نور خورشید شامل طیف وسیعی از اشعهها است که برخی از آنها برای سلامتی انسان مضر هستند. این اشعهها به سه دسته اصلی UVA ،UVB و UVC تقسیم میشوند که اشعه UVC توسط لایه اوزون جذب میشود و به سطح زمین نمیرسد اما UVA و UVB میتوانند به پوست آسیب برسانند.
این آسیب در صورتی که پوست بدن بدون محافظ و در طولانی مدت در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرید، قابلیت انعطاف و لطافت خود را از دست میدهد و لایههای زیرین دچار آسیبهای عمیق شده و به مرور زمان باعث ایجاد سرطان پوست خواهد شد.
در حالی متخصصان پوست هشدار میدهند که قرار گرفتن مکرر در معرض نور خورشید میتواند پیامدهای خطرناکی برای سلامت بدن به همراه داشته باشد که در روزهای گرم تابستان که شدت تابش خورشید افزایش مییابد، آفتاب سوختگی به یکی از شایعترین مشکلات پوستی بهویژه در مناطق گرمسیر تبدیل میشود.
دکتر فهمیده محمدی متخصص پوست، مو و زیبایی در استان یزد طی گفتوگویی با ایسنا، ضمن اشاره به نقش مخرب اشعه فرابنفش (اشعههای UVB و UVA) در آسیب به پوست، گفت: اشعه UVB (نوعی اشعه ماورای بنفش) بیشتر باعث بروز آفتاب سوختگی میشود که با علائمی مانند التهاب، قرمزی، خشکی و سوزش همراه است.
وی با تأکید بر این که قرارگیری طولانیمدت در معرض اشعههای فرابنفش بدون محافظت مناسب میتواند در درازمدت منجر به عوارضی چون پیری زودرس پوست، ایجاد چینوچروک، کاهش انعطافپذیری (الاستیسیته) و تخریب کلاژن شود، گفت: اشعهی UVA نیز در بروز این مشکلات بیتأثیر نیست و بهویژه در صورت تکرار در طی سالیان، زمینهساز بروز سرطانهای پوستی از جمله ملانوما خواهد بود.
محمدی افزود: سرطانهای پوست معمولاً بهصورت تدریجی و پس از سالها بیتوجهی به محافظت در برابر آفتاب بروز میکنند و برخی از این سرطانها، در صورت عدم تشخیص و درمان بهموقع، حتی میتوانند کشنده باشند.
وی ادامه داد: در افرادی که به بیماریهای خاصی نظیر لوپوس مبتلا هستند، نور مستقیم آفتاب ممکن است موجب تشدید علائم بیماری شود چرا که نور فرابنفش میتواند مهمترین سد دفاعی بدن یعنی پوست را دچار اختلال کرده و بدن را مستعد ابتلا به عفونتها و بیماریهای سیستمیک کند.
این متخصص پوست، بهترین راه پیشگیری از آسیبهای آفتاب را استفادهی منظم از ضدآفتابهای دارای SPF مناسب دانست و افزود: ضدآفتاب باید هر دو تا چهار ساعت تمدید شود. همچنین توصیه میکنیم افراد بهویژه در ساعات اوج تابش یعنی بین ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر، حتیالامکان از حضور در فضای باز خودداری کنند.
محمدی در پایان گفت: در صورت بروز آفتابسوختگی، استفاده از کرمهای ترمیمکننده و مراجعه به پزشک در صورت شدت علائم، میتواند از پیشرفت آسیب و عوارض جدی جلوگیری کند.
انتهای پیام
نظرات