• سه‌شنبه / ۱۰ تیر ۱۴۰۴ / ۰۵:۱۷
  • دسته‌بندی: دانش‌بنیان‌ها
  • کد خبر: 1404040905855
  • خبرنگار : 30057

در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد

بذر ایرانی در میان ۲۰ رقم برتر جهان/مطالبه برای مدیریت واردات به سبک ترکیه

بذر ایرانی در میان ۲۰ رقم برتر جهان/مطالبه برای مدیریت واردات به سبک ترکیه

مدیرعامل تنها شرکت تولیدکننده بذر هیبرید چغندرقند در کشور با بیان اینکه توان تأمین کل نیاز داخلی را داریم، مدیریت واردات و انتقال دانش فنی را خواستار شد و هشدار داد: واردات بی‌ضابطه با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی، تولید داخلی را زمین‌گیر کرده است.

مجید ولدان، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به فعالیت‌های این شرکت گفت: شرکت ما تنها تولیدکننده بذر هیبرید چغندر قند در کشور است و به‌صورت متمرکز در سه حوزه فعالیت می‌کند؛ تولید بذر هیبرید چغندرقند، تولید بذر هیبرید سبزی و صیفی – به‌ویژه خیار و گوجه‌فرنگی – و همچنین پوشش‌دار کردن بذرها برای افزایش جوانه‌زنی و مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها در مرحله جوانه‌زنی.

وی افزود: در حال حاضر، تنها شرکت داخلی تولیدکننده بذر چغندرقند هستیم، در حالی‌که در سطح جهانی ۱۱ شرکت در این حوزه فعالیت می‌کنند که در چند کشور از جمله آلمان، انگلیس، هلند، بلژیک و فرانسه مستقر هستند.

ولدان با اشاره به سابقه تاریخی تولید بذر چغندرقند در ایران، اظهار کرد: سابقه تولید بذر چغندرقند در ایران به دوران رضا شاه بازمی‌گردد. در سال ۱۳۱۵ و با مخالفت رضا شاه با واردات بذر، دانشمندی به‌نام «اشنایدر» به ایران دعوت شد و «بنگاه تولید بذر چغندر» پایه‌گذاری شد که بعدها به «مؤسسه تحقیقات چغندرقند» و سپس به شرکت ما واگذار شد.

وی تأکید کرد: با وجود این پیشینه، امروز بیش از ۹۰ درصد بذر چغندرقند کشور وارداتی است و برای آن ارز ۲۸۵۰۰ تومانی نیز تخصیص می‌یابد. ما درخواستمان از مسئولان این است که نه ممنوعیت واردات، بلکه مدیریت واردات را در دستور کار قرار دهند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: نمونه کشور ترکیه را مطرح کردیم که اجازه واردات بذر را به شرکت‌های خارجی می‌دهد، اما آن‌ها را موظف می‌کند طی دو سال تولید را به داخل ترکیه منتقل کنند. به این ترتیب، ضمن حفظ امنیت غذایی، دانش فنی تولید بذر را نیز به کشور منتقل می‌کنند، در حالی‌که در کشور ما بدون انتقال دانش فنی، واردات به‌راحتی صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: فرایند تولید بذر چغندرقند پیچیده نیست، اما زمان‌بر است. از زمان آغاز تا تولید نهایی حدود دو سال زمان نیاز دارد. اگر امروز دولت به ما اعلام کند که کل بذر مورد نیاز کشور را تأمین کنیم، تا دو سال دیگر قادر به این کار هستیم. حتی توان تأمین بذر برای کشورهای منطقه و صادرات آن را هم داریم.

ولدان با اشاره به کیفیت بذرهای داخلی، گفت: برخی افراد واردکننده به بهانه پایین بودن کیفیت بذر داخلی، خواستار واردات هستند، در حالی‌که طبق آمار، ۲۷۷ رقم بذر خارجی وارد کشور شده و ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که بذر داخلی در بین ۲۰ رقم اول قرار می‌گیرد. حتی بسیاری از بذرهای خارجی از لحاظ کیفیت پایین‌تر از نمونه‌های داخلی هستند، اما به دلیل منافع مالی واردات، ترجیح داده می‌شوند.

وی تأکید کرد: ما مخالف واردات نیستیم، اما معتقدیم باید سیاست‌گذاری صحیحی انجام شود تا تولید داخلی آسیب نبیند. همان‌طور که گفتم، مقایسه بذر تولید روز اول شرکت ما با بذر شرکت خارجی که سابقه ۱۰۰ ساله دارد، عادلانه نیست. باید شرایطی فراهم شود تا دانش فنی همراه با بذر وارد کشور شده و در اختیار متخصصان داخلی قرار گیرد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان خاطرنشان کرد: اگر این اتفاق رخ ندهد، فاصله ما با دنیا نه تنها جبران نمی‌شود، بلکه بیشتر هم خواهد شد. در حوزه چغندرقند ما هم‌تراز شرکت‌های جهانی هستیم، اما در حوزه سبزی و صیفی فاصله زیادی داریم و نزدیک به ۹۵ درصد بذرها وارداتی است.

وی افزود: تولید بذر سبزی و صیفی سخت‌تر از چغندرقند است و دانش فنی ما هنوز با دنیا فاصله دارد، اما در همین حوزه هم باید سیاست‌گذاری کنیم. ادامه واردات بدون برنامه، ما را به‌طور کامل وابسته خواهد کرد.

ولدان با اشاره به سابقه خود، گفت: من عضو هیات‌علمی وزارت جهاد کشاورزی بوده‌ام و ۱۵ سال آخر خدمتم، مدیرکل دفتر امور فناوری و تجاری‌سازی تحقیقات وزارتخانه بودم. مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه کشاورزی را به‌خوبی می‌شناسم، چرا که سال‌ها با آن‌ها زندگی کرده‌ام و از نزدیک در جریان مسائل و چالش‌هایشان بوده‌ام.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha