ایرج رستمزهی در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: چند روز پس از آغاز رنگآوری، خرماها وارد مرحلهای به نام «تب رنگی» میشوند که در آن، بخشی از میوهها به طور طبیعی دچار ریزش میشوند. این پدیده، امری فیزیولوژیک و ذاتی در درخت خرماست و معمولاً حدود یکسوم از خوشهها دچار ریزش میشوند. این ریزش طبیعی نهتنها نگرانکننده نیست، بلکه به سبکشدن خوشهها، بهبود کیفیت و یکنواختی در رسیدن خرما کمک میکند. در بین کشاورزان، این مرحله به نام هوادهی خوشهها نیز شناخته میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سراوان با اشاره به ارقام زودرس خرما افزود: در منطقه سراوان، ارقام زودرس نیز وجود دارد که از جمله آنها میتوان به رقم محبوب ربی اشاره کرد. این رقم عمدتاً در بخش کوهک و شهرستان گلشن کشت میشود. یکی از فرآوردههای سنتی و بومی که از خرمای زودرس ربی تهیه میشود، محصولی به نام «سور آپَک» است.
رستم زهی درباره این محصول سنتی توضیح داد: در روش تهیه سور آپک، خرمای نیمرس یا رنگ گرفته را به مدت حدود ۲۴ ساعت در محلولهای قلیایی یا شور (آب و نمک) گذاشته میشود و نتیجه این فرایند، خرمایی با بافت ترد، طعم ملس است که به دلیل ویژگیهای خاص خود، مورد استقبال بازارهای محلی و منطقهای قرار دارد.
وی گفت: علاوه بر ارقام زودرس، شهرستان سراوان دارای ارقام دیررس نیز هست که برداشت آنها تا پایان آبانماه ادامه دارد. از جمله مهمترین این ارقام میتوان به خرمای هَلیله اشاره کرد که به دلیل بافت مناسب، طعم شیرین و مقاومت بالا، از جایگاه ویژهای در بازار برخوردار است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سراوان در پایان خاطرنشان کرد: همانطور که در سراسر شهرستان مشاهده میشود، وجود ارقام متنوع خرما از جمله ربی و هلیله و بهصورت عمده مصافتی، شرایط اقلیمی مناسب، خاک حاصلخیز و از همه مهمتر دانش بومی کشاورزان سراوان، ظرفیت و چشماندازی روشن برای توسعه نخلداری و افزایش بهرهوری فراهم کرده است. با توجه به کیفیت بالای خرمای تولیدی در سراوان، میتوان امیدوار بود که این محصول نهتنها در بازارهای داخلی، بلکه در صادرات منطقهای و فرامنطقهای نیز بیش از پیش بدرخشد.
انتهای پیام
نظرات