ناصر دربان مقامی تعداد موارد مثبت بروسلوز (تب مالت) را از ۵۸ مورد در سال قبل به دو مورد در سال جاری در گاوداریهای تحت پوشش اعلام و اظهار کرد: بیماری بروسلوز از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که مهمترین علامت بالینی آن در حیوانات، سقط جنین است و عمدتا در اثر استفاده از لبنیات آلوده و غیر پاستوریزه و همچنین تماس با ترشحات دام بیمار به انسان قابل انتقال است. به منظور کنترل بیماری، مراقبت فعال در گاوداریهای صنعتی و نیمه صنعتی با استفاده از روش خونگیری و کشتار دامهای مثبت انجام میشود.
وی ادامه داد: در سه ماهه ابتدایی سال جاری تعداد ۱۸ هزار و ۹۳۲ راس گاو و گوساله خونگیری و آزمایش و از این تعداد تنها دو مورد مثبت شناسایی شده است.
مقامی بیان کرد: با توجه به اهمیت ایمنسازی دامهای حساس با استفاده از روش واکسیناسیون، تا ۱۵ تیر ماه سال جاری تعداد ۵۹۲ هزار راس دام سبک و تعداد ۳۳ هزار راس دام سنگین نیز واکسن بروسلوز دریافت کردهاند.
وی با اشاره به نامگذاری ۶ جولای- ۱۵ تیر- روز جهانی مبارزه با بیماریهای مشترک انسان و دام (زئونوز) برای پیشگیری از این بیماری به بیان توصیههایی پرداخت و گفت: هاری یک بیماری مشترک بین انسان و گونههای مختلف حیوانی است که عمدهترین راه انتقال آن از طریق گزش و یا خراش توسط حیوان آلوده و مبتلاست و عامل بیماری از طریق بزاق آلوده به ویروس بیماری به انسان یا به دام دیگر انتقال پیدا میکند. پرهیز از تماس با حیوانات ولگرد و پرسهزن اعم از سگ ، گربه و وحوش به عنوان اولین توصیه مهم در این ارتباط است و تاکید میشود که از تغذیه دستی این حیوانات نیز خودداری شود.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی افزود: در خصوص افرادی که مبادرت به نگهداری حیوانات خانگی میکنند، مراجعه منظم هر ۶ ماه یکبار به مراکز مجاز دامپزشکی، برای کنترل سلامتی و همچنین تزریق سالیانه واکسن هاری برای کلیه حیوانات خانگی از قبیل سگ و گربه امری ضروری است و میتواند خطر بروز بیماری را کاهش دهد.
مقامی خاطرنشان کرد: در صورت گاز گرفتگی توسط حیوانات اعم از خانگی، ولگرد و غریبه، بایستی فرد بلافاصله نسبت به شستشوی محل گاز گرفتگی با آب و صابون فراوان به مدت ۱۵ دقیقه اقدام و سپس فورا به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی برای تزریق واکسن و سرم ضد هاری انسانی مراجعه کند.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی دامپزشکی استان، تصریح کرد: اگر حیوان خانگی تغییر رفتار دهد، یعنی چنانچه آرام بوده و در ادامه تبدیل به یک حیوان پرخاشگر شود و یا اگر که یک حیوان پرخاشگر بوده و به حیوان آرامی تبدیل شود، احتمال ابتلای حیوان به بیماری هاری وجود دارد و بایستی اقدامات پیشگیرانه برای پرهیز از گاز گرفتگی توسط حیوان مشکوک انجام و سریعا مراتب به مراکز دولتی دامپزشکی اطلاع رسانی شود تا اکیپ مبارزه با بیماری هاری برای انجام اقدامات بهداشتی به محل مراجعه کند.
وی به ساکنان روستاها و دامداران توصیه کرد: هنگام مراجعه اکیپهای واکسیناتور دامپزشکی، با مامورین دامپزشکی برای واکسیناسیون سگهای گله و نگهبان، همکاری لازم را داشته باشند.
به گزارش ایسنا به نقل روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی، مقامی از شهروندان استان درخواست کرد که در هنگام مصرف لبنیات از فرآوردههای پاستوریزه استفاده کرده و یا شیر خام را قبل از مصرف حداقل به مدت پنج دقیقه بجوشانند.
انتهای پیام
نظرات