم تحریریه ایسنا به محله باغ نشاط رفتیم.

از همان ابتدای ورود به محله چشمم به دنبال مدرسه این محله است، به یکی از مشاور املاکی‌ها می‌رسیم، وارد می‌شویم و همان ابتدا می‌گویم خبرنگار هستم و برای نوشتن گزارشی از مشکلات آموزشی محله باغ‌ نشاط دست‌به‌قلم شده‌ام.

در مدرسه باغ نشاط به‌جای پیشرفت پسرفت کرده‌ایم

مشاور املاک در ابتدا می‌گوید ۵۰ سال است که ساکن این محله است و چون‌ برای احصای مشکلات رفته‌ایم پاسخمان را می‌دهد؛ در ادامه در خصوص مدرسه محله سؤال می‌کنم که می‌گوید: مدرسه این محله به‌قدری شرایط نامطلوبی دارد که هیچ‌کدام از ساکنین رغبتی به ثبت‌نام فرزندانشان در این مدرسه ندارند.

وی بیان می‌کند: طبق قوانین آموزش‌وپرورش در مدارس ایران، حد مجاز ثبت‌نام دانش‌آموزان اتباع خارجی ازجمله اتباع افغان ۲۰ درصد از ظرفیت مدرسه است، به این معنی که یک مدرسه با ظرفیت مشخص نمی‌تواند بیش از ۲۰ درصد دانش‌آموزان خود را به اتباع افغان اختصاص دهد اما در مدرسه این محله سالانه جمعیت قابل‌توجهی از دانش‌آموزان اتباع غیرمجاز ثبت‌نام‌ می‌شوند و این موضوع هر سال افزایش پیدا می‌کند به‌طوری‌که ۹۹ درصد از دانش‌آموزان مدرسه باغ نشاط از تبعه افغان هستند.

این مشاور املاک در محله باغ نشاط تصریح می‌کند: وضعیت بهداشت در بین دانش‌آموزان مدرسه باغ نشاط افتضاح است و بیشتر دانش‌آموزان مبتلابه شپش هستند، محله خانه بهداشت و مدرسه هم مربی بهداشت ندارد البته خانمی قبل از عید روزهای یکشنبه در مسجد حاضر می‌شد تا به این امورات رسیدگی کنند اما بعد از عید دیگر این خانم هم نیامد.

وی خاطرنشان می‌کند: مدرسه این محله قبلاً پایه ابتدایی و متوسطه اول داشت اما اکنون به‌جای پیشرفت پسرفت کرده‌ایم و فقط مدرسه ابتدایی در محله داریم و خانواده‌ها برای ادامه تحصیل فرزندانشان مجبور هستند فرزند خود را به قزوین بفرستند که در این صورت هم تأمین هزینه‌های رفت‌وآمد برای خانواده‌های این محله که کارگر هستند، دشوار است.

از مغازه مشاور املاکی بیرون می‌آیم و به سمت مدرسه محله می‌روم، درب ورودی مدرسه در انتهای کوچه‌ای باریکی است، ابتدای کوچه هم‌مدرسه جدید در حال ساخت‌وساز است.

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

نبود معاون پرورشی و آموزشی در مدرسه محله باغ نشاط

صدای همهمه دانش‌آموزان به گوش می‌رسد، آخر وقت است و اولیا به دنبال فرزندانشان آمده‌اند، جلو می‌روم و سلام می‌کنم، کرمی که مادر یکی از اولیا است در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: ۱۸ سال است در این محله زندگی می‌کنم باغ نشاط اگرچه نزدیک شهر قرار دارد اما منطقه منفصل شهری محسوب می‌شود و محروم است.

وی ادامه می‌دهد: در این مدرسه ۱۵۰ نفر دانش‌آموز دختر تحصیل می‌کنند اما بیش از ۱۰۰ نفر آنان از افاغنه هستند و به دلیل عدم رعایت بهداشت فرزندان ماهم درگیر شپش شده‌اند.

این مادر تصریح می‌کند: از حصار، شریف‌آباد، بیدستان، گونج و دیگر مناطق دانش‌آموزان افغان را به مدرسه این محله می‌فرستند.

وی می‌گوید: حدود ۴ سال است که کنار این مدرسه ساختمان مدرسه جدید در حال ساخت است و این فضای ساخت‌وساز سبب به خطر افتادن جان فرزندان ما شده است.

کرمی خاطرنشان می‌کند: این مدرسه حتی معاون پرورشی و معاون آموزشی ندارد و این کمبودها سبب شده مدرسه نظم لازم را نداشته باشد و ما که در این شرایط اقتصادی درامد کمی داریم مجبور هستیم دانش‌آموز خود را در همین مدرسه ثبت‌نام کنیم.

وی در پایان تصریح می‌کند: متأسفانه در این محله مدرسه‌ای وجود ندارد که پایه متوسطه اول هم تدریس شود و همین موضوع سبب شده برای سال آینده که دانش‌آموزم به کلاس هفتم می‌رود برای هزینه‌های رفت‌وآمد نگرانی داشته باشم.

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

حضور اتباع غیرمجاز و آسیب‌های آن

برای آشنایی با مشکلات محله فضای مجازی را هم جست‌وجو و صفحه‌ای به نام همین محله در اینستاگرام پیدا می‌کنم و به مدیر صفحه پیام می‌دهم، خود را معرفی می‌کنم و امید هاشمی که متوجه می‌شود خبرنگارم و قصد کمک دارم در پاسخ به سؤالاتم اظهار می‌کند: تا چند سال پیش ساکن این محله بودم هرچند اکنون در این محله زندگی نمی‌کنم اما با توجه به اینکه پدربزرگم از ابتدا در این محله زندگی کرده و اهل اینجا هستیم پیگیر کار محله و مسجد هستم و هرروز در این محله رفت‌وآمد دارم.

وی می‌گوید: نزدیک به ۴۵ خانوار افاغنه در این محله زندگی می‌کنند که بیش از نیمی از آنان غیرقانونی هستند و باوجود اینکه به مشاورین املاک تذکر داده‌ایم ملک به افاغنه اجاره ندهند اما همچنان شاهد ورود افاغنه به این محله هستیم چراکه حکم قانونی از دستگاه قضایی یا استانداری ابلاغ نشده است.

هاشمی با اشاره به اینکه مدرسه محله باغ نشاط پایلوت دانش‌آموزان افغان است، خاطرنشان می‌کند: با توجه به جمعیت باغ نشاط و جمعیت فعلی افاغنه ساخت مدرسه برای افاغنه و اتباع نباید در این محله انجام می‌شد حضور افغان‌ها در این محله سبب عدم رعایت بهداشت عمومی در این محله شده است.

وی در خصوص مشکلات آموزشی مدرسه محله باغ نشاط تصریح می‌کند: استفاده از مستخدمین بازنشسته به‌جای معلم در این مدرسه از مشکلات مدرسه این محله است که سبب کیفیت پایین آموزشی شده است.

هاشمی در پایان در خصوص ساخت مدرسه جدید در این محله تصریح می‌کند: با توجه به اینکه مشخص‌شده این مدرسه برای اتباع در حال ساخت است مردم محله نسبت به ساخت این مدرسه اصلاً شوقی ندارند البته که هم‌اکنون نیز این مدرسه نیمه‌کاره رها و مأمن کارگران اتباع شده است.

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

به گزارش ایسنا، برای پیگیری موضوع در ادامه به سراغ مصاحبه با مسئولان می‌روم.

نبود اعتبار ساخت مدرسه جدید باغ نشاط را متوقف کرده است

مجتبی پورعباسی، سرپرست اداره کل نوسازی مدارس استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص ساخت مدرسه جدید محله باغ نشاط اظهار می‌کند: شروع ساخت این مدرسه ۹ کلاسه که ۲۰۰۰ متر زیربنا دارد از سال ۱۴۰۰ آغاز شد اما به دلیل نبود اعتبار متوقف‌ شده است.

وی می‌گوید: قبل از توقف پروژه ۹ میلیارد تومان برای آن هزینه شده و یکی از خیّران نیز برای ادامه کار ۱۲ میلیارد تومان تعهد کردند که متأسفانه چند وقت پیش این خیر فوت کرد و پروژه متوقف شد.

سرپرست اداره کل نوسازی مدارس استان قزوین بیان می‌کند: خیری که قرار بود برای این پروژه ۱۲ میلیارد تومان هزینه کند معلم بازنشسته‌ای بود که آرزو داشت یک روز در این مدرسه تدریس کند اما عمرشان به دنیا نبود و ما هم‌اکنون در حال پیگیری‌های قانونی برای دریافت تعهدات این مرحومه هستیم.

وی تصریح می‌کند: این پروژه هم‌اکنون ۷۰ درصد پیشرفت دارد و صدرصد برای سال تحصیلی پیش رو افتتاح خواهد شد.

«باغ نشاط» قزوین یا محله‌ پایلوت افاغنه

مجبور به تجمیع دانش‌آموزان افاغنه در باغ نشاط هستیم

در ادامه حسنعلی اصغری، مدیرکل آموزش‌وپرورش استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: باغ نشاط جزو مناطقی است که با چالش‌های بسیاری مواجه است و با توجه به اینکه ما تکلیف داریم زمینه تحصیل فراهم کنیم به همین دلیل مجبور به انتقال افاغنه به مدرسه این محله شده‌ایم چراکه خانواده‌های با شرایط اقتصادی ضعیفی هستند و نمی‌توانیم به محله‌های دیگر بفرستیم.

وی می‌گوید: به خاطر مسائل امنیتی نمی‌توانیم افاغنه را در تمامی مدارس ثبت‌نام کنیم به دلیل این محدودیت تجمیع دانش‌آموزان به این محله صورت گرفته است.

اصغری خاطرنشان می‌کند: در نظر داریم با تخصیص نیروی بیشتر به این مدرسه بتوانیم در سال تحصیلی آینده فضای این مدرسه را بهتر مدیریت کنیم.

وی در پایان بیان می‌کند: با توجه به اینکه خیر پروژه مدرسه جدید فوت شدند و فرزندی نداشتند اموال در دست دادگستری است و ما هم‌اکنون در حال پیگیری برای برداشت میزان تعهد خیر هستیم اما بعید به نظر می‌رسد این مدرسه تا مهر ماه تکمیل شود.

گزارش را که با مصاحبه مسئولان و انبوه «قرار بودها»، «بایدها» و «درنظر داریم‌ها» به اتمام می‌رسانم تنها و تنها کلیدواژه «عدالت آموزشی» در ذهنم پیچ‌وتاب می‌خورد، منکر تلاش مسئولان نیستم اما ناخودآگاه آمار رتبه‌های برتر کنکور که اغلب از مدارس غیرانتفاعی و دانش‌آموزان مرفه هستند را به یاد می‌آورم، کلمات جلوی چشمانم رژه می‌روند و آنقدر درهم می‌پیچند که سرگیجه می‌گیرم؛ به دانش‌آموزان قزوینی و حتی افغان‌های مدرسه باغ نشاط فکر می‌کنم، چهره تک‌تک آن‌ها را به یاد می‌آورم و به آینده و سرنوشت این مرزو بوم می‌اندیشم، آینده‌ای که قطعاً کیفیت آموزش و تربیت فرزندان در هر نقطه‌ای بالا یا پایین شهر در آن تعیین‌کننده خواهد بود. در این راستا گزارش‌های بعدی به سایر مشکلات این منطقه از جمله زیرساخت‌ها و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی می‌پردازیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha