شاهنامه پژوه تاجيکي: بخش تاريخي شاهنامه را شوق و شور پهلواني فرا گرفته است جوانمردي و عدل و داد از صفات شاه آرماني در شاهنامه فردوسي است
يک شاهنامه پژوه تاجيک گفت: جوانمردي، دست گشادي و عدل و داد از صفات شاه آرماني در شاهنامه فردوسي است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان، دکتر مظفر محمدي با ارائه مقالهاي در همايش پيام جهاني فردوسي با موضوع "چهره شاه آرماني در بخش تاريخي شاهنامه" که صبح روز گذشته در فرهنگسراي جهاد دانشگاهي مشهد برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: شکوهمندي چهره قهرمان با گرد آوردن يك سلسله صفت و خصلتها در اطراف قهرمان به دست مي آيد و گذشته پهلواني ايران، موضوع اساسي شاهنامه است.
وي اظهار داشت: در ايران، ساسانيان ارستوكراتياي حربي در برابر ارستوكراتياي ديني و زمين داران در پايه عالي جامعه قرار داشتند كه با آن مستقيما شاه سروري مي كرد.
اين شاهنامه پژوه تاجيک ادامه داد:از اينجاست كه مي توان گفت كه بخش تاريخي شاهنامه را شوق و شور پهلواني فرا گرفته است و شاهان ساساني چون همه پهلوانان ديگر شاهنامه با نيروهاي سهمگين زور آزمايي ميکنند.
وي گفت: بهرام گور در شاهنامه هميشه رو به روي اژدها و جانوران درنده پديد مي آيد و در جاي ديگر بهرام گور در بيشهاي كه گوسفندان گوهر فروش در آن مي چريدند، دو شير را ميکشند و سرشوبان گوهر فروش را از بيم آن ايمن مي سازد.
وي تاکيد کرد:در هندوستان بهرام گور، گرگ و اژدها را مي كشد و مردم آن سرزمين را از شر آنان مي رهاند،بهرام چوبينه نيز در بخش تاريخي از آن پهلوانان است كه با اژدها و جانوران درنده زورآزمايي مي کند.
دکتر محمدي خاطر نشان کرد:صحنه زورآزمايي پهلوان با نيروهاي سهمگين در اغلب حماسه هاي دنيا و رمان هاي پهلواني غرب موجود است.
وي تصريح کرد:بدين گونه در بخش تاريخي شاهنامه نيز تخيل و واقعيت به هم آميخته شده اند كه اين مساله را مي توان از پيوند ناگسستني حماسه ملي با ادبيات مردمي دريافت؛ در دنياي خيالات مردمي، ديو و پري و اژدهايان بسياري دوش به دوش هم زندگي مي كنند.
اين شاهنامه پژوه تاجيکي افزود:شاهان ساساني چون پهلوانان واقعي در رزم هاي خود چه با انسان ها و جانوران و چه نيروهاي تاريكي زورآزمايي مي کنند و دليري هايي از خود نشان مي دهند.
وي گفت: در بخش هاي پهلواني اگر هويت رزم ها داراي جوهر ديني است، در بخش تاريخي جوهر وطني پيدا ميكنند. در اين رزم ها سرنوشت ايران روشن مي شود و از اين جاست كه فردوسي پندار وحدت و يكپارچگي ايران را در مثال پادشاهي ساسانيان و ايران آن روزگار تجسم كرده است.
اين شاهنامه پژوه تاجيکي ادامه داد: بسياري از رزم هاي شاهان ساساني با دشمان ديرين ايرانيان يعني روميان رخ مي دهد؛ قصه پر ماجراي شاپور ذوالاكتاف نيز در شاهنامه با روم و روميان از اين دسته رزم ها است.
دکتر محمدي تاکيد کرد: جوانمردي، دست گشادي و عدل و داد از صفات شاه آرماني در شاهنامه فردوسي است. از شاهان ساساني، نخستين كسي كه از اين صفات برخوردار است "اردشير بابكان "است و "كسراي انوشيروان " در شاهنامه از خردمندترين و داد ورزترين پادشاهان مي باشد.
وي افزود: بهرام گور در شاهنامه از آن پادشاهاني است که بيش از همه از اين صفات برخوردار است. پهلواني، جوانمردي و عدل و دادگستري بهرام گور او را از نمايان ترين و شكوه مندترين پادشاهان ساساني گردانده است و فردوسي نتوانسته شيفتگي خود را از او نهان بدارد. رنگ هايي كه فردوسي در شاهنامه براي آفريدن چهره قباد پيروز بكار برده، گواه آن است كه جوانمردي در اين داستان چه پايگاهي داشته است.
دکتر محمدي با بيان اينکه كسراي انوشيروان در شاهنامه نمونه عالي شاه عادل است، گفت:فردوسي براي برجسته تر نمودار ساختن چهره كسري پيش از همه به خردمندي و فرهنگ دوستي كسري توجه كرده است.
اين شاهنامه پژوه تاجيکي تاکيد کرد: خسرو پرويز در شاهنامه پس از بهرام گور و كسراي انوشيروان از شكوه مندترين پادشاهان است هر چند او از همه صفت هاي شاه آرماني برخوردار است شكوهمندي چهره او به وسيله زيباپرستي اش نمودار مي شود.
وي خاطرنشان کرد: نشان ديگر شاه آرماني، احترام به يزدان و دين و آيين است.شاهان ساساني از روز نخست به تخت نشستن، مردم را به نيايش يزدان مي خوانند و در اين كار خود نيز نمونه عبرت ديگرانند؛ آنها چه در لحظه هاي دشوار و چه در خرمي سر به نيايش نزد يزدان مي گذارند.
اين نشست به همت "قطب علمي فردوسي شناسي"، "فرهنگسراي فردوسي" و "فرهنگسراي جهاد دانشگاهي مشهد" برگزار شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات