به گزارش ایسنا، معتمدیان در یک برنامه تلویزیونی که به موضوع آب، چالشها و راهکارها پرداخت، گفت: از مجموع تقریباً حدود چهار میلیارد منابع آبی که مصرف استان تهران است، حدود ۴۸ درصد آن مربوط به بخش کشاورزی و ۴۲ درصد مربوط به آب شرب و بهداشتی است که تقریباً در کل کشور منحصر به فرد است. در ۳۰ استان کشور حداکثر مصرف آب شرب بهداشتی ۸ درصد است یعنی چیزی حدود تقریباً ۵ برابر میانگین کشوری در استان تهران مصرف آب شرب و بهداشتی داریم.
وی با بیان اینکه ۶ درصد مربوط به فضای سبز و ۴ درصد در بخش خدمات و صنعت است، افزود: در استانهای دیگر حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد به بخش کشاورزی اختصاص دارد و در خصوص علت مصرف بیشتر آب در تهران به تراکم جمعیتی باید اشاره کرد. طبق شاخص تراکم جمعیت باید در هر کیلومتر مربع به صورت میانگین در کشور ۴۹ نفر سکونت داشته باشند، در بعضی از استانها و در شرق کشور این عدد پنج نفر است اما در استان تهران بیش از هزار نفر است و این یعنی ۲۱ برابر میانگین کشور، بارگذاری جمعیتی در استان تهران داریم.
استاندار تهران با بیان اینکه تامین منابع آبی از دو طریق انجام میشود، ادامه داد: آب های سطحی که از طریق سدهای پنجگانه انجام میشود. پنج سد مسئولیت تامین آب تهران را برعهده دارند، سد لار، سد لتیان، ماملو، امیرکبیر و طالقان.
معتمدیان درباره آخرین ذخایر آبی گفت: امسال به غیر از سد طالقان که وضعیت بهتری دارد و حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب ذخیره آب و البته مربوط به استان است، مجموع ۱۸۶ میلیون متر مکعب میزان ذخایر است؛ یعنی چیزی حدود ۱۳ درصد میزان پرشدگی سدهای چهارگانه است و این یعنی ۸۷ درصد از سدهای چهارگانه که وظیفه تامین آب شرب تهران را بر عهده دارند خالی است.
وی با بیان اینکه امروز ۶۲ درصد از آب مورد نیاز در بخش شرب از طریق سفره زیرزمینی و چاهها تامین میشود افزود: ۳۸ درصد از طریق آب های سطحی انجام میشود. اگر به عقب برگردیم یعنی حدود ۱۰ سال قبل این عدد تقریبا معکوس بود یعنی ۶۲ درصد از طریق آب های سطحی یا سدهای پنجگانه تامین آب میشد و مابقی از طریق سفره های زیرزمینی بود.
استاندار تهران با بیان اینکه برداشتهای بیرویه در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی انجام شده، ادامه داد: امسال پنجمین سال خشکسالی است که در تهران تجربه میکنیم، در ۱۰۰ سال اخیر یا دقیقتر و علمیتر در ۶۰ سال اخیر ثبت شده است. بنابر بارشها در سیستم هواشناسی کشور اولین بار است که در یک دوره متوالی ۵ ساله خشکسالی داریم، البته در سال ۷۶ هم میزان بارندگی کاهش داشت اما مختص به یک سال بود.
معتمدیان با بیان اینکه خشکسالی شرایط واقعاً ویژه را بر ما تحمیل کرده که این وضعیت ناشی از همین موضوع است گفت: بخشی به تغییر رفتار طبیعت برمیگردد، البته مختص استان تهران و کشور ما نیست. امروز مسئله آب به عنوان چالش جهانی مطرح است؛ یعنی تقریباً اکثر کشورهای جهان با موضوع کم آبی به دلیل تغییرات اقلیمی با مشکل مواجه هستند، طبق آخرین آمار و از اول مهر ماه سال ۱۴۰۳ و تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۴، ۱۵۶ میلیمتر بارندگی داشتیم و این یعنی کمترین میزان بارندگی در یک قرن اخیر است که نسبت به سال قبل ۳۱ درصد کاهش داشتیم و سال قبل هم چهارمین سال خشکسالی بود. همچنین نسبت به بلند مدت هم بیش از ۴۲ درصد کاهش بارندگی داشتیم.
وی با بیان اینکه مشکل دیگر تغییر نوع بارشهاست افزود: در سالهای نه چندان دور، روی کوههای اطراف تهران حتی در خرداد ماه شاهد برف بودیم، تغییر نوع بارشها یکی از دلایلی است که امروز متاسفانه شارژ و تغذیه سفرهها و منابع آبی را با مشکل مواجه کرده که جز تغییر رفتارهای طبیعت است که عوامل انسانی در آن نقش ندارد. همچنین بحث افزایش دما یکی از عوامل و پارامترهای مهم است، همین امسال دو درجه افزایش دما داریم.
وی با بیان اینکه اگر دما از ۳۹ درجه به بالا افزایش پیدا کند، در استان تهران هر درجه افزایش دما، ۵ درصد افزایش مصرف به دنبال دارد که عدد قابل توجهی است افزود: با هر درجه افزایش دما در استان تهران ۲۵۰ مگاوات افزایش مصرف را در تهران داریم یعنی تقریباً یک چهارم کل تولید برق انرژی هستهای در نیروگاه بوشهر است که فشار عجیبی به شبکههای برق وارد میکند.
استاندار تهران با بیان اینکه مصوبات متعددی در شورای مدیریت بحران، پدافند غیرعامل، در کارگروه سازگاری با شرایط کم آبی، مکاتبات با سران قوا انجام گرفته و با دستورات خوبی که رئیس جمهور دادند اتفاقات خوبی در همین چند ماه انجام گرفته است ادامه داد: یکی از مهمترین برنامهها انتقال آب است که خارج از حوزه تهران در حال انجام است، پروژه غرب استان را داریم، انتقال آب از زیاران به بیلقان هست که تقریباً تا پارسال قبل از دولت چهاردهم حدود ۲۰ درصد بود امروز به بیش از ۹۰ و چند درصد رسیده، در همین چند ماهه تمرکز بسیار خوبی از ناحیه دولت انجام گرفته، وزارت نیرو، تلاش شبانه روزی که قرارگاه خاتم به عنوان پیمانکار داشتند که انصافاً امروز روزانه بیش از ۷۰۰ متر لوله گذاری( لوله های به قطر دو متر) در شرایط سخت بافت جمعیتی یک کار فاخر و ماندگاری را انجام میدهند، امیدواریم ان شاءالله تا چند هفته آینده فاز اول که حدود ۷ میلیون متر مکعب در ماه آب غرب استان تهران تامین شود و ان شاءالله تا اواخر مهر ماه هم فاز دوم انجام شود که نهایتاً سالانه ۱۶۰ میلیون متر مکعب تامین آب را خواهیم داشت.
وی افزود: در بحث شرق هم از سد لار پروژه زمان بیشتری نیاز دارد. پروژه بعدی رینگ قمر بنی هاشم است، حدود ۱۷۰ کیلومتر طول آن است، تعادل بخشی و بهینه سازی مصرف است یعنی ارتقا کمی و کیفی در بحث آب را داریم، امکان آب مازادی که در شرق است انتقالش به غرب و شمال و جنوب فراهم می شود. رینگ کامل ۱۵۰ کیلومتر آن به اتمام رسیده و ۲۰ کیلومتر هم در مناطق شمال تهران است.
معتمدیان با بیان اینکه دولت، همه ارکان کشور نگاه ویژهای به این موضوع داشتند گفت: شهرداری تهران در بحث انتقال آب از غرب و شرق کمک کردند و منابع خوبی را در اختیار دولت قرار دادند، دولت با تمرکز بر دستورات رئیس جمهور، سازمان برنامه بودجه، وزارت نیرو و استانداری هم بهره بردار است و پیگیری های مجدانه انجام گرفت.
وی با بیان اینکه در پیک گرما قرار داریم، یک ماه سخت را باید تجربه کنیم، افزود: همه ظرفیتهای کشور را پای کار میآوریم که کمترین فشار به مردم آید اما بخشی از شرایط طبیعی کشور است. بخشی هم وظایف رسانه ها است که صدا و سیما این روزها خیلی خوب به مسئله آب ورود پیدا کرده است.
استاندار تهران با بیان اینکه مدیریت مصرف آب امروز یکی از مهمترین راهکارهایی است که با مشارکت مردم عملیاتی می شود، ادامه داد: سال گذشته در بحث ناترازی های انرژی در تهران ۵ میلیون متر مکعب صرفه جویی در مصرف گاز داشتیم. بنابراین مشارکت مردم در بحث صرفهجویی بسیار اثرگذار است. خواهشی که از مردم داریم این است که در این مقطع یکی دو ماه، حداکثر تا پایان شهریور ماه که البته پیک آن مرداد ماه است همراهی کنند، به این معنا نیست که مردم مصرف نکنند بلکه مدیریت درست کنند.
معتمدیان با بیان اینکه الگوی مصرف ۱۳۰ لیتر روزانه است اما در استان تهران تقریبا ۶۲ درصد از مردم و استان تا دو برابر الگو یعنی تا ۲۶۰ لیتر مصرف میکنند گفت: ۳۱ درصد هم زیر الگوی مصرف، مصرف دارند. برنامههایی داریم اول اینکه از طریق رسانهها، کارشناسان و متخصصان حضور پیدا کنند، روشهایی که باعث کاهش مصرف آب میشود آموزش داده شود.
معتمدیان با بیان اینکه برای دو پروژه دولت باید ۱۵ همت سرمایه گذاری برای انتقال آب داشته باشد که ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب به تهران منتقل کنیم گفت: با یک صرفه جویی و درست مصرف کردن ۳۲۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی در این شرایط بدون آنکه فشاری به مردم بیاید خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه قطعی آب نداریم، تعدیل فشار داریم که آب به طبقات همکف و اول میرسد افزود: ۸۰ درصد آپارتمان ها و برج ها سیستم مخازن و پمپ دارند. قطعی ها براساس نوساناتی است که در جریان تعدیل فشار انجام میشود، مستمرا کاهش فشار داریم، آبرسانی دایمی است اما فشار کم شده که در نتیجه در جاهایی باعث اخلال میشود که مردم با شماره ۱۲۲ اکیپهای عملیاتی آب و فاضلاب مراجعه میکنند و مشکل را حل می کنند. مردم با نصب مخازن و پمپ میتوانند این مشکل را حل کنند.
استاندار تهران عنوان کرد: نصب شیرآلات کاهنده تا ۳۵ درصد باعث کاهش مصرف آب میشود.
انتهای پیام
نظرات