• سه‌شنبه / ۲۴ تیر ۱۴۰۴ / ۰۷:۵۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404042414528
  • خبرنگار : 50037

از تولید سالیانه ۶۵ تُن لیمو لایم کوات تا پرورش آناناس در همدان

از تولید سالیانه ۶۵ تُن لیمو لایم کوات تا پرورش آناناس در همدان

ایسنا/همدان در استان همدان در سال‌های اخیر توسعه کشت گلخانه‌ای به تبع سراسر کشور مورد توجه واقع شده و جزء اولویت‌های جهاد کشاورزی بوده و از چنین طرح‌های گلخانه داران استقبال می‌شود.

برای نخستین‌بار در استان همدان در یکی از واحدهای گلخانه‌ای شهرستان کبودراهنگ در شهرک گلخانه‌ای کوریجان در رابطه با تولید و پرورش لیمو لایم کوات توسط یکی از گلخانه‌داران جوان این منطقه اقدام شده که این جوان کبودرآهنگی پرورش و تولید آناناس در فضای گلخانه‌ای را نیز جز برنامه خود دارد و به‌صورت آزمایشی نسبت به کشت این محصول نیز اقدام داشته است.

کشت محصولات جدید در فضای گلخانه‌ای

این بهره‌بردار فعال در صنعت گلخانه داری معتقد است که تولید محصولات گلخانه‌ای اکثریت گلخانه‌ها محدود به صیفی‌جات بوده و بازار تولید آن اشباع شده و باید به سمت تولید محصولاتی جدید در فضای گلخانه‌ای با بازارپسندی دو چندان حرکت کرد.

بهره‌بردار و گلخانه‌دار کبودراهنگی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: کشت‌های انواع صیفی‌جات از جمله گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای رنگی اکثر صادرات آن با مشکل مواجه بوده و به همین دلیل در برخی از موارد گلخانه‌داران در عرضه این نوع از محصولات به بازار با مشکلات مختلف مواجه هستند.

سید سجاد ابراهیمی افزود: علاوه بر آن امروزه به دلیل سطح کشت بالای محصولات گلخانه‌ای نظیر گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای و اشباع بازار، تولید این گونه از محصولات حاشیه‌سوز و با سود پایین بوده و چندان توجیه اقتصادی بالایی برای گلخانه‌دار و بهره‌بردار در کشور ندارد.

وی با بیان اینکه این عوامل موجب شد تا به به فکر کشت محصول نو در فضای گلخانه باشیم، خاطرنشان کرد: طی تحقیقات لازم در سال ۹۹ به صورت آزمایشی نسبت به کشت ۲۰ اصله نهال لیمو لایم کوات در فضای گلخانه‌ای اقدام داشتم که پس از مدت دو سال متوجه شدیم که کشت درخت لیمو لایم کوات در شرایط آب و هوایی استان همدان در فضای گلخانه‌ای پاسخگوست.

ابراهیمی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ در شهرک گلخانه‌ای کوریجان کبودراهنگ نخستین گلخانه پرورش و تولید لیمو لایم کوات استان همدان را با کشت ۱۳۰۰ اصله نهال در گلخانه ۵۰۰۰ متری آغاز کردم.

وی با اشاره به اینکه لیمو لایم کوات در سال سوم قابلیت به ثمرنشستن را دارد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخشی از این درختان لیمو این گلخانه به بار نشسته و محصول تولید شده آن در سطح بازار استان همدان در حال توزیع بوده ضمن اینکه بازار تهران نیز برای فروش این‌محصول برنامه‌ریزی و هدفگذاری شده است.

ابراهیمی با بیان اینکه هر درخت لیمو لایم کوات در فضای گلخانه‌ای سالیانه تولید ۵۰ تا ۷۰ کیلو محصول را دارد، افزود: در حال حاضر نخستین گلخانه لیمو لایم کوات استان همدان در شهرستان کبودراهنگ سالیانه دارای ۶۵ تُن تولید محصول است.

وی بیان کرد: صادرات و تولیدات محصول لیمو لایم کوات نیازمند تولید در حجم بالا بوده که فعلا برای صادرات این محصول برنامه‌ریزی نداریم ضمن اینکه مصرف داخلی لیمو لایم کوات در کشور بسیار بهتر از خارج از کشور است.

این گلخانه‌دار کبودراهنگی با بیان اینکه تا پایان سال ۵۰۰۰ متر دیگر طرح توسعه این گلخانه را برای پرورش و تولید لیمو لایم کوات در برنامه داریم، اظهار کرد: فعالیت در صنعت گلخانه‌داری را از سال ۹۶ تاکنون شروع کرده‌ام و کسی تجربه پرورش و تولید لیمو لایم کوات به عنوان یکی از میوه‌های مرکبات در فضای گلخانه‌ای را در استان همدان ندارد، برای همین به ناچار در این گلخانه با آزمون و خطا موفق به کسب تجربه پرورش و تولید این محصول شدم.

ابراهیمی با بیان اینکه در حال حاضر در فضای گلخانه‌ای مشغول به پرورش و تولید این محصول هستیم و گلخانه شرایط پرورش این محصول را دارد، افزود: شرایط آب و هوایی استان همدان خشک بوده و رطوبت استان‌های شمالی کشور را ندارد، همین امر موجب آن بوده که در این شرایط آب و هوایی پرورش لیمو لایم کوات دارای آفات کمتری باشد.

‌وی با اشاره به اینکه تولید و پرورش آناناس نیز یکی دیگر از برنامه‌های ما در فضای گلخانه‌ای است، اضافه کرد: در همین رابطه فعلا به صورت آزمایشی بخشی از فضای گلخانه‌ای را شامل ۱۵۰ نهال به کشت آناناس اختصاص داده‌ایم که خوشبختانه این نهال‌ها نیز به بار نشسته‌اند و با توجه به نتیجه خوب آن در سال آینده سه تا چهار هزار متر از فضای این گلخانه را نیز به کشت و تولید آناناس اختصاص خواهیم داد.

 وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این گلخانه به صورت مستقیم برای سه نفر اشتغال ایجاد کرده است.

‌ابراهیمی با اشاره به مزایای لیموی لایم کوات، تصریح کرد: لیموترش لایم کوات بسیار خوش طعم و دارای ماندگاری بالا و دارای پوستی نازک و قابل مصرف بوده و مقاومت خوبی نسبت به سایر لیموترش ها به سرما دارد و بسیار پر بار است ضمن اینکه از خصوصیات بارز آن می‌توان به چند فصل بودن آن و کم آب بر بودن آن نسبت به صیفی‌جات اشاره کرد.

وی افزود: این نوع لیموترش از ترکیب و پیوند بین کی‌لایم یا همان لیموی شیرازی و کامکوات حاصل شده و میوه‌ای معطر و بسیار آبدار است.

ابراهیمی با اشاره به اینکه لیمو ترش لایم کوات درختی پاکوتاه بوده و جزو مرکبات به شمار می‌رود، تصریح کرد: این میوه دارای خواص متعددی برای سلامتی است که از جمله آنها می‌توان به تقویت سیستم ایمنی، کمک به هضم غذا، کاهش کلسترول خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی اشاره کرد، ضمن اینکه لایم کوات به دلیل داشتن ویتامین C بالا، می‌تواند در جوان‌سازی پوست و جلوگیری از پیری زودرس موثر باشد. 

تولید سالیانه بیش از ۱۵ هزار تُن محصولات گلخانه‌ای در کبودراهنگ

مدیر جهاد کشاورزی کبودراهنگ هم از تولید سالیانه بیش از ۱۵ هزار تُن محصولات گلخانه‌ای در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: ترویج و توسعه کشت‌های کم‌آب‌بر یکی از اولویت‌ها و برنامه‌های جهاد کشاورزی شهرستان بوده که در این راستا توسعه گلخانه‌ها در دست اجراست.

علی سرخوش در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه حدود ۱۶۴ هکتار سطح اراضی برای طرح احداث گلخانه و تغییر کاربری برای این امر در شهرستان وجود دارد، افزود: در حال حاضر در شهرستان کبودراهنگ ۷۷ واحد گلخانه‌ای فعال با ۴۵۰ هزار مترمربع فضای گلخانه‌ای فعال بوده که این واحدهای گلخانه با تولید سالیانه ۱۵ هزار تُن محصولات گلخانه ‌ای به محصولات مختلفی چون سبزی و صیفی، میوه‌های استوایی مختلف اختصاص دارد.

وی ادامه داد: از بین ۷۷ گلخانه موجود فعال سطح شهرستان در حال حاضر دو واحد گلخانه‌ای تولید میوه‌های استوایی و سه واحد گلخانه‌ای پرورش و تولید گل‌های شاخه بریده نیز دارای فعالیت هستند.

 سرخوش تصریح کرد: ۱۱۹ هکتار معادل یک میلیون و ۱۹۰ هزار مترمربع تغییر کاربری اراضی در شهرستان داریم که اکثرا این اراضی کشاورزی در راستای اقدام برای فعال‌سازی این واحدها را در دستور کار دارند و اگر تسهیلات لازم به آنان پرداخت شود سطح قابل توجهی از این میزان اراضی تغییر کاربری شده به چرخه تولید اضافه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته اولویت نخست ما پرداخت تسهیلات به طرح توسعه گلخانه‌ها بوده که در همین رابطه در سال ۱۴۰۲ اعتباری افزون‌بر ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع مختلف اعتباری از جمله از محل بند الف تبصره ۱۸ و ماده ۵۴ برای گلخانه‌های سطح شهرستان تسهیلات پرداخت شده است.

مدیر جهاد کشاورزی کبودراهنگ بیان کرد: سال گذشته پنج هکتار معادل ۵۰ هزار مترمربع به سطح گلخانه‌های شهرستان اضافه شد که در همین رابطه بر اساس هدف‌گذاری‌های انجام شده در سال‌جاری نیز پنج هکتار گلخانه فعال به سطح گلخانه‌های شهرستان اضافه می‌شود.

سرخوش یادآور شد: در صورت تخصیص اعتبار، این سطح گلخانه‌های شهرستان می‌تواند تا چندین برابر با توجه به تغییر کاربری‌ها و اقدامات انجام شده و پیشرفت فیزیکی موجود گلخانه‌های در دست احداث و منتظر اخذ تسهیلات برای بهره‌برداری ۱۰۰ درصدی اضافه شود.

وی گفت: شهرستان کبودراهنگ در حال حاضر رتبه دوم استان همدان را در توسعه گلخانه‌ها دارا بوده و در صورتی‌که واحدهای در دست اجرا و احداث شهرستان به بهره‌برداری برسد رتبه نخست استان همدان در توسعه گلخانه‌ها به این شهرستان اختصاص پیدا خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، امیدواریم در توسعه کشت‌های گلخانه ای تولید محصولات متنوع گلخانه‌ای با بهره‌وری بالا و توجیه اقتصادی دو چندان بیش از گذشته مورد توجه واقع شده و تنها به کشت صیفی‌جاتی چون گوجه و خیار منحصر نشود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha