• شنبه / ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۰۳
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 1404031710509
  • خبرنگار : 50189

ایسنا گزارش می‌دهد

«سلطان گیاهان کوهی» در لبه پرتگاه انقراض

«سلطان گیاهان کوهی» در لبه پرتگاه انقراض

ایسنا/کرمان ایران با بیش از ۲۳۰۰ گونه گیاه دارویی، به‌عنوان یکی از غنی‌ترین کشورهای جهان در تنوع زیستی گیاهی شناخته می‌شود. اما برداشت‌های غیراصولی و بی‌رویه، به‌ویژه در سال‌های اخیر، این گنجینه طبیعی را در معرض تهدید جدی قرار داده است.

برداشت بی‌رویه و غیراصولی گیاهان دارویی نه‌تنها تنوع زیستی را به خطر انداخته، بلکه موجب کاهش چشمگیر جمعیت گونه‌های بومی و قرار گرفتن برخی از آن‌ها در معرض انقراض شده است.

گیاهان دارویی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و ارزشمندترین منابع الهی، نقش بی‌بدیلی در تأمین سلامت، درمان بیماری‌ها و ارتقاء اقتصاد جوامع محلی دارند. در صورت مدیریت اصولی، این ذخایر طبیعی می‌توانند منبعی پایدار برای دارو، غذا و حتی صادرات باشند. کشور ایران با اقلیم متنوع و شرایط خاص جغرافیایی، یکی از خاستگاه‌های اصلی رشد و پراکنش گونه‌های گیاهی دارویی و معطر در منطقه محسوب می‌شود.

رویشگاه‌های طبیعی در ایران، به‌مثابه بانک‌های ژنتیکی ارزشمند، ظرفیت تبدیل‌شدن به مراکز تولید گیاهان دارویی تحت شرایط زراعی را دارند. با این حال، در سال‌های اخیر بهره‌برداری غیراصولی و برداشت بی‌رویه از این عرصه‌ها، به‌ویژه در مناطق کوهستانی، به تخریب شدید پوشش گیاهی و فرسایش ژنتیکی بسیاری از گونه‌ها انجامیده است. متأسفانه فقدان نظارت مستمر و آموزش کافی به بهره‌برداران، وضعیت شکننده برخی گونه‌ها را به مرز انقراض رسانده است.

کرفس کوهی یا سلطان گیاهان کوهی

یکی از گونه‌های برجسته در میان گیاهان دارویی بومی ایران، کرفس کوهی یا کلوس با نام علمی Kelussia odoratissima Mozaffarian است. این گیاه معطر، از خانواده چتریان (Umbelliferae)  بوده و زیستگاه آن محدود به ارتفاعات خاصی در استان‌های کرمان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان است.

در استان کرمان، منطقه کوه هزار راین یکی از مهم‌ترین رویشگاه‌های این گیاه محسوب می‌شود که در حاشیه رودخانه‌های دائمی رشد می‌کند.

کرفس کوهی به دلیل طعم خاص و خواص درمانی‌اش، جایگاه ویژه‌ای در سفره و طب سنتی مردم محلی دارد؛ تا جایی که لقب «سلطان گیاهان کوهی» به آن داده‌اند.

رشد رویشی کرفس کوهی از اوایل اسفندماه، همزمان با ذوب برف‌ها و مرطوب شدن خاک آغاز می‌شود و تا خردادماه ادامه دارد.

سپس در مرحله زایشی، گیاه با کمک ذخایر غذایی موجود در غده بزرگ ریشه، ساقه گلدار خود را تا ارتفاع ۱۲۰ تا ۲۰۰ سانتی‌متر رشد می‌دهد و در شهریور بذرهایش را می‌ریزد.

بذرهای این گیاه دارای خواب فیزیولوژیک بوده و تنها راه تکثیر آن، بذر طبیعی است. هرگونه آسیب به ریشه در زمان برداشت، موجب نابودی کامل پایه گیاه می‌شود و چرخه رویش آن متوقف خواهد شد.

کرفس کوهی معمولاً زمانی برداشت می‌شود که قطر ریشه به ۱۰ تا ۱۴ سانتیمتر می‌رسد؛ اما این عمل، در صورت عدم رعایت اصول بهره‌برداری، به تخریب زیستگاه منجر می‌شود.

محبوبیت زیاد این گیاه در بین مردم محلی باعث افزایش چشمگیر برداشت آن شده است. با بالا رفتن تقاضا، قیمت این گیاه نیز در فصل برداشت افزایش می‌یابد و انگیزه‌های اقتصادی برای بهره‌برداری بی‌رویه رشد می‌کند. این روند، گونه‌ای ارزشمند را به‌سوی نابودی تدریجی سوق داده است.

سرگرد حاج محمدی مسئول پاسگاه ویژه حفاظت از منابع طبیعی بخش راین شهرستان کرمان، با اشاره به توقیف بیش از ۱۶۵ کیلوگرم گیاه کرفس کوهی در این منطقه، نسبت به وضعیت بحرانی برداشت‌های غیرمجاز هشدار داد و به ایسنا گفت: در سال‌های اخیر به‌واسطه خشکسالی‌های متوالی، مراتع طبیعی با تنش شدید اکولوژیکی روبه‌رو شده‌اند و برداشت غیراصولی باعث کاهش سطح رویشگاه‌ها، اختلال در زادآوری طبیعی گیاهان و تهدید جدی گونه‌های باارزش گیاهی مانند باریجه، ریواس، آنغوزه، زیره کوهی، آویشن و کرفس کوهی شده است.

وی افزود: برداشت گیاهان مرتعی باید براساس ضوابط قانونی ابلاغ‌شده انجام گیرد. مطابق ماده ۲۵ مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (مصوب ۱۴۰۰)، برداشت غیرمجاز محصولات فرعی جنگلی و مرتعی، حمل، خرید، فروش یا نگهداری آن‌ها، جرم محسوب شده و با متخلفان به‌شدت برخورد قانونی خواهد شد.

وی در پایان با تأکید بر نقش کلیدی مردم در حفاظت از منابع طبیعی، از شهروندان طبیعت‌دوست خواست در صورت مشاهده تخلفاتی نظیر آتش‌سوزی، تخریب اراضی ملی یا قاچاق گیاهان دارویی، از طریق شماره‌های ۱۳۹ و ۱۵۰۴ با سامانه امداد جنگل و مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان تماس بگیرند.

به گزارش ایسنا، تجربه ایران در زمینه برداشت گیاهان دارویی، به‌ویژه کرفس کوهی، نشان می‌دهد که بدون وجود سازوکارهای نظارتی و آگاهی‌بخشی به جوامع محلی، بهره‌برداری از منابع طبیعی نه‌تنها سودآور نخواهد بود، بلکه به تهدیدی جدی برای تنوع زیستی بدل می‌شود.

حفاظت از گونه‌هایی چون کلوس، نیازمند تدوین طرح‌های جامع مدیریت بهره‌برداری، ترویج کشت صنعتی گیاهان دارویی، آموزش جوامع محلی و تشدید نظارت قانونی بر برداشت از مراتع است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۷ ۱۸:۱۳

ی سر به بازار تجریش بزنید بعد نیست همه جور گیاهان کوهی رامیبینیدبیشتر هم با ریشه هستند

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۴:۳۰

بله متاسفانه در فصل بهار بازار تره بار و سبزی فروشی ها پر از گیاهان و سبزیجات کوهی و صحرایی هستن،مسئولین هم کاری نمیکنن. مردم هم یا آگاهی ندارن و یا اهمیت نمیدن، از بس که گیاهان بی رویه چیده شدن،دیگه بهار صحراها مثل قبل پر از گل و سبزه نیست

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۵:۳۹

بحث اینه که این گیاهان کلا چیده نشن،تاکامل رشدکنن وتخم شون ریخته بشه،که ازانقراضشون جلوگیری بشه.ولی وقتی چیده شد و واردبازارشددیگه کاری نمیشه کرد.چون شهرستان ماهم این گیاهو داره،تاجایی که خبردارم،منابع طبیعی یعنی ازچیدنش حفاظت میکنه.

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۹ ۰۹:۵۰

همین شما باعث شدین گیاهان منطقه ها کم و منقرض بشن شما هیچ علمی راجع به گیاهان ندارین فقط دارید به خاطر در امدتون گیاهان رو نابود میکنین

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۰:۲۶

هرکی میرسه از ریشه می‌کنه

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۴:۳۰

ما در منطقه مرودشت به این گیاه آب اندیل یا او اندیل میگوییم و بسیار خوشمزه و مقوی هست

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۹ ۰۶:۲۸

کرفس کرفس است او اندیل او اندیل

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۷:۳۶

کرفس کوهی یاهر گیاه دیگری را که میکنند متاسفانه ازریشه درمی‌آورند.اول باید آموزش ببینند.

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۰۷:۵۱

تو بازارچه های محلی تو فصل بهار همینجور گیاهان خود رو رو می فروشند با قیمتهای بالا آنقدری طول نمیکشه که تو کوههای طالقان هم دیگه گیاهی پیدا نشه من که نمیخرم کاش بقیه هم نخرن

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۱۰:۳۵

کرفس فعلی حدودا" کمی بیش از پنجاه سال هست که به ایران اومده و کشاورزان شروع به کاشت اون کردند. قبل از اون ، کرفس کوهی رو مردم بجای این کرفس استفاده میکردند. طعم و خواص اونها کمی شبیه همدیگه هست، ولی کرفس معمولی به مرور زمان قدرت هضم رو خراب میکنه.

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۱۲:۲۱

کرفس کوهی باید شیرین شود وخیلی کمیاب است

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۱۲:۲۴

سازمان حفاظت از محیط زیست باید فروش گیاهان کوهی و مرتعی را ممنوع اعلام کنه تا چند سال پیش ۲۵۰۰ گونه گیاهی داشتیم اکنون ۲۳۰۰ گونه گیاهی یعنی در این چهل سال ۲۰۰ گونه گیاهی منقرض شدن لطفاً از بازار تجریش شروع کنید

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۱۴:۵۵

کرفس کوهی من خودم کارم کرفس کوهی هست وقت دارن اگر عید بکنن ریشه کن میشن پس تو برج ۲ باید کنده بشن که ریشه کن نشن هرسال اینا اگر به موقع استفاده کنن همیشه هست آلان تمام روستا های هم جوار ما ریشه کن کردن

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۱۷:۴۲

نوشدارو پس از مرگ سهراب توی فروردین ماه باید جلوگیری شود نه الان متاسفانه در لرستان الیگودرز کلا از بین رفته

avatar

قدر زر زرگر بداند قدر گوهر گوهری من فرزند عشایر بختیاری و دبیر آموزش و پرورش در اهواز هستم اهل کوه و طبیعت و گردش در ارتفاعات هستم وقتی به مناطق کوهستانی در سرحدات خوزستان و نیز چهارمحال بختیاری میروم به یاد گذشته و گیاهان و بخصوص کلوس اشک میریزم

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۸ ۲۳:۲۸

سلام در شهر الیگودرز لرستان کلوس بسیار بسیار فراوان است

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۹ ۰۴:۴۸

حالا تو هی بگو الیگودرز کلوس داره تا مردم هجوم بیارن

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۹ ۱۸:۱۹

چرا می گویید رو به انقراض است گیاهان مختلف رو به انقراض دارویی درمانی را کشت پرورششان دهید توسط علم جدید پیشرفت مهندسی کشاورزی از شما این حرف بعید است با این همه مهندس کشاورزی نیروی کشاورز که تحت اختیار دارید پرورش دهید

avatar
۱۴۰۴-۰۳-۱۹ ۲۲:۱۵

از ریشه میکنند.ریشه که نمیخواید بخورید آخه.