فرشید وفا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: با شروع ماه محرم و ایام صفر، ستاد خدمات سفر استان با محوریت ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای ارائه خدمات بهینه به زائران و مجاوران، کارگروه بهداشت، سلامت و محیط زیست را تشکیل داده است.
وی افزود: برنامهریزیهای لازم برای رعایت وضعیت بهداشت محیط، در برگزاری مراسم ایام محرم و صفر با توجه به دستورالعملهای ابلاغی در حال انجام است، در این راستا، ۳۲۷ نفر بازرس بهصورت ۱۶۲ تیم بازرسی در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد تعیین شدهاند، در شهرستان مشهد نیز ۲۰۵ نفر بازرس در قالب ۱۰۲ تیم نظارتی مسئول نظارت بر برگزاری مراسم در ایام دهه اول محرم و دهه پایانی ماه صفر هستند.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه محور مهمی که در این زمینه مورد توجه قرار میگیرد، تأمین آب شرب سالم است، گفت: با توجه به فصل گرما توصیه میشود که برگزارکنندگان مراسم، موکبداران و زائران از آبهای شرب سالم استفاده کنند؛ اولویت ما استفاده از آبهای بطری شده و منابع آب شهری که تحت نظارت شرکت آب و فاضلاب قرار دارند، است.
دکتر وفا تصریح کرد: در صورتی که موکبها یا محلهای برگزاری مراسم از آبهای تانکری استفاده کنند، باید اطمینان حاصل شود که این آبها دارای تأییدیه شرکت آب و فاضلاب و فرایند کلر زنی انجام شده باشند و بهصورت سالم در اختیار زائران و مجاوران قرار گیرد.
یخهای صنعتی باید بهصورت غیرمستقیم استفاده شوند
وی ادامه داد: همچنین مدیریت فاضلابهای تولید شده در فرآیندهای پختوپز و سرویسهای بهداشتی نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد؛ موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد، استفاده از یخ در این ایام است. با توجه به فصل گرما یخهایی که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند، یخهای صنعتی هستند، این یخها باید بهصورت غیرمستقیم استفاده شوند و نباید در مجاورت مستقیم با مایعات قرار گیرند. این نکته حائز اهمیتی است که از موکبداران و برگزارکنندگان مراسم خواهش میشود بهدقت رعایت شود.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص اینکه نکته حائز اهمیت دیگر مواد غذایی است که بهعنوان نذورات در این مناسبتها توزیع میشود، بیان کرد: با توجه به فصل گرما و احتمال بروز طغیانهای منتقله از آب و غذا، رعایت چند نکته مهم در خصوص مواد غذایی ضروری است؛ مواد اولیه غذایی بهویژه فرآوردههای خام دامی باید دارای تأییدیه از سازمان دامپزشکی باشند و شرایط نگهداری و زنجیره انجماد آنها بهدقت مورد توجه قرار گیرد.
وفا افزود: همچنین از ذبح دام در مجاورت موکبها و مکانهای عرضه باید جداً خودداری شود. تمامی مکانها از جمله آشپزخانهها یا دیگر اماکنی که برای تهیه نذورات استفاده میشوند، باید دارای مجوز بهداشتی باشند و در صورتی که فرایند پخت در حسینیهها یا مساجد انجام میشود، حداقل ضوابط و الزامات بهداشتی باید رعایت شود.
وی گفت: در استفاده از تجهیزات و وسایل، بهداشت فردی باید مد نظر قرار گیرد و عوامل اجرایی موظف به داشتن کارت بهداشت هستند تا شرایط بهداشتی بهطور کامل رعایت شود، همچنین عرضه مواد غذایی که بهعنوان نذورات توزیع میشود، باید در ظروف یکبار مصرف، ترجیحاً با پایه گیاهی انجام گیرد. از آنجایی که فاصله بین زمان بستهبندی و مصرف باید کوتاه باشد، ضروری است که مواد غذایی بهسرعت پس از بستهبندی مورد استفاده قرار گیرند. بر اساس ضوابط، مواد غذایی پخته شده نباید بیش از ۲ساعت در محیط بیرون و روباز قرار بگیرند.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص دمای نگهداری مواد غذایی، مطرح کرد: بهمنظور حفظ سلامت و امنیت مواد غذایی توصیه میشود دمای این مواد در حین مصرف یا بالای ۶۳ درجه سانتیگراد و یا زیر ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شوند تا از فساد پذیری آنها جلوگیری شود.
لزوم شناسنامهدار شدن موکبها و اخذ مجوز برای عرضه مواد غذایی از مراکز بهداشتی
وفا با بیان اینکه شناسنامهدار شدن موکبها و اخذ مجوز برای عرضه مواد غذایی از مراکز بهداشتی درمانی مهم و ضروری است، یادآور شد: طبق شرایط کنونی کشور لازم است که موکبها نسبت به اخذ مجوزهای لازم اقدام کنند تا از صحت و سلامت مواد غذایی اطمینان حاصل کنند.
وی با اشاره به اینکه مدیریت پسماندهای تولیدی نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش مصرف ظروف یکبار مصرف باید تدابیر لازم جهت مدیریت صحیح پسماندهای تولیدی اتخاذ شود؛ به افراد با سابقه بیماریهای خاص، بیماری تنفسی و یا علائم بیماری توصیه میشود که از عبور و مرور در فضاهای بستهای که تهویه مناسب ندارند، خودداری کنند.
مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین پیشنهاد میشود که این افراد حتماً از ماسک در فضای سربسته استفاده کنند تا هم از سلامتی خود محافظت کنند و هم زیارت مقبولی داشته باشند؛ امیدواریم با رعایت این نکات و الزامات بهداشتی شاهد برگزاری مراسمی سالم و ایمن باشیم.
انتهای پیام
نظرات