مهرداد شریفی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به روز جهانی ایمنی غذا(۷ ژوئن) با اشاره به اهمیت ایمنی غذا در سلامت جامعه اظهار کرد: دسترسی به غذای کافی، ایمن و مغذی، کلید حفظ سلامت و ارتقای کیفیت زندگی انسانها است. طبق برآوردهای جهانی، سالانه ۶۰۰ میلیون نفر پس از مصرف غذای آلوده دچار بیماری میشوند و این امر منجر به ۴۲۰ هزار مورد مرگ و از دست رفتن ۳۳ میلیون سال زندگی سالم (DALY) میشود.
وی افزود: کودکان زیر ۵ سال بیشترین آسیب را از غذای آلوده متحمل میشوند و ۴۰ درصد از بار بیماریهای ناشی از غذا را به دوش میکشند. همچنین سالانه ۱۲۵ هزار نفر در اثر این بیماریها جان خود را از دست میدهند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: شعار امسال روز جهانی غذا، «ایمنی غذا؛ علم در عمل» انتخاب شده است که نقش اساسی علم و دانش در تامین غذای سالم و ایمن را برجسته میکند.
وی بیان کرد: ایمنی غذا ارتباط مستقیمی با تغذیه، امنیت غذایی و توسعه پایدار دارد. غذای ناسالم علاوه بر ایجاد چرخه معیوب بیماری و سوء تغذیه، تاثیر مخربی بر اقتصاد ملی، تجارت و گردشگری دارد. گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که بیماریهای ناشی از مصرف غذای آلوده در کشورهای کمدرآمد و متوسط باعث ۹۵.۲ میلیارد دلار ضرر اقتصادی سالانه و ۱۵ میلیارد دلار هزینه درمانی میشود.
شریفی گفت: عوامل مختلفی مانند تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت، جهانی شدن تجارت مواد غذایی و تحول سریع سیستمهای غذایی نقش مهمی در ایمنی غذا دارند که باید با مدیریت علمی و همکاری بینبخشی مورد توجه قرار گیرند.
وی با اشاره به برخی اقدامات پیشگیرانه بیان کرد: برای مقابله با بیماریهای منتقله از غذا و کاهش مخاطرات ناشی از مصرف مواد غذایی ناسالم، رعایت استانداردهای بهداشتی ضروری است. در این خصوص، پخت کامل مواد غذایی مانند گوشت، ماهی و تخممرغ و پرهیز از مصرف غذاهای نیمپز، نگهداری صحیح مواد غذایی و گرم کردن آنها تا دمای ۷۰ درجه سانتیگراد قبل از مصرف مجدد و جوشاندن کنسروها به مدت ۲۰ دقیقه پیش از مصرف، بهمنظور کاهش احتمال مسمومیت توصیه میشود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: ممکن است سبزیجات به دلیل استفاده از کودهای آلوده و تماس با حیوانات، حاوی عوامل بیماریزا باشند بنابراین بر سالمسازی این مواد غذایی تاکید میشود.
وی اضافه کرد: شستوشوی درست دستها با آب و صابون به ویژه برای افرادی که در تهیه و پخت غذا در خانه یا مراکز عمومی نقش دارند، ضروری است.
شریفی گفت: تضمین ایمنی غذا یک مسئولیت مشترک و نیازمند رویکرد سلامت واحد و همکاری میان مقامات بهداشتی، تولیدکنندگان مواد غذایی و مصرفکنندگان است و ارتقای ظرفیتهای پیشگیری، تشخیص و پاسخگویی به تهدیدهای مرتبط با ایمنی غذا از مهمترین اقدامات در این مسیر است.
وی افزود: روز جهانی ایمنی غذا فرصتی برای تاکید بر اهمیت غذای سالم و ایمن و نیز ضرورت تعهد جمعی در تضمین سلامت جامعه است و با تکیه بر علم و اتخاذ رویکردهای علمی، میتوان بیماریهای ناشی از غذا را کاهش داد و مسیر توسعه پایدار و سلامت عمومی را هموار کرد.
انتهای پیام
نظرات