حجتالاسلام جمال ایزدی امروز ۱۰ تیر، در نشست خبری سوگواره بصیرت عاشورایی اظهار کرد: پیامبر اسلام (ص) فرمودند «اِنَّ الْحُسَینَ مِصْباحُ الْهُدی وَ سَفینَةُ النَّجاةِ، امام حسین(ع) چراغ هدایت و کشتی نجات هستند»؛ این فرمایش در طول تاریخ بارها اثبات شده است. کسانی که به این شخصیت بزرگ و سیره ایشان توجه کردهاند، چه به صورت فردی و چه به صورت جمعی بهرههای فراوانی بردهاند. فرهنگی که امام حسین(ع) ایجاد کردند، با عنوان «فرهنگ عاشورا» شناخته میشود و بسیاری از انقلابها و جنبشهای بعدی از آن الهام گرفتهاند.
وی گفت: یکی از مهمترین پیامهای فرهنگ عاشورا، استکبارستیزی است. امام حسین(ع) با قیام خود روحیه استکبارپذیری را که مخالف با آموزههای دین و قرآن است، مردود اعلام کردند و ارزش استکبارستیزی را به عنوان یکی از مهمترین پیامهای قرآن کریم، شاخص و حاکم ساختند. این فرهنگ از عصر عاشورا و توسط امام حسین(ع)، امام سجاد (ع)، حضرت زینب(س) و دیگر خاندان اهل بیت(ع) آغاز شد و تا اربعین ادامه یافت. در این ۴۰ روز، فرهنگ عاشورا تثبیت شد و به همین دلیل است که امام حسین(ع) تنها امامی هستند که اربعین دارند.
معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی تصریح کرد: اربعین نه تنها یادآور مصائب امام حسین(ع) و خاندان ایشان است، بلکه نماد توسعه و گسترش فرهنگ عاشورا در طول تاریخ است. هر ساله با فرا رسیدن اربعین، این فرهنگ بار دیگر احیا میشود و برکات آن در جهان اسلام و به ویژه در ایجاد گروههای مقاومت و جبهههای مبارزه با استکبار مشهود است. اتفاقات اخیر و دفاع مقدس نیز ریشه در همین فرهنگ دارد و پیروزیها، مرهون همین سیره حسینی است.
سوگواره بصیرت عاشورایی گامی در جهت بصیرتافزایی جامعه
ایزدی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت این موضوع، ویژهبرنامهی سوگواره بصیرت عاشورایی از ابتدای ماه محرم تا پایان ماه صفر در ۱۲۵ بقعه متبرکه اجرا خواهد شد. این برنامه به مدت ۲ ماه ادامه خواهد داشت و شامل اقدامات ستادی، هماهنگیهای لازم و فعالیتهای شهرستانها است. جلسات توجیهی برگزار شده و هیئت امنای بقاع متبرکه، مدیران اجرایی، مدیران فرهنگی، خادمین، خیرین و تمام دستاندرکاران بقاع خود را برای اجرای این طرح آماده کردهاند. برنامههای پیشبینیشده در حال اجرا بوده و امید است که این سوگواره گامی موثر در اشاعه فرهنگ عاشورا و بصیرتافزایی جامعه باشد.
وی با اشاره به اینکه در بقاع متبرکه آمادهسازی و سیاهپوش کردن صحنهها و محوطهی امامزادگان انجام شده است، اضافه کرد: همچنین در این ایام حدود ۲۰۰ نفر از مبلغین، سخنرانان و مداحان همکاری خواهند داشت تا در ترویج فرهنگ عاشورا و ایجاد شعور و شور در بین عزاداران حسینی نقشآفرینی کنند. برنامههایی مانند برپایی خیمه معرفت و حضور هیئات مذهبی به ویژه هیئات نوجوانان، در بقاع متبرکه پیشبینی شده است.
معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفت: چندین مناسبت مهم نیز برگزار خواهد شد، علاوه بر همایش شیرخوارگان که در جمعه اول ماه محرم برگزار شد، برنامه ویژه نوجوانان با عنوان «اَحلی مَنْ العسَلَ» در روز چهارشنبه ۱۱ تیر (مصادف با ۶ محرم) در بقاع متبرکه، مراسمات تاسوعا و عاشورا به صورت مفصل در بقاع متبرکه، همایش رهروان زینبی در ۱۱ محرم، ویژه خواهران که در ۳۲ بقعه متبرکه پیشبینی شده و سوگواری روز شهادت امام سجاد(ع)برگزار خواهد شد.
وی بیان کرد: در زمینه طعام و اطعام تبرک پیشبینی شده است که از محل آستان مقدس امامزادگان و موقوفات متبرک، برای بیش از ۵۰۰ هزار نفر در بقاع متبرکه غذا توزیع شود. همچنین ۹۲ بقعه که دارای کانال مجازی هستند، برنامههایی برای ترویج فرهنگ عاشورا در فضای مجازی اجرا خواهند کرد.
ایزدی گفت: در اجرای نیات واقفین، تاکنون ۲۷ هزار و ۴۳۹ موقوفه در سامانه جامع موقوفات ثبت شده است، که از این میان ۵ هزار و ۵۰۰ موقوفه منطبق با فعالیتهای ماههای محرم و صفر هستند. مبلغی بیش از ۵۷ میلیارد تومان از محل این موقوفات برای اجرای نیات واقفین در زمینههای عزاداری، روضهخوانی و اطعام هزینه خواهد شد. به برکت همین موقوفات بیش از ۵ هزار مراسم در این ۲ ماه برگزار خواهد شد.
وی افزود: مساعدتهایی نیز از محل موقوفات به برخی اماکن مذهبی و هیئات انجام شده است. به عنوان نمونه اوقاف مشهد بیش از ۱۰ میلیارد تومان اقلامی مانند برنج تهیه کرده است که با حواله امور مساجد و هیئات مذهبی توزیع خواهد شد، همچنین سبزوار بالغ بر ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، نیشابور بیش از ۵۰۰ میلیون تومان و کاشمرو سایر شهرستانها نیز در حد توان خود منابع را آماده کردهاند.
ایزدی در خصوص اقدامات اطلاعرسانی انجام شده در این حوزه گفت: در حوزه اطلاعرسانی صدا و سیمای خراسان همکاری خوبی خواهد داشت و قرار است در چند بقعه متبرکه به ویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا، پخش مستقیم انجام شود. این بقاع شامل آستان مقدس امامزاده حمزه، آستان یحیی بن زید میامی، آستان امامزاده شعیب سبزوار، آستان امامزاده عابد کاخ و آستان امامزاده علی و ابراهیم است و همچنین مردم نیز میتوانند به صورت مجازی از این برنامهها استفاده کنند.
وی از ۲ ویژه برنامه در ایام محرم نام برد و ادامه داد: برپایی موکب در شهر کربلا مانند سالهای گذشته خدمات فرهنگی و رفاهی به زائران امام حسین(ع) ارائه خواهد کرد. برپایی ایستگاههای خدمترسانی در دهه آخر ماه صفر که در سالهای گذشته نیز بیش از ۴۰ ایستگاه از طرف بقاع متبرکه ایجاد شده است.
انتهای پیام
نظرات