حجتالاسلاموالمسلمین ابوالفضل فرحبخش، رئیس دادگستری بم در این همایش با اشاره به نقش خانواده، نظام آموزشی و اعتقادات در پیشگیری از خودکشی، گفت: ضعف بنیه اعتقادی نوجوانان و آشنایی اندک آنان با مفاهیم اخروی، از دلایل گرایش به آسیبهایی نظیر خودکشی است. با گسترش فضای مجازی، فرزندان ما به مطالبی دسترسی دارند که مناسب سنشان نیست و این امر نیازمند هوشیاری بیشتر مربیان پرورشی، مذهبی و خانوادههاست.
وی افزود: خطوط قرمز کلامی ما در برخی موضوعات مانند مشروبات الکلی و خودکشی باعث شده، آگاهیرسانی عمومی درباره آنها کمرنگ شود، درحالیکه زیر پوست جامعه این مسائل در حال گسترش است. باید تعلیم از کودکی آغاز شود و مدیران نظام آموزشی تحولات ذهنی نسل جدید را بشناسند و آموزشهای ضروری را متناسب با واقعیتهای امروز به آنها ارائه دهند.
فرحبخش با اشاره به قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، بیان کرد: در این قانون اگر دستگاهی از انجام وظایف قانونی خود نسبت به کودکان و نوجوانان سر باز زند، ترک فعل محسوب میشود.
به گفته وی، باید اطلس عوامل خودکشی در شرق استان کرمان تهیه و بر اساس آن راهکارها ارائه و اجرا شود. همچنین، لازم است معاونت در خودکشی بهعنوان جرم تعریف شود تا کسانی که دیگران را تحریک یا تشویق میکنند، تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.
بهنام جعفریزاده، دادستان بم نیز، با اشاره به موقعیت خاص شرق استان کرمان، گفت: ما در منطقهای قرار داریم که کانون تلاقی آسیبهای اجتماعی است؛ از قاچاق مواد مخدر و سوخت گرفته تا ورود غیرقانونی اتباع خارجی. این منطقه بارانداز بسیاری از آسیبهای ناشی از موقعیت جغرافیایی است. از سوی دیگر، تبعات روانی زلزله مخرب بم نیز هنوز در جامعه باقی است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم با پدیده خودکشی مقابله کنیم، باید ریشههای آن را در بستر آسیبهای اجتماعی بشناسیم. باورهای دینی یکی از مهمترین عوامل بازدارنده هستند.
دادستان بم گفت: باید با روشهای بومیشده به پیشگیری بپردازیم. آموزش، اطلاعرسانی و توانمندسازی اجتماعی، سه ضلع مهم برای کاهش گرایش به خودکشی هستند.
به گزارش ایسنا، ایوب فلاحی، مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمان نیز، با اشاره به برنامههای اجتماعی و آموزشی موجود، گفت: در حوزه خانواده برنامهریزیها مشخص است و آموزش و پرورش نیز ظرفیت مهمی دارد. شورای اجتماعی شهرستان به ریاست فرماندار و شورای فرهنگ عمومی و سایر نهادها همه درگیر موضوع هستند. با اینحال، سن ابتلا به آسیبهای اجتماعی در حال کاهش است و این زنگ خطری برای آینده جامعه ماست.
وی با تاکید بر اهمیت طرحهای «نماد» و «سراج» در حوزه غربالگری و مداخله، افزود: این دو طرح مکمل یکدیگرند و در قالب ائتلاف نماد اجرا میشوند. قرار نیست طرح جدیدی بیاوریم بلکه باید در اجرای برنامههای موجود دقت و توان بیشتری بگذاریم.
فلاحی اعلام کرد: ما سه سطح پیشگیری در استان تعریف کردهایم: سطح اول با محوریت آموزش و پرورش برای آموزشهای اولیه؛ سطح دوم برای درمان افرادی که اقدام به خودکشی کردهاند با مسئولیت دانشگاه علوم پزشکی و سطح سوم پیشگیری و اقدامات حمایتی با محوریت بهزیستی، تحت نظارت فرمانداریها، معاونت سیاسی استانداری و دفتر امور اجتماعی استانداری.
وی تأکید کرد: نهادهای ذیربط موظفاند طرحها و برنامههای خود را برای مقابله با خودکشی تدوین کرده و گزارش دهند. همچنین اعتبارات نیز با هماهنگی استانداری تخصیص خواهد یافت.
علیرضا وحیدزاده، مدیرکل بهزیستی استان کرمان نیز با بیان اینکه خودکشی یک پدیده اجتماعی پیچیده است، اظهار کرد: این آسیب سالهاست که مورد توجه است اما امروز نیاز داریم با حساسیت و دقت بیشتری به آن بپردازیم. ما با طیفی از افراد ناامید و تنها روبهرو هستیم که به حمایت روانی و اجتماعی نیاز دارند.
وی تصریح کرد: در مناطق جنوبی استان کرمان، آسیبهای اجتماعی بهصورت ملموستری مشاهده میشود و به تعامل عمیقتری میان نهادها نیاز است. آموزش مهارتهای زندگی و توانمندسازی خانوادهها نقش کلیدی در کنترل این آسیب دارد. باید به خانوادهها آموزش دهیم چگونه فرزندان خود را در مواجهه با چالشهای روانی و اجتماعی یاری کنند.
وحیدزاده افزود: در دانشگاه علوم پزشکی، تمام برنامهها باید مداخلهای، مستمر و مبتنیبر واقعیتهای اجتماعی باشد. آسیب اجتماعی فقط موضوعی بهداشتی نیست، بلکه موضوعی توسعهای است، چون توسعه پایدار بدون انسان سالم ممکن نیست. ما باید این نگاه را در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای اجرایی نهادینه کنیم.
وحیدزاده ادامه داد: سیاستگذاریهای اجتماعی باید مبتنیبر پژوهش، داده و شواهد عینی باشد. همچنین، نباید فراموش کنیم که هر اقدام برای کاهش آسیبها نیازمند نگاه بلندمدت، پیوست فرهنگی و همکاری واقعی بینبخشی است. ما باید برای ایجاد تغییرات پایدار و واقعی در ساختار اجتماعی و فرهنگی جامعه تلاش کنیم. این مسأله با اقدامات نمایشی و کوتاهمدت حل نمیشود.
انتهای پیام
نظرات