علیاکبر خلیلی، پژوهشگر آیینهای محرم، در گفتوگو با ایسنا آیین نخلگردانی روستای ایزی سبزوار را یکی از برجستهترین و خاصترین مراسم نخلگردانی در غرب خراسان رضوی، دانست و افزود: نخل ایزی از نظر شکل ظاهری و ویژگیهای ساختاری، شرایط متفاوتی را ارائه میدهد که آن را به یکی از خاصترین نخلها در این منطقه تبدیل کرده است.
وی با بیان اینکه این نخل به عنوان یک عنصر فرهنگی و مذهبی، بالاترین میزان حضور در نظام آیینی منطقه را دارد، اظهار کرد: کار آراستن نخل روستای ایزی از عصر روز هشتم محرم آغاز و تا عصر عاشورا ادامه دارد؛ در این مدت، اهالی روستا با شور و شوق به تزیین نخل پرداخته و با استفاده از عناصر مختلف، زیبایی و شکوه خاصی به آن میبخشند.
خلیلی خاطرنشان کرد: نخل روستای ایزی با تزیینات خاص خود، جلوهای زیبا و معنوی به مراسم محرم میبخشد، این نخل نهتنها در سطح محلی، بلکه در سطح ملی نیز به عنوان یک عنصر فرهنگی و مذهبی مورد توجه قرار دارد و به همین دلیل، اهمیت آن فراتر از یک سازه معمولی است.
وی با تأکید بر اینکه آئین نخل گردانی یک میراث فرهنگی ارزشمند است که باید حفظ شود تا نسلهای آینده بتوانند از غنای فرهنگی و مذهبی آن بهرهمند شوند، گفت: شناخت و بررسی این آیینها میتواند به تقویت هویت فرهنگی و مذهبی مردم کمک کند و زمینهساز تداوم این سنتهای ارزشمند در آینده باشد.
این پژوهشگر آیینهای محرم، افزود: آئین نخل گردانی که ریشه در سنتهای عمیق مذهبی و فرهنگی دارد، به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، توجه برخی از پژوهشگران و علاقهمندان به فرهنگ و تاریخ را به خود جلب کرده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نخل روستای ایزی از چوب ساخته شده و با تزیینات آینهای و سایر عناصر زینتی آراسته شده است، به زمان برگزاری آیین نخلگردانی نیز اشاره کرد و گفت: در دیگر نقاط منطقه، مانند شهر ششتمد و روستای چشام، نخلها معمولاً فقط در روز عاشورا به مراسم میآیند و در برخی موارد خاص، از روز تاسوعا نیز شروع به فعالیت میکنند؛ اما در روستای ایزی، نخل از روز هشتم محرم تا عاشورا در مراسم حضور دارد.
خلیلی با بیان اینکه اوج حضور و کارکرد نخل در روز عاشورا رقم میخورد، افزود: در این روز مردم روستای ایزی با برگزاری مراسمی باشکوه، عشق و ارادت خود را به امام حسین (ع) و نهضت عاشورا ابراز میکنند.
وی با اشاره به اینکه این نخل با مشارکت بیش از ۱۲۰ نفر از اهالی روستا برای به حرکت درآوردن آن، بالاترین تعداد نخلبردار را در منطقه سبزوار به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: شناخت و بررسی این آیینها میتواند به حفظ و احیای فرهنگ غنی مردم کمک کند.
این پژوهشگر آیینهای محرم، خاطرنشان کرد: پژوهش و مستندسازی این آیینها میتواند به حفظ و احیای فرهنگ غنی مردم کمک کند و به آنها این امکان را بدهد که به عنوان یک جامعه متعهد به حفظ ارزشهای فرهنگی خود عمل کنند.
نخل گردانی مراسمی است که شیعیان برخی مناطق به عنوان تشییع نمادین پیکر امام حسین (ع) در عزاداری روز عاشورا برگزار میکنند. آیین نخل گردانی در روستای ایزی سبزوار مراسمی است که هر ساله همزمان با ایام سوگواری اهل بیت(ع) در این روستا برگزار می شود.
انتهای پیام
نظرات