• پنجشنبه / ۱۲ تیر ۱۴۰۴ / ۱۴:۴۴
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1404041207829
  • خبرنگار : 50191

آئین‌های سوگواری محرم ریشه در اعتقادات سیستانی‌ها

سینه زنی «شنستکا» فرهنگ غنی سیستان با لهجه محلی

سینه زنی «شنستکا» فرهنگ غنی سیستان با لهجه محلی

ایسنا/سیستان و بلوچستان آیین‌های سوگواری محرم که ریشه در اعتقادات عمیق مردم دارالولایه سیستان دارد باشکوه خاصی برگزار می‌شود که اجرای آئین سینه‌زنی «شنستکا» و چاووشی‌خوانی بخشی از آن‌ها است.

به گزارش ایسنا، آیین‌های سوگواری محرم و تاسوعا و عاشورای حسینی یکی از باشکوه‌ترین و عظیم‌ترین مراسم در ایران به شمار می‌رود که باگذشت بیش از هزار سال هنوز هـم به‌صورت زنـده و پویا در حیـات اجتماعی ما جریان دارد و منشأ تحولات و هنجارآفرینی فراوانی در کنش‌های فردی و اجتمـاعی شده است.

عزاداری محرم باحال و هوای خاص خودش سیستان دارالولایه را دگرگون کرده سیستانی که در روزگاری پس از شهادت اباعبدالله الحسین (ع) قیام مردم سیستان به خون‌خواهی امام حسین (ع) در سیستان اتفاق افتاده و تاریخ به‌صورت کلی این قیام را گزارش کرده است و هر ساله در این ایام شور حسینی، دل‌ها، کوچه‌ها و خیابان‌های شهر و روستای این مردم را فراگرفته است؛ مردمی که نخستین قیام به خون‌خواهی سرور و سالار شهیدان را در تاریخ ثبت کردند.

سیستان دیار مردان و زنان ولایت‌مدار همه ساله در ایام محرم یکپارچه سیاه‌پوش و عزادار می‌شود و مردم ولایت‌مدار آن از قرن‌ها پیش با برگزاری آئین‌های ویژه سوگواری عشق و ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت نشان می‌دهند چرا که عزاداری در شهادت امام حسین (ع) و یاران با وفای ایشان از همان روزهای نخست بعد از واقعه کربلا و روز عاشورا در این منطقه آغاز شد.

آئین‌های سوگواری در منطقه سیستان نیز مانند سایر نقاط کشور مدتی قبل از فرارسیدن ماه محرم شروع می‌شود و در واقع این آیین‌ها را می‌توان به سه بخش (آیین‌های قبل از محرم، آیین‌های محرم و آیین‌های بعد از محرم) تقسیم‌بندی کرد که از چند روز قبل از ماه محرم آغاز می‌شود و تا پایان روز عاشورا با نماز ظهر آن با مراسم شام غریبان ادامه دارد و در اربعین حسینی نیز به اتمام می‌رسد.

 حسن جلالی کارشناس و مداح اهل‌بیت (ع) در گفت گو با ایسنا، در خصوص آیین‌های سنتی مردم سیستان در محرم بیان کرد: از همان روز اول محرم از عزاداران با چای و شربت پذیرایی می‌شود و در روز هفتم به یاد حضرت علی‌اصغر (ع) در بین عزاداران شیر توزیع می‌شود.

 وی افزود: مراسم سیاه‌پوشی مساجد و هیئت‌ها، مشعل گردانی، علم‌گردانی، گلدسته و تابوت‌گردانی، سقایی، شووی یا شبیه‌خوانی، چاووشی‌خوانی، محتشم خوانی، سینه‌زنی و دورخوانی، زنجیرزنی، نوحه بحرطویل، نوحه جوش پاوکا، سینه‌زنی شنستکا، روضه‌خوانی زنان و نذورات مختلف پخت حلیم و غلور، امتناع مردم سیستان از پخت غذا در سه روز قبل از واقعه عاشورا، و ذکر دعا برای اعلام رسیدن ماه محرم و برگزاری مجالس روضه و عزاداری در منازل از جمله آداب خاص مردم سیستان در ماه محرم و ۱۸ روز پس از آن است.

جلالی تأکید کرد: در عزاداری تاسوعا و عاشورا که از بامداد آغاز و تا عصر ادامه دارد هیئت‌ها با حرکت از مقابل حسینیه‌ها و تکایا با نوحه‌خوانی و سینه‌زنی به سمت گلزار شهدا هر منطقه رفته و در این محل به عزاداری می‌پردازند، خیل عظیم جمعیت که یکپارچه سیاه‌پوش هستند شور خاصی به آیین عزاداری می‌دهند و بیشتر خیابان‌های منتهی به گلزار شهدا مملو از سوگوارانی است که در دسته‌های سینه‌زن و زنجیرزن حرکت می‌کنند.

 وی افزود: سیستان از ترکیب قومیتی و مذهبی خاصی تشکیل شده به‌گونه‌ای که بخشی از مردم را هم‌وطنان اهل‌سنت تشکیل می‌دهند و بسیاری از اهل‌سنت این استان نیز در ماه محرم آیین‌ها و مراسم خاص خودشان را دارند و محرم و به‌ویژه روز عاشورا را بافضیلت می‌شمارند.

وی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین آداب و سنت‌های مهم مردم سیستان در دهه اول محرم به‌خصوص در روزهای نهم و دهم این ماه و چهلم و چهل و هشتم پخت و توزیع حلیم و غلور زابلی است گرچه حلیم سال‌های کوتاهی است که در بین مردم سیستان جا بازکرده اما پخت غلور در ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) قدمتی چندصدساله دارد. این غذای نذری با همکاری گروهی از عزاداران از شب در دیگ‌های بزرگ روی آتش پخته و تا اذان صبح کار هم زدن و همچنین پخت آن در دستور کار قرار دارد و در همان ابتدای صبح که سیستانیان برای اقامه نماز از خواب بر می‌خیزند، غلور نذری نیز درب‌خانه‌ها توزیع می‌شود تا به‌عنوان صبحانه بتوانند میل کنند.

خدابخش جودی پور معتمد و مداح سیستانی اهل‌بیت (ع) نیز بیان کرد: سینه‌زنی «شنستکا» از سنت‌های منحصربه‌فرد عزاداری در منطقه سیستان است که در ایام محرم با شوروشوق خاصی توسط مردم برگزار می‌شود این نوع سینه‌زنی ریشه در فرهنگ غنی سیستان دارد و قدمت بسیار طولانی است. این آیین در واقع نوعی عزاداری است که در آن، عزاداران به‌صورت نشسته و با نظمی خاص به سینه‌زنی می‌پردازند.

وی با اشاره به نحوه اجرای این آیین تصریح کرد: در سینه‌زنی «شنستکا» نوحه‌خوان با نوایی حزین به ذکر مصائب اهل‌بیت (ع) می‌پردازد و عزاداران نیز با هماهنگی و شور وصف‌ناپذیر، بر سینه می‌زنند. نوع سینه‌زنی در این آیین، تداعی‌گر سه‌ضرب زنجیرزنی قدیمی است که با سرعت بیشتری اجرا می‌شود و بر سوزوگداز مراسم می‌افزاید.

جودی پور افزود: در آغاز حرکات این سبک سینه‌زنی، عزاداران با کوبیدن دست بر روی زمین معتقدند که زمین را به شهادت می‎گیرند به این معنا که «ای زمین تو شاهد باش ما عزادار خاندان عصمت و طهارت (ع) هستیم» سپس بر روی زانو بلند شده و سینه می‎زنند و رفته‌رفته با شور و هیجان بیشتر دست‎ها به سینه کوبیده شده و جمعیت عزادار یک‌صدا حسین، حسین گویان بر سر و سینه و زانو می‌زنند.

این مداح اهل‌بیت (ع) در ادامه به اهمیت حفظ و احیای آیین‌های سنتی عزاداری تأکید کرد و گفت: سینه‌زنی «شنستکا» بخشی از هویت فرهنگی ماست و باید تلاش کنیم تا این میراث ارزشمند به نسل‌های آینده منتقل شود. خوشبختانه در سال‌های اخیر، شاهد استقبال جوانان از این آیین بوده‌ایم و این نشان می‌دهد که عشق به اهل‌بیت (ع) در دل جوانان این مرزوبوم همواره زنده است.

وی با بیان اینکه جذاب‌ترین نکته در این نوع سینه‌زنی، لذت و حظی است که سینه‌زن از آن می‌برد، افزود: در روز عاشورا، عزاداران و هیئت‌های مذهبی از روستاهای دیگر نیز درخواست می‌کنند که نوحه سینه‌زنی نشسته و به لهجه محلی، نوحه سینه‌زنی شنستکا برای آن‌ها اجرا شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha