*13 آبان؛ نشست مشترك ايران و آذربايجان* مهمترين محورهاي نشست: افزايش واردات گاز از آذربايجان و ادامه قرارداد سوآپ گاز
هيات آذربايجاني روز دوشنبه هفته آينده (13 آبان) براي شركت در نشستي با هدف انجام مذاكرات گازي وارد ايران ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزايش واردات گاز از آذربايجان و ادامه اجراي قرارداد سوآپ گاز از مهمترين محورهاي اين نشست خواهد بود.
درحال حاضر قرارداد سوآپ گاز بين دوكشور به اين ترتيب است كه روزانه حدود يك ميليون متر مكعب گاز از اين كشور وارد ميشود و با كسر 15 درصد از آن به عنوان حق سوآپ، باقي به جمهوري نخجوان ارسال ميشود.
براساس اين گزارش، فاز دوم توسعه ميدان شاهدنيز تكميل شده و در مرحلهاي است كه از هماكنون نسبت به بازاريابي گاز طبيعي آن اقدام كردهاند؛ در اين زمينه ايران قصد دارد از فاز دوم اين ميدان گازخريداري كند.
پيشترغلامحسين نوذري - وزير نفت - با بياناينكه ضمن مذاكراتي با آذربايجان، براي خريد بخشي از گاز طبيعي فاز دوم ميدان شاهدنيز اعلام آمادگي كردهايم، به ايسنا گفته بود كه چندي پيش در جلسهاي كه در شركت نفتو گاز جمهوري آذربايجان انجام شد، درخصوص گاز فاز دوم ميدان شاهدنيز صحبتهايي شد كه ادامه خواهد داشت.
وي گفته بود كه به نظر ميرسد به دليل نزديکي ايران به جمهوري آذربايجان و درنتيجه هزينههاي پايين انتقال گاز طبيعي، امکان رقابت با ديگر شرکتها را داشته باشيم.
به گفته او توسعه فاز دوم ميدان شاه دنيز براساس برنامه زمانبندي شده تا چهار سال آينده به بهرهبرداري ميرسد که پس از آن امکان خريد گاز براي ما وجود دارد.
وزير نفت با تاکيد بر اينکه درحال حاضر سوآپ گاز از جمهوري آذربايجان به جمهوري نخجوان انجام ميشود، تشريح کرده بود كه روزانه يک ميليون متر معب گاز طبيعي از آذربايجان وارد ايران ميشود که براساس نياز جمهوري نخجوان به مقدار 600 تا 700 هزار مترمکعب به اين جمهوري گاز تحويل داده ميشود.
پيش از اين كساييزاده - مديرعامل سابق شركت ملي گاز - در اين باره اظهار كرده بود كه به منظور افزايش روزانه 30 ميليون مترمكعبي گاز وارداتي از فاز دو ميدان گازي شاهدنيز كه در سال 2013 و 2014 به توليد خواهند رسيد، با آذربايجان مذاكره كردهايم.
وي خاطرنشان كرده بود كه در حال حاضر تعداد زيادي از شركتها متقاضي خريد گاز از كنسرسيوم شاهدنيزهستند كه ايران نيز در ليست متقاضيان قرار گرفته است.
او با اشاره به بهتر بودن شرايط ايران براي دريافت گاز از آذربايجان تصريح كرده بود كه ما وضعيت خود را توضيح دادهايم و قرار است در اين رابطه كميته اصلي (MCC) تصميمگيري كند.
گفتني است، حوزه گاز شاه دنيز که بزرگترين منبع گاز طبيعي در جمهوري آذربايجان است به کنسرسيومي بينالمللي تعلق دارد که 10 درصد سهام آن - يعني معادل با سهم دولت جمهوري آذربايجان - متعلق به ايران است و شرکت بريتيش پتروليوم که در لندن مستقر است و 25.5 درصد سهام شاه دنيز را در اختيار دارد، عمليات استخراج گاز از اين چاه را به عهده دارد. ديگر سهامداران شاه دنيز، شرکت نفت دولتي نروژ (استات اويل) با 25.5 درصد سهام و شرکت روسي لوک اويل با10 درصد سهام هستند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات