به گزارش ایسنا، ارتش چین در حال گسترش دامنه نفوذ خود به اقیانوس آرام است و کشتیها و هواپیماها را به قلمروهای جدید میفرستد، اقدامی که بهانهای به ایالات متحده برای تقویت امور نظامی و مداخله در این منطقه داده است.
پکن مدتهاست که از آنچه دخالت ایالات متحده و متحدانش در حوزه نفوذ سنتی خود در منطقه آسیا و اقیانوسیه میداند، خشمگین شده است. اکنون، این کشور با تهاجمیتر شدن در حیاط خلوت خود، در عین حال فراتر رفتن از محدودیتهای جغرافیایی دیرینه ارتش خود، در حال پیشروی است.
آمریکا و متحدانش به همین بهانه، در حال پراکنده کردن گستردهتر داراییهای نظامی خود هستند تا در صورت درگیری با چین بتوانند واکنش نشان دهند. ایالات متحده همچنین شرکای آسیاییاش را برای تقویت نظامی خود تحت فشار قرار میدهد.
روزنامه وال استریت ژورنال با این مقدمه به بررسی چگونگی پیشروی ارتش چین در اقیانوس آرام و چگونگی تلاش ایالات متحده برای پاسخ به این به ظاهر «تهدید» برای خود پرداخت و نوشت: دسترسی چین اغلب با فعالیتهای درون «زنجیره جزیره اول» سنجیده میشود که شرکای ایالات متحده، شامل ژاپن، تایوان و فیلیپین را به هم متصل میکند و فعالیتهایی را در بر میگیرد که در اطراف یک مجموعه دوم و پراکندهتر از این کشورها و سرزمینها انجام میشود. زنجیره اول نشاندهنده قلمرو دریایی است که مقامات امنیتی ایالات متحده میگویند، چین امیدوار است در یک درگیری منطقهای بر آن تسلط یابد.

نیروهای چینی بهطور معمول در اطراف تایوان و دریای چین جنوبی فعالیت، در قلمرو مورد مناقشه دریای چین شرقی تردد میکنند و فعالیت خود را در دریای زرد افزایش دادهاند، جایی که افزایش حضور میتواند به پکن آزادی عمل بیشتری در درگیری بر سر تایوان بدهد.
روزنامه آمریکایی با اشاره به برگزاری اولین رزمایش دو ناو هواپیمابر چینی در غرب اقیانوس آرام در ماه ژوئن خاطر نشان کرد که یکی از آنها به همراه حداقل هفت کشتی دیگر از کنار جزیره «ایوو جیما» ژاپن عبور کرد و این، اولین باری بود که یک ناو هواپیمابر چینی از دومین زنجیره جزایر عبور میکرد.
امسال همچنین گروهی از کشتیهای نیروی دریایی چین از دریای تاسمان و اطراف استرالیا عبور کردند و در طول مسیر، رزمایشهایی با مهمات جنگی انجام دادند. وزیر دفاع نیوزیلند این اقدام را «زنگ بیدارباش» نامید.
در این میان، ایالات متحده موشکهای بالستیک ضد کشتی (carrier-killer) را در شمال فیلیپین مستقر کرده است که عبور چینیها از اولین زنجیره جزایر در یک درگیری را خطرناکتر میکند اما به نوشته وال استریت ژورنال، نمایش قدرت چین در ماه ژوئن نشانه مهمی از «سرکشی» بود.
«جنیفر پارکر» پژوهشگر کمکی در موسسه «مطالعات دریایی» در دانشگاه نیو ساوت ولز کانبرا گفت: مسئله این نیست که آنها قابلیتهای آبی خود را افزایش داده و در حال استقرار در فاصله دورتری از سواحل خود هستند. این، مورد انتظار است. مسئله، ماهیت انجام این کار توسط آنها است که تحریکآمیز است.
رسانه آمریکایی در ادامه با بیان اینکه «بهطور مشابه، سفر چینیها در ماههای فوریه و مارس به اطراف استرالیا نیز مایه نگرانی تلقی شد» نوشت: از نظر ایالات متحده، بزرگترین تهدید در رزمایشهای نظامی گسترده چین، متوجه تایوان، جزیره خودگردانی است که پکن آن را متعلق به خود میداند و تهدید به تصرف آن، حتی با زور کرده است. دریاسالار «ساموئل جی. پاپارو» رئیس فرماندهی هند و اقیانوسیه ایالات متحده، رزمایشهای نظامی چین در اطراف تایوان را به عنوان تمرینهایی برای یک «تهاجم» توصیف میکند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده سیاست آمریکایی مبنی بر این را دنبال کرده است که مشخص نکند آیا نیروهای آمریکایی در صورت حمله چین به تایوان به کمک آن خواهند آمد یا خیر. مداخله ایالات متحده در این جزیره برای جلوگیری از تصرف آن «ضروری» تلقی میشود و در حال حاضر، ایالات متحده به تایوان سلاح و تجهیزات از جمله سیستمهای دفاع موشکی میفروشد، برخی از سربازان این جزیره را آموزش میدهد و به صنعت نظامی آن کمک میکند.
«پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا در اواخر ماه مه در گردهمایی مقامات دفاعی در سنگاپور مدعی شد که تهدیدها علیه تایوان از سوی چین «میتواند قریبالوقوع باشد» و در مورد عواقب تلاش پکن برای تصرف این جزیره هشدار داد که بخشی از فشار واشنگتن بر شرکای منطقهای برای انجام اقدامات بیشتر برای مقابله با چین به شمار میآید.
مشهودترین نمونه از کمپین فشار دولت ترامپ، فشار آن بر متحدان آسیایی برای صرف ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای امور نظامی است اما این تلاش با مقاومتهایی روبرو شده است. ژاپن به دنبال افزایش هزینههای خود به حدود ۲ درصد است، در حالی که کره جنوبی در ماه ژوئن اعلام کرد که هزینههای نظامی آن در حال حاضر نیز بسیار بالا است.
در همین حال، ایالات متحده حضور امنیتی خود را در آسیا حفظ کرده است که شامل دهها هزار نیرو در جزیره اوکیناوا ژاپن، به فاصله کمتر از ۵۰۰ مایل از تایوان میشود. حدود ۵۵ هزار پرسنل نظامی ایالات متحده در ژاپن و بیش از ۲۸ هزار نفر در کره جنوبی مستقر هستند.
ارتش ایالات متحده همچنین با افزودن یک پایگاه جدید که انتظار میرود ۵۰۰۰ تفنگدار دریایی را در خود جای دهد، حضور خود را در قلمرو آمریکایی گوآم که در حال حاضر میزبان چندین زیردریایی هستهای و استقرار بمبافکنهای دوربرد است، تقویت کرده است.
وال استریت ژورنال با اشاره به اینکه فیلیپین در سالهای اخیر به نیروهای آمریکایی دسترسی به پایگاههای بیشتری را داده و آمریکا فعالیتهای خود را در آنجا افزایش داده است، افزود: رزمایشهای نظامی ایالات متحده در سراسر ایندوپاسیفیک شامل مانوور گسترده در جزایر دورافتاده است، مانند تحویل اخیر یک سامانه موشکی ضد کشتی با دقت بالا به یک جزیره فیلیپینی در ۱۲۰ مایلی جنوب تایوان. یک رزمایش سه هفتهای نیز روز یکشنبه با حضور ۱۹ کشور در استرالیا آغاز شد که ایالات متحده رهبری این رویداد را بر عهده داشت.
پکن معمولا رزمایشهای نظامی در حاشیه خود را تحریکآمیز و بیثباتکننده مینامد. در ماه ژوئن، همزمان با حرکت یک گروه ناو هواپیمابر انگلیس به سمت استرالیا، یک کشتی نیروی دریایی انگلیس برای اولین بار پس از چهار سال از تنگه تایوان عبور کرد. پکن این تردد را محکوم و رزمایشهای نظامی را آغاز کرد که مقامات امنیتی تایوان آن را پاسخی مستقیم به این اقدام توصیف کردند.
یکی از مقامات گفت: واضح است که پکن واقعاً در حال مقابله با نحوه اتحاد کشورهای دموکراتیک است.
انتهای پیام
نظرات