حجتالاسلام والمسلمین ابوالحسن ایزدخواه در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: پس از فاجعه جانسوز کربلا، رسالت احیای پیام عاشورا و صیانت از جوهر دین اسلام، بر دوش امام سجاد(ع) نهاده شد. ایشان در حالی که تنها ۲۴ سال داشتند، شاهد آن مصیبت بزرگ بودند و پس از آن به مدت ۳۴ سال امامت جامعه را در شرایطی بسیار دشوار و خفقانآلود بر عهده گرفتند. امام سجاد (ع)، وارث عاشورا نه تنها حافظ خون شهدا، بلکه آموزگار نسلی بودند که باید معنای واقعی دین، ولایت، عدالت و کرامت انسانی را بازمییافتند.
وی ادامه داد: امام سجاد (ع) در آن فضای پر از رعب و وحشت که هنوز یزید سه سال پس از واقعه کربلا بر سر کار بود و مردم، نه تنها توبه نکرده بودند بلکه همچنان در بهت و بیتفاوتی به سر میبردند، به تبیین و آموزش گامبهگام پیام کربلا پرداختند. ایشان با بهرهگیری از زبان دعا که در قالب صحیفه سجادیه نمود یافت جامعه را به بیداری، عدالتخواهی، خداشناسی، مسئولیتپذیری و مقابله با ظلم دعوت کردند؛ بیآنکه مستقیماً مورد تهاجم حکومت جائر قرار گیرند.
این کارشناس دینی بیان کرد: امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) بهعنوان دو پرچمدار بیداری پس از عاشورا، با تدبیر و صبر راه انبیا را از دلِ خیمههای سوخته و اسارت، تا شکوفایی مکتب اهلبیت (ع) در دانشگاه امام باقر و امام صادق (ع) رساندند. تأثیر ژرف مدیریتی ایشان سبب شد که نه تنها اصل دین حفظ شود، بلکه بذرهای تمدن اسلامی از دل خفقان بنیامیه سر برآورد. امام سجاد (ع) با آنکه عزیزترین نزدیکانش را در کربلا از دست داد و خود شاهد بزرگترین فاجعه تاریخ اسلام بود اما با روحی آرام، با امید، صبر، توکل و اتکای کامل به خدا مسیر امامت را در نهایت اقتدار ادامه دادند.
کربلا نتیجه بیتفاوتی جامعهای بود که چشم خود را بر ظلم بست
ایزدخواه در خصوص درس مهمی که از حیات ایشان به دست میآید، گفت: لزوم ایستادگی در برابر ظلم، نهادینهکردن روحیه مسئولیتپذیری و مبارزه با بیتفاوتی از درسهایی است که میتوان آموخت. امام حسین(ع) در کربلا فرمودند «إنّما خرجتُ لطلبِ الإصلاح»، و این اصلاح نه بهمعنای انتقاد از مردم، بلکه به معنای مقابله با فساد حاکمان بود. فاجعه کربلا نتیجه بیتفاوتی جامعهای بود که چشم خود را بر ظلم بست و دعوت حق را لبیک نگفت.
وی افزود: امام سجاد (ع) آمد تا این پیام را زنده نگاه دارد که مؤمن نمیتواند در برابر انحراف، ظلم، فساد و تبعیض ساکت بماند. ایشان با روشهای بدیع، مردم را از بهت و خودباختگی بیرون کشیدند و در مسیر تربیت اسلامی و ارتقاء فرهنگ دینی گامهای بزرگی برداشتند.
این کارشناس دینی بیان کرد: ایشان نه تنها پیام عاشورا را تبیین کردند، بلکه پایهگذار مسیری شدند که در امتداد آن امامان معصوم، تمدنسازی اسلامی را تا عصر غیبت امام زمان(عج) هدایت کردند. قدرت مرجعیت شیعه در عصر حاضر به ویژه در صحنههایی چون مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی، ریشه در همین میراث دارد؛ همانگونه که در جنگ ۱۲ روزه اخیر، مدیریت مرجعیت شیعه و تربیتیافتگان مکتب اهلبیت(ع) نشان دادند که «سنگ اگر به آب بیفتد، موجی ایجاد خواهد کرد».
ایزدخواه با تأکید بر آموزههای امام سجاد (ع) گفت: درس بزرگ آن حضرت صبر به معنای پایداری آگاهانه در برابر سختیها نه انفعال و سکوت است. همچنین امید به آیندهای روشن حتی در دل تاریکیها از دیگر پیامهای حضرت است. بیتفاوتی آفتی است که اگر در جامعه ریشه بدواند، زمینهساز عاشورایی دیگر خواهد شد.
وی تصریح کرد: امروز ما وارثان عاشورا هستیم. باید بدانیم که حفظ دین نیازمند ایستادگی، آگاهی و مسئولیتپذیری است. اگر جامعهای بخواهد به سوی ظهور قدم بردارد، باید ابتدا از درون اصلاح شود. همانگونه که امام سجاد (ع) در سکوت خفقانآلود شام، فریاد حقیقت را با زبان دعا، دانش و بیداری طنینانداز کرد، ما نیز باید میراثدار این فریاد باشیم.
انتهای پیام
نظرات