• شنبه / ۶ آبان ۱۳۹۱ / ۱۱:۴۵
  • دسته‌بندی: جامعه، شهری
  • کد خبر: 91080603451

ساخت‌وسازهای اراضی عباس آباد به کجا می‌رود؟

فستیوال فرهنگی یا پایتخت اداری؟!

فستیوال فرهنگی یا پایتخت اداری؟!

اراضی عباس‌آباد تهران را مردم بیش از هر چیز با ساختمان‌های غول‌پیکر وزارت راه و بانک سپه‌اش می‌شناسند؛ ساختمان‌هایی اداری که در دل تپه‌های سرسبز این منطقه، به وصله‌ای ناجور می‌ماند.

اراضی عباس‌آباد تهران را مردم بیش از هر چیز با ساختمان‌های غول‌پیکر وزارت راه و بانک سپه‌اش می‌شناسند؛ ساختمان‌هایی اداری که در دل تپه‌های سرسبز این منطقه، به وصله‌ای ناجور می‌ماند.

فضایی که به قول شهردار تهران باید به عظیم‌ترین مجموعه فرهنگی جهان اسلام تبدیل شود، این روزها زخمی بلندمرتبه‌های تجاری و اداری جدیدیست که اگرچه با کاربری فرهنگی و گردشگری این منطقه بی‌ارتباط است، اما با کسب مجوزهای لازم از سوی شهرداری در حال ساخت است.

به رغم مخالفت جدی اعضای شورای شهر تهران با ساخت‌وسازهای اداری جدیدی که در عباس‌آباد رخ می‌دهد، سخنگوی شهردار تهران بدون اینکه مخالفتی در این باره ابراز کند، تلویحا از آن دفاع کرده و خود را در مقابل تصمیم شورای عالی شهرسازی در این باره قرار نمی‌دهد.

به گزارش خبرنگار «شهری» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اراضی عباس‌آباد واقع در منطقه 7 پایتخت، حدود ۵۹۰ هکتار وسعت دارد و از جنوب به مصلی و بزرگراه رسالت، از شمال به بزرگراه شهید حقانی و از غرب به خیابان آفریقا منتهی می‌شود.

این اراضی به دلیل قرار گرفتن در قلب شهر تهران نقش مهمی در تعادل شرایط آب و هوایی و اکولوژیک پایتخت دارد و به همین خاطر برابر دستور مکتوب مقام معظم رهبری و نیز طرح جامع اراضی عباس‌آباد، کاربری آن فرهنگی و گردشگری با حفظ فضای سبز است.

اما برای کسانی که درست نمی‌دانند اصطلاح «اراضی عباس‌آباد» دقیقا به کجای شهرمان اطلاق می‌شود باید گفت که در حال حاضر چند ساختمان اداری غول‌پیکر متعلق به وزارت راه و بانک سپه بر فراز تپه‌هایی در حاشیه بزرگراه مدرس، معرف این اراضی است.

در زمان طاغوت و در جریان احداث ارگ سلطنتی برای مسوولان دولتی و حکومتی و نیز یک مجموعه گردشگری خاص برای میهمانان خارجی با عنوان «شهستان پهلوی» فضایی در این اراضی طراحی شد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی مقرر شد که در بخشی از این اراضی، مجموعه فرهنگی مذهبی مصلی تهران ساخته شود.

به این ترتیب کلنگ مصلی امام خمینی (ره) بیش از 20 سال قبل در ۶۵ هکتار از این اراضی که از شمال به بزرگراه شهید همت، از جنوب به خیابان شهید بهشتی، از شرق به خیابان شهید قنبرزاده و از غرب به بزرگراه شهید مدرس محدود است، به زمین خورد.

اگرچه شرکت نوسازی اراضی عباس آباد در زیرمجموعه شهرداری تهران در سال 1353 تشکیل شد، اما در دوره شهرداری غلامحسین کرباسچی در تهران یعنی در سال‌های 68 تا 77، مطالعات مربوط به ساماندهی فضایی این اراضی انجام شد.

بر اساس نتایج این مطالعات در آن زمان، اراضی عباس‌آباد برای تامین ساخت و سازهای کافی سازمان‌های دولتی، ایجاد مرکز شهری جدید و کارآمد و استفاده چند عملکردی از این اراضی پیشنهاد شد، اما این طرح به تصویب نرسید.

پس از آن، تدوین طرح جامع اراضی عباس‌آباد در دستورکار قرار گرفت که این طرح هم به دلیل مغایریت با نظر مقام معظم رهبری درباره کاربری‌های داخلی اراضی متوقف شد. به این ترتیب بازنگری در طرح جامع این اراضی در سال 82 در دستور کار قرار گرفت و سرانجام در سال 84 تصویب و ابلاغ شد.

تعیین تکلیف طرح جامع اراضی عباس‌آباد موجب شد که گام‌های جدی برای تبدیل تپه‌های عباس‌آباد به مجموعه‌ای با کاربری فرهنگی، گردشگری با حفظ و توسعه فضای سبز این اراضی، در دوره اخیر مدیریت شهری به طور جدی دنبال شود. به طوری که قالیباف شهردار تهران بارها در سخنان خود به عزم مدیریت شهری برای تبدیل این اراضی به بزرگترین فستیوال فرهنگی پایتخت و حتی کشورهای منطقه اشاره کرد.

شهرداری تهران طی هفت سال گذشته احداث مجموعه‌های متعدد گردشگری و فرهنگی همچون بوستان آب و آتش، گلستان منظومه شمسی و سیاره‌نما، بوستان نوروز، گلستان بنادر، باغ موزه دفاع مقدس، باغ هنر، باغ کتاب، باغ نمایش، باغ فلسفه، باغ علوم و باغ فرهنگ (مجموعه فرهنگستان‌ها)، را در اراضی عباس‌آباد دنبال کرده است.

چهره عباس‌آباد زخمی است

اما با این همه، چهره اراضی عباس‌آباد از چند دهه قبل بابت مجوزهای ساخت‌وساز دولتی که در دوره شهرداری غلامحسین کرباسچی در تهران به دستگاه‌های مختلف دولتی داده شده و تا به حال نیز ادامه دارد، زخمی است. کهنه زخم‌هایی همچون ساختمان‌های اداری وزارت راه، بانک سپه، راه‌آهن و کشتیرانی که به اعتقاد مهدی چمران رییس شورای شهر تهران باید به جای آنها هتل ساخته می‌شد و حالا زخم‌های جدیدی که هنوز کامل نشده‌ و انگار شهرداری تهران در دوره‌های اخیر نیز این روند را ادامه داده است.

با وجود اینکه برخی دیگر از دستگاه‌های دولتی همچون، استانداری تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی و وزارت نفت نیز مجوزهایی برای ساخت‌وساز در اراضی عباس‌آباد را در طول سال‌های گذشته دریافت کرده‌اند، اما به گفته چمران، محمود احمدی‌نژاد به عنوان شهردار پیشین پایتخت در زمان مسئولیت خود از مخالفان جدی ساخت‌وساز اداری در عباس‌آباد بود و مانع آن شد.

این رشته سر دراز دارد... !

به گزارش ایسنا، اما گویا رشته ساخت‌ و ساز اداری در عباس‌آباد سردراز دارد و این روزها اعضای شورای شهر تهران از اتفاقات نگران‌ کننده‌ای در تپه‌های عباس‌آباد خبر می‌دهند.

رییس شورای شهر تهران چندی پیش با اعلام مخالفت جدی خود با ساخت برج 15 طبقه بانک مرکزی روی موزه جواهرات فعلی در عباس‌آباد، به ایسنا می‌گوید: بانک مرکزی توانسته مصوبه کمیسیون ماده 5 و حتی شورای عالی شهرسازی را برای احداث این ساختمان در عباس‌آباد دریافت کند و پروانه ساختمانی آن هم صادر شده است.

به گفته چمران، مسوولیت‌های بانک مرکزی با موضوعات فرهنگی بی‌ارتباط است و نباید ساختمان اداری آن در عباس‌آباد احداث شود.

چمران مقصود بانک مرکزی از ساخت برج 15 طبقه روی موزه جواهرات را انتقال تمامی مجتمع‌های اداری که در دیگر نقاط شهر دارد، عنوان می‌کند و این در حالیست که برابر طرح جامع باید در این نقطه ساختمان چهار طبقه بنا شود.

به گزارش ایسنا، گویا هنوز برخی دستگاه‌ها، ایده قدیمی و بی‌سرانجام اختصاص اراضی عباس‌آباد به سازمان‌های دولتی را در سر می‌پرورانند و یا تصور می‌کنند که می‌توانند این اراضی را به پایتخت اداری و مرکز تجمیع کلیه دستگاه‌های دولتی بدل کنند؛ بی‌آنکه بدانند تکلیف این تپه‌ها امروز دیگر روشن شده و جایی برای دست‌درازی ندارد.

دادستانی در فکر تخریب اضافه طبقات است

اما آن‌گونه که چمران گفته است، چندی پیش دفتر مقام معظم رهبری طی نامه‌ای مخالفت خود را با ساخت‌ و ساز اداری بانک مرکزی به صورت مکتوب اعلام کرده است و به همین خاطر دادستانی در این فکر است که اضافه طبقات ساخته شده را تخریب کند.

مورد نگرانی دیگر در اراضی عباس آباد، ساخت یک مجتمع تجاری اداری 27 طبقه روی ایستگاه مترو است که در حال پیگیری کسب مجوز است و چمران در این باره به ایسنا می‌گوید: ساخت‌ و ساز اداری و تجاری روی ایستگاه مترو به میزان مورد نیاز، مانعی ندارد اما قطعا ساخت مجمتع 27 طبقه در این مکان ضرورتی ندارد و باید تعداد طبقات آن تعدیل شود.

دفاع تلویحی سخنگوی شهردار تهران از ساخت‌وساز در عباس‌آباد

با این وجود سید محمد هادی ایازی سخنگوی شهرداری تهران در این باره، با بیان اینکه ساخت‌وساز در هفت درصد اراضی عباس‌آباد در طرح جامع این اراضی مجاز شناخته شده است، تلویحا از این اقدام دفاع می‌کند.

ایازی ساخت بنایی روی ایستگاه مترو در عباس‌آباد را منطبق با طرح جامع این اراضی دانسته و در عین حال می‌گوید: با این حال اگر شورای عالی شهرسازی در مورد ساخت این برج 27 طبقه در عباس‌آباد نظر دیگری داشته باشد، طبعا منطبق با این نظر اقدام خواهد شد.

تشکیل شهرداری عباس‌آباد، یک وعده یا برنامه؟

به گزارش ایسنا، هر چند اقدام شورای عالی شهرسازی مبنی بر صدور مجوز ساخت‌وساز دولتی در عباس‌آباد مغایر با طرح جامع این اراضی به عنوان یک سند بالادستی است؛ اما انگیزه این نهاد از صدور چنین مجوزهایی روشن و قابل فهم است. به هر حال شورای عالی شهرسازی بیش از هر چیز حافظ منافع دستگاه‌های دولتی است و بر این اساس مصلحت‌اندیشی و اتخاذ تصمیم می‌کند.

اما هنوز چند مسئله ابهام آمیز وجود دارد و آن اینکه چرا کمیسیون ماده 5 که به ریاست شهردار تهران تشکیل می‌شود، مجوز ساخت برج بلندمرتبه بانک مرکزی را صادر کرده است ؟ و یا اینکه چرا سخنگوی شهرداری تهران در قبال برج 27 طبقه دیگری که صدور مجوز ساخت آن در حال پیگیری است، به جای اعلام مخالفت، آن را منطبق با طرح جامع اراضی عباس‌آباد می‌داند و چرا به این موضوع که ساخت بناهایی این‌چنین بلندمرتبه و مشرف به تپه‌های عباس‌آباد بر خلاف ضوابط طرح جامع است، اشاره‌ای نمی‌کند؟

این طور به نظر می‌رسد که فقدان یک مرجع واحد تصمیم‌گیری برای اراضی عباس‌آباد دردسرساز شده است و حتی وجود اسناد بالادستی همچون طرح جامع این اراضی، کارایی لازم را برای حراست از زمین‌های فستیوال فرهنگی پایتخت در برابر زیاده‌خواهی برخی دستگاه‌ها و سازمان‌ها را ندارد.

به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف شهردار تهران که اعتقاد دارد عباس‌آباد باید به عظیم‌ترین مجموعه فرهنگی جهان اسلام تبدیل شود، اسفندماه سال گذشته در جریان بازدید از این مجموعه اعلام کرد: در آینده نزدیک «شهرداری» مجزایی برای مدیریت یکپارچه عباس‌آباد در همه حوزه‌های خدمات شهری، زیربنایی و اجتماعی تاسیس می‌شود.

قالیباف گفته بود: اراضی عباس آباد از چنان وسعتی برخورداراست که درصددیم تا درراستای ایجاد مدیریت یکپارچه در این اراضی، از مقام معظم رهبری که همواره با جدیت، پیشرفت پروژه‌های این مجموعه را پیگیری کرده و می‌کنند، درخواست کنیم تا با تشکیل یک «هیات امنا» برای راهبری این طرح ملی موافقت نمایند.

به گزارش ایسنا، با این همه، مشخص نیست که تشکیل شهرداری مجزا برای عباس‌آباد صرفا یک وعده بوده و یا یک برنامه اجرایی در شهرداری تهران است. اما شاید این اقدام در کنار تشکیل هیات امنایی که قالیباف پیشنهادش را مطرح کرده است، راه حل مناسبی برای جلوگیری از دست‌درازی به اراضی تنفس‌گاه تهران و بزرگترین فستیوال فرهنگی جهان اسلام باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha