مصطفی درایتی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تقاضای رهبر برای خوانش سرود «ای ایران» در شب عزاداری عاشورا، اظهار کرد: بنده از نگرش رهبر انقلاب در شب عزاداری امام حسین بسیار خوشحال شدم. رهبری با این تقاضا، به نقطه حساس کشور توجه کردند و زمانی که بالاترین مقام مذهبی و سیاسی کشور تقاضا برای خواندن «ای ایران» از مداح میکند، باعث گسترش دو فرهنگ ایرانی و اسلامی به صورت توام با یکدیگر میشود. باید توجه داشت که ملیگرایی و اسلام نهتنها با هم در تضاد نیستند، بلکه توازن دارند و اگر بین این دو فاصله ایجاد کنیم، هم مراسم مذهبی را کممعنا کرده و هم به برخی از آیینهای ملی آسیب وارد میکنیم.
وی افزود: زمانی که ملیگرایی و اسلام را پشتوانه هم قرار دهیم، میتوانیم تاثیرپذیری این دو از یکدیگر را بالا ببریم. به برکت امام حسین(ع)، تجمعات مذهبی زیادی در کشور تشکیل میشود و زمانی که نهضت عاشورا با حوادثی که مردم به صورت ملموس با آن درگیر هستند پیوند میخورد، میتواند کارآمدی خود را بالاتر ببرد؛ همان طور که امام خمینی نهضت عاشورا را با حوادث داخلی ایران پیوند داد و نتایج شگرفی از آن پدید آمد.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در خراسان رضوی ادامه داد: قطعا ایجاد تقابل بین دین و ملیگرایی به هر دوی آنها صدمه جدی وارد میکند و باید تلاش کرد تا نهضت عاشورا پشتوانهای برای هویت، عزتبخشی، ملیگرایی و استقلال کشور باشد. این آمیختگی سبب میشود مظاهر دینی نیز با کارآمدی بیشتر در جامعه وجود داشته باشد.
درایتی با بیان اینکه نمیتوان تنها به یکی از ابعاد ملیگرایی یا دینداری توجه کرد، گفت: سنتهایی که در ایران یا کشورهای دیگر رواج پیدا میکند، حتما بر اساس معنا و مفهوم خاصی متولد شده و به مرور عمق و جهتگیری پیدا کرده است. به صورت معمول افرادی که نگاه مثبت به آیینهای ملی دارند، سعی میکنند این جهتگیری را به مسیر طبیعی و مثبت خود سوق دهند.
وی اضافه کرد: برخی افراد مراسم محرم را تنها در بعد دینی خلاصه میکنند، غافل از اینکه این نهضت باید به نفع مردم و کشور باشد و به برانگیختگی مثبت جامعه کمک کند. نباید گذاشت شکوهی که در عاشورا برای امام حسین (ع) ایجاد شده، تنها جنبه تکبُعدی پیدا کند، زیرا در درازمدت ممکن است لطماتی از همین ناحیه به جامعه وارد شود. اگر ما سرگرم مسائل سطحی درمورد امام حسین(ع) شویم، ممکن است حوادثی سنگین در کنار گوش ما در حال تحقق باشد و مورد غفلت مردم قرار گیرد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به همبستگی ایجادشده بین مردم، بیان کرد: درهمآمیختگی بین ایران و اسلام هر چه معقولتر، منطقیتر و بدون افراط و تفریط دنبال شود، اثربخشی بیشتری در جامعه خواهد داشت و علاقمندی نسبت به حفظ آن بیشتر خواهد شد. زمانی که صرفا نگاه تبرک و شفا نسبت به آیینهای دینی داشته باشیم و آنها را منحصر به اتفاقات خاص بدانیم، ممکن است به مرور زمان گرایش جامعه نسبت به آنها کاهش پیدا کند.
درایتی با اشاره به اینکه پس از دوران جنگ هشت ساله، مراسم مذهبی از حالت اجتماعی خود فاصله گرفت، اظهار کرد: اینکه این مراسم را به هزینههای سنگین و طبل و نوحهخوانی تقلیل دهیم، ارزش آنها را کم میکند. اما اگر با مقتضیات زمانه ترکیب شود و جامعه اثربخشی ملموس دنیوی آن را نیز به خوبی حس کند، این آیینها همیشه زنده و موثر باقی خواهد ماند. اگر بناست مراسم مذهبی به صورت باشکوه ادامه پیدا کند، باید این پیوند هرچه عمیقتر در جامعه دنبال شود.
وی افزود: حسینیهها و مساجد ما در ایام عاشورا مزین به پرچم سیاه امام حسین(ع) میشوند، اما چرا از پرچم ایران در کنار آن استفاده نمیکنیم؟ چرا در مراسم عزا که علمهای متعدد وجود دارد، پرچم ایران را در دست مردم نمیبینیم؟ نباید این تصور وجود داشته باشد که مردم ایران تنها در زمان شادی از پرچم کشور استفاده میکنند. باید در مراسم عزا از این شعائر که نماد تلفیق ایرانیت و اسلامیت است، استفاده کرد.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در خراسان رضوی با بیان اینکه مردم نباید ایران و اسلام را از یکدیگر جدا ببینند، اضافه کرد: عزاداری بدون توجه به حوادث روز کشور، در مفهوم واقعی خود نیست و تنها مویه کردنی است که حتی گاهی ما را از واقعیتهای تلخ رخداده در جامعه غافل میکند. عنایت و توجه واقعی این است که همه بدانند هیچگونه تضادی بین این اسلام و ایران وجود ندارد و آنها بهمآمیخته هستند.
درایتی تاکید کرد: هر چه بیشتر مذهب و آیینهای آن را پشتوانه منافع ملی، علاقمندی مردم و عزتخواهی قرار دهیم، توان مضاعفی به مردم برای حفظ منافع و حریت خود میبخشند و بهتر دوام پیدا خواهند کرد، اما اگر این دو را در تضاد با یکدیگر تعریف کنیم، قطعا به مرور لطمات زیادی به آیینهای مذهبی وارد خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات