محمدعلی نوبخت فرماندار ساری در یادداشتی که در اختیار ایسنا قرار داد، به موضوع حفظ منافع ملی در سیاست خارجی پرداخت.
نوبخت در این یادداشت آورده است: اگر منافع عمومی مردم در صدر اولویتها قرار گیرد، بسیاری از گرههای امروز گشودنی خواهند بود. دیپلماسی عقلگرایانه یعنی نگاه و رفتار منطقی با واقعیتهای جهان و تعامل فعال با کشورها بر پایه منافع متقابل و لذا هیچ راه معجزهآسایی برای حل مشکلات وجود ندارد، مگر آنکه عقلانیت جایگزین هیجان و منافع ملی جایگزین منافع گروهی یا جناحی شود.
بدین سبب، سیاست خارجی باید تابع محاسبه عقلانی سود و زیان باشد؛ نه احساسات، هیجانات یا لجاجتهای سیاسی؛ نظام تدبیر نیز باید اهداف روشن، منابع محدود و ابزارهای مناسب را بهطور هوشمندانه هماهنگ کند.
عقلانیت در سیاست خارجی، با تکیه بر نظریههای علمی تصمیمگیری عقلگرا و بازیگر منطقی، میتواند راه عبور از رفتارهای هیجانی و پرهزینه را فراهم آورد. گفتوگو و تعامل سازنده منطقهای و بینالمللی، نهتنها زمینهساز گشایشهای اقتصادی و امنیتی است، بلکه میتواند مشروعیت را افزایش داده و شکاف میان ملت و دولت را کاهش دهد. ترکیب سه عنصر حیاتی یعنی وطن، هموطن و سیاست خارجی عقلمدار، میتواند فرصتی طلایی برای اتخاذ تصمیماتی اساسی، مشارکتمحور و وطندوستانه در شرایط خطیر امروز کشور باشد.
در این مسیر، سه اصل بنیادین باید مورد توجه قرار گیرد:
۱- مردم باید شریک سیاست خارجی باشند، نه صرفاً تماشاگر آن.
۲- عقلانیت باید قطبنمای دیپلماسی باشد، نه هیجان یا تقابلگرایی.
۳- شنیدن صدای هموطنان و همه جریانهای سیاسی، پیشنیاز بازسازی اعتماد ملی است.
بنابراین، اعتماد به عقل جمعی، شنیدن صدای ملت و بازتعریف وطندوستی در قالب عقل، گفتوگو و همکاری، در سایه صداقت، همدلی و همبستگی، میتواند زمینهساز آرامش پایدار، رفاه، صلح و ارتباط مؤثر با جهان برای زندگی بهتر مردم باشد.
اکنون زمان آن فرارسیده است که آرامش و آیندهای بهتر را نه از دل جدل، بلکه از مسیر مشارکت، همبستگی، همافزایی و وطندوستی برای ساختن ایرانی آباد و سرافراز پدید آوریم.
انتهای پیام
نظرات