رضا معمارزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: صبح امروز ۱۸ تیر در پی تماس با مرکز ارتباطات اورژانس ۱۱۵ دزفول، وضعیت بحرانی برای یک شهروند پس از تزریق داروی پنیسیلین در منزل گزارش شد و بلافاصله یک دستگاه آمبولانس به محل اعزام شد. این بیمار در وضعیت کاهش سطح هوشیاری قرار داشت و با افت شدید فشار خون بود و دچار شوک شد که با این وضعیت میتوانست تا آستانه مرگ پیش برود.
معمارزاده با بیان اینکه اقدامات لازم درمانی برای بیمار انجام شد، گفت: هیچگونه تزریقی حتی داروهایی که به ظاهر کمخطر به نظر میرسند، نباید در منزل انجام شود. برخی شهروندان تصور میکنند دریافت داروهایی مانند پنیسیلین یا سرم، نیاز به نظارت پزشکی ندارد در حالی که همین داروها میتوانند موجب بروز شوکهای ناگهانی و مرگآفرینی شوند.
رئیس اورژانس پیشبیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی دزفول بیان کرد: داروهایی مانند پنیسیلین ممکن است در بدن برخی افراد منجر بروز حساسیت شدید شود و در نتیجه شوک آنافیلاکسی رخ دهد. در چنین شرایطی، اگر امکانات اورژانسی و کادر آموزشدیده در محل حاضر نباشند، جان فرد به راحتی از دست میرود.
وی با اشاره به تفاوت دو نوع شوک رایج در زمان تزریق، توضیح داد: شوک آنافیلاکسی، یک واکنش حساسیتی شدید، ناگهانی و بالقوه مرگبار است که در پی تماس بدن با ماده آلرژن مانند برخی داروها یا برخی مواد غذایی رخ میدهد.
معمارزاده ادامه داد: این نوع شوک با علائمی مانند تورم، کهیر، افت شدید فشار خون، تنگی نفس و در موارد شدید، بیهوشی همراه است و نیاز به مداخلات اورژانسی و مراقبت بیمارستانی دارد.
رئیس اورژانس پیشبیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی دزفول به شوک وازوواگال(دومین شوک رایج در تزریق دارو) اشاره کرد و گفت: شوک وازوواگال، بیشتر به دنبال ترس، اضطراب، درد یا حتی دیدن سوزن ایجاد میشود. این شوک معمولا با کاهش ناگهانی ضربان قلب و فشار خون همراه است و ممکن است بیمار برای چند ثانیه هوشیاری خود را از دست بدهد.
وی تصریح کرد: برخلاف شوک آنافیلاکسی، این حالت در بیشتر موارد با اقدامات ساده مانند دراز کشیدن و بالا آوردن پاها برطرف میشود اما نیازمند بررسی پزشکی است.
معمارزاده توصیه کرد: برای تزریق هر نوع دارویی حتی سادهترینها، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید زیرا انجام اقدامات درمانی خارج از محیط امن پزشکی، میتواند تاوانی سنگین به همراه داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات