به گزارش ایسنا، در قدم اول فایلهای قدیمی و غیرضروری در تمامی بخشهای دستگاه، بهویژه در قسمت دانلودها، میتوانند مشکلاتی ایجاد کنند. این موضوع بهخصوص در مورد تصاویر، پیامهای صوتی یا ویدیوهای آرشیو شده در پیامرسانهایی مانند تلگرام، واتساپ و ... است. همچنین، حافظه اپلیکیشنها یا کش (Cache) میتواند باگذشت زمان به چند گیگابایت برسد، بهویژه حافظه مرورگرها.
باید به این موضوع توجه کرد پاک کردن فایلها بهتنهایی اطلاعات را بهطور کامل از بین نمیبرد و با استفاده از نرمافزارها و متدهای بازیابی اطلاعات، میتوان این اطلاعات پاکشده را دوباره بازیابی کرد. به همین دلیل، بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند از نرمافزارها و اپلیکیشنهای تمیزکاری استفاده کنید تا فایلهای زائد را پاککرده و فایلهای حذفشده را بهطور کامل از دستگاه خود حذف کنند.
اگر فایلهای مشکلساز و غیرضروری بهدرستی از حافظه موبایل کاربران پاک شوند، خطر سرقت یا نفوذ به تلفن آنها کاهش مییابد. این در حالی است که وجود ده ها صفحه سند، مدارک و تصاویر غیرضروری در دستگاه میتواند در صورت سرقت یا گمشدن تلفن، اطلاعات شخصی و محرمانه را در دست افراد ناشناس و سودجو قرار دهد.
در قدم بعدی برای افزایش امنیت تلفن همراه خود، حتماً کاربران از پسورد، قفل اثرانگشت یا سایر روشهای تأیید هویت Biometrics استفاده کنند.
در سالهای اخیر، امنیت قفل ورود به تلفنهای همراه بهطور قابلتوجهی ارتقا یافته است. در ابتدای ورود دستگاه های همراه، تنها از یک کد عددی یا همان پین برای ورود به دستگاه استفاده میشد؛ اما امروزه علاوه بر پین مربوط به سیمکارت، شاهد استفاده از پین ورود به تلفن، پسورد برای اپلیکیشنها و همچنین تأیید هویت با اثرانگشت و شناسایی چهره هستیم. هرچند این روشها امنیت بالایی دارند، اما هیچکدام صد درصد ایمن نیستند. بهعنوانمثال، برخی افراد برای شوخی قفل تلفن را با انگشت دوست خود که در حال خواب است یا با صورت او باز میکنند. در مواردی نیز از آینه یا دوربینهای مداربسته در دفاتر شرکتها برای ضبط و سپس کشف پسورد افراد استفاده میشود.
رمزنگاری
همچنین توصیه می شود دادههای حساس خود را رمزگذاری (Encryption) کنند؛ تمام دادههای حساس کاربران، ازجمله فایل ها، فیلمها، صداها، تصاویر و موارد دیگر که برای فعالیت روزمره شما مهم هستند و افشای آنها میتواند مشکلساز باشند، باید بدون استثنا رمزگذاری شوند؛ تفاوت حافظه یک تلفن رمزگذاری شده با یک تلفن معمولی در این است که در حالت دوم، هر فردی با حداقل دانش فنی میتواند بهراحتی تمام دادههای ذخیرهشده روی آن تلفن را کپی کرده و مشاهده کند؛ اما برای دسترسی به فایلهای روی تلفن رمزگذاری شده، دیگران نیاز به پسورد اصلی رمزگذاری شما خواهند داشت.
البته باید به این نکته توجه کرد که در اکثر موارد، اگر کاربران پسورد رمزگذاری دستگاه های هوشمند یا سایر حافظههای خود را فراموش کنند، با خطر از بین رفتن دائمی فایلهای رمزگذاری شده مواجه می شوند.
توصیه می شود از دادههای خود نسخه پشتیبان backup بگیرید، بسته به نوع تلفن شما و تنظیمات آن، سیستمهای عامل اندروید و iOS قادرند از تلفن و همه محتویات آن نسخه پشتیبان تهیه کنند. با این قابلیت، اگر تلفن شما به هر دلیلی از بین برود، بخش بزرگی از دادههای نسخه پشتیبان بهسادگی قابلانتقال به دستگاه جدید شما هستند.
بااینحال، بیتوجهی به ایجاد نسخههای پشتیبان میتواند امنیت دادههای شمارا تهدید کند. اگر اکانت اصلی گوگل یا آی کلود شما پسورد قوی نداشته باشد و سیستم تأیید هویت دومرحلهای فعال نباشد، همچنین اگر به پیکربندی و تنظیمات امنیتی دیگر توجه نشود، افراد ناشناس و سودجو میتوانند با استفاده از نسخه backup یا پشتیبان تلفن شما، همه دادههای حساس و محرمانه تلفن شمارا روی دستگاه غیرمجاز و ناشناسی بازیابی کنند. خیلی مهم است که بهطور منظم از دادههای خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و امنیت اکانتهای خود را جدی بگیرید.
فعال سازی جستوجوی فیزیکی
علاوه بر موارد گفته شده می توان قابلیت جستجوی فیزیکی یا Find My Phone را در دستگاههای همراه خودتان فعال کنید، با فعالسازی این قابلیت بر روی اکانت گوگل یا آیکلود خود، میتوانید آخرین موقعیت تلفنهای اندروید، آیفون و تبلتهای خود را مشاهده کنید. این قابلیت بهویژه زمانی که تلفن خود را جا گذاشتهاید، به شما کمک میکند تا آن را پیدا کنید. مانند سایر تنظیمات امنیتی، این قابلیت نیز مزایا و معایب خاص خود را دارد. بهعنوانمثال، اگر دسترسی غیرمجاز به اکانت اصلی گوگل شما صورت گیرد، فرد ناشناس و سودجو میتواند از این طریق تماممسیرهای رفتوآمد شمارا با جزئیات دقیق کنترل کند.
علیاصغر زارعی-کارشناس ارشد مدیریت سیستمهای اطلاعاتی - مهندسی فناوری و اطلاعات- در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در روشی دیگر قابلیت "تلفن من را پاککن" یا "Wipe My Phone" را فعال کنید، این قابلیت یکی از ویژگیهای اساسی برای تلفنهای هوشمند iOS و Android است که به شما این امکان را میدهد تا تلفن سرقت شده خود را از راه دور قفل کنید یا دادههای آن را پاککنید. برای استفاده از این قابلیت، تلفن شما باید روشن و متصل به اینترنت باشد. بااینحال، در برخی موارد، میتوانید از این قابلیت حتی زمانی که تلفن به اینترنت وصل نیست نیز استفاده کنید. با فعالسازی این گزینه، میتوانید امنیت اطلاعات شخصی خود را حفظ کنید و از دسترسی غیرمجاز به دادهها جلوگیری کنید.
وی افزود: در صورت سرقت یا گمشدن تلفن همراه، بهویژه اگر از آن برای ورود به Gmail، اپلیکیشن های بانک و دیگر خدمات حساس استفاده میکنید، لازم است که اقدامات فوری انجام دهید. یکی از این اقدامات، غیرفعال کردن سیمکارت شماست. با تماس با شرکت ارائهدهنده خدمات تلفن همراه، میتوانید سیمکارت خود را برای همیشه غیرفعال کنید و سپس با ارائه مدارک و اثبات مالکیت، سیمکارت جدیدی دریافت کنید.
این اقدام مانع از استفاده غیرمجاز افراد ناشناس و سودجو به پیامک ورود به حساب های بانکی؛ دسترسی به مخاطبین ذخیرهشده در سیمکارت و یا حتی تماس از طرف شما با مخاطبینتان و همینطور افشای هویت مخاطبینتان خواهد شد.
زارعی گفت: غیرفعال کردن قابلیت های مثل Siri و Google Assitant در مواقعی که دسترسی به دستگاه های هوشمند نباشد می تواند استفاده از فرمان صوتی در تلفنهایی که برای کارهای حساس به کار میروند، میتواند خطرآفرین باشد. این خطر به دو شکل بروز میکند؛ در قدم اول افراد میتوانند بدون تأیید شما و با تقلید صدا، یا با استفاده از هوش مصنوعی، برخی از فرمانها را روی تلفنتان اجرا کنند، حتی در غیاب شما. همچنین در صورت فراموش کردن غیرفعال کردن خروجی صوتی، ممکن است پیامکها یا پیامهای شبکههای اجتماعی در جمع افراد بهصورت بلند خوانی برای شما پخش شوند.
خاموش کردن نوتیفیکیشن ها
وی ادامه داد: هنگامیکه به دستگاههای هوشمند خود کاملاً دسترسی ندارید، حتماً قابلیت دریافت نوتیفیکیشنها را خاموشکنید. درصورتیکه نوتیفیکیشنهای متنی تلفن خود را غیرفعال نکنید، حتی باوجود قفل و رمز عبور، افراد ناشناس و سودجو میتوانند بخشی از پیامهای متنی شمارا که بهصورت نوتیفیکیشن روی صفحه اصلی ظاهر میشود، مشاهده کنند. این امر میتواند منجر به افشای اطلاعات حساس شما شود.
برای افزایش امنیت دستگاه های هوشمند خود، از نصب اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، واتساپ و ... بر روی دستگاههای کاری خود خودداری کنید. بسیاری از حملات سایبری تلفن همراه از طریق لینکهای فریبندهای که در این شبکهها به اشتراک گذاشته میشوند، انجام میشود. این لینکها ممکن است به سرقت اطلاعات شخصی یا دسترسی به حسابهای کاربری منجر شوند.
بهتر است برای حفظ امنیت تلفن همراه خود، حتماً سیستمعامل دستگاه را بهروزرسانی کنید. هر دو سیستمعامل Android و iOS بهطور مرتب به شما اطلاعرسانی میکنند که زمان بهروزرسانی فرا رسیده است.
شرکتهای بزرگ مانند گوگل و اپل، همچنین سازندگان دیگر دستگاه های همراه، بهطور مداوم تهدیدات و حفرههای امنیتی را بررسی کرده و بستههای بهروزرسانی را برای رفع مشکلات ارسال میکنند. عدم انجام این بهروزرسانیها میتواند راه را برای نفوذ هکرها به دستگاه شما هموار کند. علاوه بر بهروزرسانی سیستمعامل، فراموش نکنید که نرمافزارهای مربوط به سختافزار دستگاه های هوشمند خود نیز باید بهروز شوند با اتخاذ تدابیر ساده و مؤثر، میتوان بهطور قابلتوجهی از آسیبهای فیزیکی به دستگاه های هوشمند جلوگیری کرده و حریم خصوصی و امنیت دیجیتال خود را حفظ کرد.
انتهای پیام
نظرات