• سه‌شنبه / ۳۱ تیر ۱۴۰۴ / ۱۰:۰۲
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1404043119418
  • خبرنگار : 30057

افشین در نشست هیات امنای بنیاد ملی علم خبر داد

افزایش حمایت از حوزه‌های نوظهور/تقویت زیرساخت‌های کوانتومی در ۸ دانشگاه

افزایش حمایت از حوزه‌های نوظهور/تقویت زیرساخت‌های کوانتومی در ۸ دانشگاه

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در نشست هیات امنای بنیاد ملی علم ایران از برنامه‌های گسترده این بنیاد برای حمایت هدفمند از پژوهشگران در حوزه‌های نوظهور همچون کوانتوم، زیست‌فناوری و هوش مصنوعی خبر داد.

به گزارش ایسنا، حسین افشین در بیست‌وهشتمین نشست هیات امنای بنیاد ملی علم ایران که با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، رئیس فرهنگستان علوم و اعضای هیات امنای این بنیاد برگزار شد، با تسلیت یاد شهدای علمی کشور از جمله شهید دکتر طهرانچی عضو هیات امنای بنیاد، بر ضرورت ادامه مسیر این چهره‌های علمی و مجاهدت علمی در مسیر اقتدار کشور تأکید کرد.

معاون علمی رئیس‌جمهور با ارائه گزارشی از عملکرد سال ۱۴۰۳ بنیاد ملی علم ایران، از رشد چشمگیر تعداد طرح‌های پژوهشی دریافتی خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۳ تعداد ۴۹۵۱ طرح از سوی اعضای هیات علمی به بنیاد ارسال شد که از این میان ۱۶۱۷ طرح به تصویب رسیدند. این روند صعودی حاصل شفاف‌سازی فرآیندها و اعتماد روزافزون دانشگاهیان به سیاست‌گذاری علمی کشور است.

وی ادامه داد: تنها در سه‌ماهه نخست ۱۴۰۴، یک‌هزار و ۴۸۷ طرح دریافت شده است. این روند افزایشی نشان‌دهنده شکل‌گیری اعتماد جامعه علمی کشور به سازوکارهای حمایتی جدید است.

افشین افزود: در همین مدت، ۶۴۵ طرح نیز تا ۲۹ خردادماه به تصویب رسیده است. با وجود محدودیت‌هایی که کشور در یک بازه زمانی دوازده‌روزه تجربه کرد، فعالیت‌های بنیاد ملی علم و بنیاد ملی نخبگان به‌صورت کامل ادامه داشت و حتی تلاش شد این دو مجموعه به صورت پیشروتر از گذشته عمل کنند. علیرغم محدودیت‌ها به کمک اطلاع‌رسانی‌های لازم و همکاری تیم‌های فنی، هیچ‌گونه وقفه‌ای در فرآیندها به وجود نیامد و تمام پرداخت‌ها نیز در همان بازه زمانی به‌موقع انجام شد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تعامل سازنده با وزارت علوم گفت: جلسات متعددی با وزیر علوم برگزار شده تا بتوانیم ترغیب و تشویق لازم را در سطح دانشگاه‌ها برای حضور فعال‌تر در پروژه‌های بنیاد فراهم کنیم. تلاش می‌کنیم از طریق تعریف پروژه‌های تحقیقاتی حمایت عملی از اساتید و دانشجویان را گسترش دهیم.

وی با اشاره به سیاست تمرکز حمایت‌های پژوهشی در بنیاد ملی علم، افزود: از این پس پروژه‌هایی که خروجی آن‌ها مقاله یا پتنت است، به‌طور کامل از سوی بنیاد حمایت می‌شوند و معاونت علمی تنها از طرح‌هایی با خروجی فناورانه و محصول‌محور پشتیبانی می‌کند.

افزایش دو برابری حمایت‌ها در حوزه‌های اولویت‌دار

افشین با تأکید بر نقش تعیین‌کننده فناوری در آینده کشور، گفت: در حوزه‌هایی چون کوانتوم، زیست‌فناوری، هوش مصنوعی و ژن‌درمانی، بنیاد ملی علم موظف است به‌صورت مضاعف حمایت کند. به همین منظور اعتبار طرح‌های مربوط به این حوزه‌ها نسبت به سایر حوزه‌ها دو برابر شده و در مواردی ممکن است تا سه برابر نیز افزایش یابد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به نقش فناوری در تحولات اخیر منطقه‌ای، گفت: تهاجم اخیر دشمن، یک جنگ فناوری نیز بود و باید از آن آموخت که بدون تسلط بر فناوری، امنیت کشور آسیب‌پذیر خواهد بود.

آغاز حمایت ویژه از آموزش و زیرساخت در سال کوانتوم

معاون علمی رئیس‌جمهور با اشاره به تلاش برای ارتقای کشور در تربیت نیروی انسانی کوانتوم، اعلام کرد: همزمان با نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ به‌عنوان «کوانتوم»، حمایت از تربیت نیروی انسانی و ارتقای آموزش در این حوزه با جدیت دنبال می‌شود. از مهرماه امسال، ۱۶ درس کوانتومی در ۱۲ دانشگاه با حمایت بنیاد ملی علم ارائه خواهد شد. هر طرح درس مورد تأیید، ۱۵۰ میلیون تومان حمایت مالی دریافت می‌کند و محتوای دروس نیز به‌صورت آنلاین و رایگان منتشر خواهد شد.

وی همچنین از تقویت زیرساخت‌های کوانتومی در ۸ دانشگاه کشور و شکل‌گیری شورای راهبری کوانتوم در معاونت علمی خبر داد و افزود: هدف ما توسعه مداوم این آموزش‌ها تا رسیدن به حداقل ۶۰ درس تخصصی در حوزه‌های مختلف کوانتوم است.

تقویت علوم انسانی، آموزش هوش مصنوعی و همکاری‌های بین‌المللی

افشین با تأکید بر لزوم تقویت حوزه علوم انسانی در بنیاد ملی علم، گفت: سهم این حوزه در طرح‌های پژوهشی باید به حداقل ۱۰ درصد برسد، چرا که ارتباط میان رشته‌ای و پیوند علوم انسانی با فناوری، نقش کلیدی در توسعه کشور دارد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان، از تداوم آموزش دروس هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها خبر داد و افزود: فراخوان جدید برای آموزش این حوزه نیز به‌زودی منتشر می‌شود و تمرکز اجرای آن نیز در بنیاد ملی علم خواهد بود.

معاون علمی رئیس‌جمهور درباره همکاری‌های علمی با دیگر کشورها نیز گفت: تفاهم‌نامه‌هایی با چین، روسیه و ترکیه امضا شده که شامل تبادل استاد، اجرای پروژه‌های مشترک و تأسیس آزمایشگاه‌های بین‌المللی است. همچنین پیشنهاد ایران برای ایجاد شبکه‌ای از آزمایشگاه‌های مشترک در کشورهای عضو شانگهای نیز مورد استقبال قرار گرفته است.

ضرورت جهش بودجه و افزایش اثربخشی

افشین با انتقاد از محدودیت اعتبارات تخصیصی در بودجه ۱۴۰۴ گفت: عدد ۱۴۵ میلیارد تومان برای بنیاد ملی علم در قانون بودجه، به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای راهبردی کشور نیست. با وجود اینکه تاکنون حتی یک ریال از بودجه ۱۴۰۴ به معاونت پرداخت نشده، از ابتدای سال ۶۰۰ میلیارد تومان به بنیادها تزریق کرده‌ایم تا فعالیت‌های پژوهشی متوقف نشود.

وی ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان و بنیاد ملی علم، با ساختار هیات امنایی خود توانستند با سرعت پرداخت‌ها را انجام دهند و جزء نهادهایی هستند که بودجه عملیاتی دارند. از آن‌ها خواسته‌ایم که برنامه‌های نیمه دوم سال را نیز از هم‌اکنون آغاز کنند.

افزایش سرعت تصویب طرح‌ها و پاسخ‌گویی به هیات علمی

افشین با بیان اینکه هدف، کوتاه‌سازی فرآیند تصویب و افزایش پاسخ‌گویی به دانشگاهیان است، گفت: اکنون زمان تصویب طرح‌ها از لحظه ثبت تا تصویب به ۲۵ روز کاهش یافته و با اجرای امضای دیجیتال، فرآیند ارسال اسناد به‌صورت کاغذی حذف شده است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با تأکید بر مأموریت راهبردی بنیاد ملی علم گفت: هدف ما پیشرانی جهش علمی کشور در همه حوزه‌هاست و این مسیر بدون مشارکت فعال دانشگاه‌ها، پژوهشگران و حمایت همه‌جانبه ممکن نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha