حمیدرضا داورکیا در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه توسعه پایدار در روستاها به ویژه در روستای مرندیز با محوریت فرش و صنایع دستی از اهمیت ویژهای برخوردار است، در خصوص وضعیت روستاها و اهمیت زندگی و فعالیتهای اقتصادی در این مناطق اظهار کرد: با توجه به اینکه تقریباً نیمی از جمعیت هر استان در روستاها زندگی میکنند؛ هدف اصلی ما ایجاد زندگی، اقتصاد و اجتماع پویا در این مناطق است.
وی با اشاره به اینکه تلاش خود را برای ارتقاء کیفیت زندگی در روستاها و تقویت اقتصاد محلی به کار گرفتهایم، تصریح کرد: فرش و هنرهای دستی در ایجاد اشتغال در روستای مرندیز نقش کلیدی دارند، به طوری که با وجود ۲۸۳ دار قالی در این روستا، حدود ۱۰۰۰ نفر در صنعت فرشبافی مشغول به کار هستند.
فرماندار بجستان با بیان اینکه فرشبافی تنها یک هنر نیست، بلکه یک منبع درآمد مهم برای خانوادهها در این منطقه به شمار میآید، بیان کرد: از ۱۰۰۰ نفر بافنده فرش در بجستان ۸۰ درصدشان را بانوان تشکیل میدهند.
وی به توانمندیهای بانوان روستایی در این شهرستان اشاره کرد و گفت: زنان در کنار خانهداری، هنر گلیمبافی و قالیبافی را زنده نگه داشته و به طور متوسط سالیانه ۵۵۰۰ مترمربع فرش تولید میکنند.
داورکیا نقش زنان در اقتصاد خانواده و جامعه را بسیار مؤثر دانست و اظهار کرد: فعالیت زنان روستای مرندیز در این صنعت میتواند الگویی برای سایر روستاها نیز مورد توجه قرار گیرد.
ضرورت تدوین یک نقشه راه برای زنجیره تولید فرش
وی بر ضرورت تدوین یک نقشه راه برای زنجیره تولید فرش در این منطقه تأکید و بیان کرد: از ابتداییترین حلقههای زنجیره فرش دستباف تا مراحل بازاریابی و فروش، نیاز به تدوین سندی برای زنجیره تولید وجود دارد؛ در این راستا، همکاریهای بین دانشگاه آزاد، کمیته امداد امام خمینی، فرمانداری، دهیاری، بخشدار و شورای اسلامی شکل گرفته است تا سند زنجیره ارزش فرش روستای مرندیز با هدف ارتقاء کیفیت، افزایش مزیت رقابتی، خلق بازارهای جدید و ایجاد ثروت تدوین شود.
فرماندار بجستان در ادامه در خصوص فعالیتهای کمیته امداد امام خمینی در زمینه فرشبافی در این منطقه افزود: بر اساس آنچه اعلام شده از ۶۰۰ کارگاه تولید فرش تحت پوشش کمیته امداد در خراسان رضوی، ۲۳۰ کارگاه در شهرستان بجستان و عمدتاً در روستای مرندیز فعال هستند.
وی با بیان اینکه سال گذشته، ۱۲ هزار مترمربع فرش دستباف توسط خانوادههای تحت حمایت کمیته امداد تولید شد که حدود ۴۵۰۰ مترمربع آن در شهرستان بجستان بوده است، بیان کرد: در حمایت از فرش این منطقه جشنواره گلیم و فرش دستباف روستای مرندیز به عنوان یک رویداد مهم در تقویم گردشگری ایران به ثبت رسیده است.
بافندگان فرش برای ادامه فعالیت نیازمند حمایت
داورکیا در ادامه با اشاره به اینکه بافندگان این شهرستان برای ادامه فعالیتهای خود به حمایت نیاز دارند، از مشکلاتی مانند گرانی مواد اولیه و مسائل بیمه به عنوان چالشهای اصلی بافندگان نام برد و گفت: اگر واسطهها حذف شوند، بافندگان قادر خواهند بود فرشهای خود را با قیمت واقعی به فروش برسانند.
فرماندار بجستان همچنین از پیگیریهای خود برای رفع مشکلات بیمه بافندگان و ارائه تسهیلات مالی مناسب برای آنها خبر داد و روستای مرندیز را به عنوان یک الگوی اقتصاد مقاومتی و دهکده فرش خراسان رضوی معرفی کرد.
وی افزود: باوجود اینکه برخی از بانوان این روستا تحصیلات عالی ندارند، اما با دستان خود آثار هنری شگفتانگیزی خلق میکنند که هر انسان متفکر و باذوقی را به وجد میآورد.
داورکیا همچنین به استعدادهای بالقوه بانوان این منطقه اشاره کرد و گفت: روستای مرندیز به عنوان دهکده فرش استان خراسان رضوی، یکی از روستاهایی است که در عرصه فرش دستباف در سطح استان و کشور فعالیت دارد.
وی از پتانسیلهای بالای این روستا در حوزه صنایع دستی خبر داد و اظهار کرد: امسال توانستیم سومین جشنواره فرش و گلیم دستباف روستای مرندیز را با هدف معرفی ظرفیتها و پتانسیلهای اقتصادی، گردشگری و صنایع دستی منطقه و همچنین تعامل روستاهای شهرستان که در حوزه فرش فعال هستند، برگزار کنیم.
فرماندار بجستان برگزاری چنین جشنوارههایی را فرصتی برای معرفی فرش دستبافت روستا دانست و تصریح کرد: تلاش برای ثبت جهانی نشان جغرافیایی فرش مرندیز نیز از دیگر اقداماتی است که میتواند به معرفی بیشتر این هنر ارزشمند و تقویت برند فرش مرندیز کمک کند.
وی با اشاره به اینکه ثبت جهانی این نشان نه تنها به حفظ و رونق صنعت فرشبافی در این منطقه کمک میکند، بلکه به جذب گردشگران و سرمایهگذاران نیز منجر شود، ادامه داد: توسعه پایدار در روستای مرندیز با محوریت فرش و صنایع دستی نه تنها به بهبود وضعیت اقتصادی این روستا کمک خواهد کرد، بلکه میتواند الگویی برای سایر روستاهای شهرستان باشد.
انتهای پیام
نظرات