انجمن متخصصان ايران خواستار شد: نشست طرفين قرارداد كرسنت براي تحليل و شفافسازي آن
انجمن متخصصان ايران با صدور بيانيهاي خواستار نشست دستاندركاران و متخصصان مسايل انرژي براي تحليل قرارداد فروش گاز ايران به امارات (كرسنت) در جهت شفافسازي آن شد.
به گزارش ايسنا، در بيانيه اين انجمن با تاكيد بر شفافسازي قرارداد كرسنت با توجه به اهميت بازار رقابتي گاز منطقه خليج فارس آمده است: «براي تعميق روابط و نيازهاي متقابل دو كشور ايران و امارات متحده عربي و ورود ايران به بازار رقابتي گاز منطقه خليج فارس و توجه به اين مساله حائز اهميت ورود رقباي فروش گاز و جايگزين شدن به جاي ايران، لازم است مسوولان ذيربط مسوولانه نسبت به حل و فصل معضل قرارداد عاجلا تصميمسازي كنند. با بررسيهاي همه جانبه حوزه نظارت بر عملكرد وزارت نفت مجمع متخصصان ايران در تمامي ابعاد و زواياي قرارداد كرسنت، مسوولان بالاي شركت كرسنت رسما اعلام كردهاند كه حاضر به مذاكره و شفافسازي قرارداد هستند».
اين بيانيه با بيان اين كه «حدود 82 كيلومتر خط لوله از ميدان سلمان به امارات كشيده شده كه از اين مقدار حدود 52 كيلومتر زير درياست و 30 كيلومتر روي زمين تا پالايشگاه فرآوري گاز در خاك امارات احداث شده است»، ميافزايد: «كرسنت مدعي شده كه حدود 134 ميليون دلار براي اين كار هزينه كرده است؛ ضمن اين كه هزينه تعميرات و استهلاك لولهكشي پروژه سالانه پنج درصد است و 15 درصد نيز بهره سرمايهگذاري به علاوه هزينه تعميرات و نيروي انساني است. اين شركت مدعي شده كه در پالايشگاه فرآوري و شيرين كردن گاز 155 ميليون دلار سرمايهگذاري كرده كه شش درصد هزينه تعميرات و 15 درصد بهره سرمايهگذاري و حدود 13 دلار براي هر هزار مترمكعب هزينه متحمل شده است».
در ادامه اين بيانيه آمده است: «براي هر هزار مترمكعب شيرينسازي گاز و خارج كردن HTOS و CO2 و سبكسازي گاز 15 درصد از حجم گاز كاسته ميشود و شركت كرسنت ادعا ميكند كه برداشت هر هزار مترمكعب از روي چاه از ميدان سلمان 34 دلار تمام شده و براي كم شدن حجم گاز حدود هفت دلار در هر هزار مترمكعب هزينهبري كرده است. با اين تفاسير تحويل گاز از ميدان سلمان 62 دلار محاسبه شده كه در مقايسه با تحويل از سيري، 163 دلار تحويل از سيري به امارات محاسبه ميشود. لازم به توضيح است تحويل گاز از سيري به صورت گاز شيرين است».
اين بيانيه ميافزايد: «حوزه نظارت بر عملكرد وزارت نفت مجمع متخصصان ايران كه به صورت تخصصي با استفاده از كارشناسان خبره بررسي هاي كارشناسانه را درتمامي زواياي روشن و پنهان قرارداد مسوولانه و به خاطر منافع ملي و حفظ صيانت ذخاير ملي انجام داده است، در اين مرحله از شركت كرسنت و شركت ملي نفت ايران و ديوان محاسبات كشور و كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي و بويژه نماينده دولت تقاضا ميكند كه نسبت به بررسي فرمول قرارداد گاز و شفافسازي آن با حضور تمامي صاحبنظران نشستي برگزار شود».
در ادامه اين بيانيه با تاكيد بر شفافسازي قرارداد كرسنت در مقايسه با قيمتهاي منطقهيي ميافزايد: «قيمت گاز شيرين و ترش در مناطق مختلف متفاوت است. براي مثال همچنان كه ارزش گاز شيرين ميدان سيري سه برابر قيمت گاز ترش سلمان است؛ اين نكته بسيار پراهميت است كه بايد ببينيم قيمت گازي كه در امارات از قطر صادر ميشود، چقدر است و نوع گاز و مطالعات آن كارشناسي شود. بايد به اين نكته استراتژيكي توجه داشت كه قطر سعي ميكند بازار امارات را در اختيار بگيرد و مسوولان وزارت نفت بايستي سريعا و مسوولانه به اين معضل توجه خاص نشان داده و با پيشنهاد برگزاري نشست موافقت كنند تا لطمهاي در خصوص ارتقاي جايگاه ايران در صادرات گاز به بازارهاي بينالمللي وارد نيايد».
در پايان اين بيانيه آمده است: «بايستي به اين نكته توجه داشت كه ايران ميتوانست با سرمايهگذاري در شيرينسازي گاز و فروش آن درآمد هنگفتي را براي منافع ملي رقم بزند. آنچه مسلم است مسامحه در اين امر و تهديد آمريكا جهت محدودسازي ايران، صدمات غيرقابل جبراني را به بار ميآورد. فشار آمريكا بر هندوستان در قراردا خط لوله صلح نبايد فراموش شود».
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات