اگر چه مراسم چهارشنبه سوری یک آیین باستانی ایرانی و از اعیاد قدیمی است و این جشن ملی از قدیمیترین زمانهای تاریخ در میان ایرانیان بوده و تاکنون شکوه خود را حفظ کرده ولی امروزه به دلایل نامعلومی تحریف شده است.
امروز این سنت دیرینه و آیین باستانی ایرانیان بر اثر تحریف و استنباط اشتباه از این مراسم به جشن آتشسوزی فرزندان این مرز و بوم تبدیل شده است؛ که گمان میرود اگر مکانی مناسب برای اجرای این سنت وجود داشته باشد بتوان آسیبهای جدی به وجود آمده این جشن بزرگ را کاهش داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه قم، برگزاری چهارشنبهسوری که در همه شهرها و روستاهای ایران سراغ داریم، بدین صورت است که شب آخرین چهارشنبه سال(یعنی نزدیک غروب آفتاب روز سهشنبه)، بیرون از خانه و در فضایی مناسب، آتشی میافروزند و اهل خانه از روی آتش میپرند و بیماریها و ناراحتیها و نگرانیهای سال کهنه را به آتش میسپارند، تا سال نو را با آسودگی و شادی آغاز کنند.
این روزها چهارشنبهسوری، این جشن تبدیل به یک آسیب شده است که میتواند خطرات جدی را برای شهروندان در پی داشته باشد.
هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهلانگاری در برپایی مراسم چهارشنبهسوری میتواند زیانهای جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد و در برخی حوادث افرادی کشته و یا به شدت آسیب میبینند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی استان قم و رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی قم طی گفت و گویی با خبرگزاری ایسنا(منطقه قم)، از آمادگی کامل دو سازمان آتشنشانی و مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی قم از روز سهشنبه بیست و دوم تا پایان تعطیلات نوروزی در سطح استان خبر دادند.
"عباس جعفری"، گفت: بمناسبت چهارشنبه و پنجشنبه آخر سال و پوشش آرامستانها، لحظه سال تحویل و ایام نوروز سازمان در حالت آمادهباش بسر میبرد.
وی ادامه داد: همه ایستگاههای آتشنشانی در محدوده خود آماده باش و در حالت لغو مرخصی هستند که در صورت نیاز از نیروهای شیفت استراحت نیز استفاده میشود.
وی با بیان اینکه در محدودههای میدان میثم، بوستان بنیادی، بخشهایی از منطقه نیروگاه و محدودههای خیابان خیام و میثم احتمال حادثه وجود دارد، گفت: مدیران ستادی آتشنشانی بطور نامحسوس در مناطق عملیاتی مشخص شده با پنج دستگاه موتور سیکلت همراه با خاموش کننده ASD در حال گشتزنی خواهند بود.
جعفری خاطرنشان کرد: طی دو روز گذشته در چند مدرسه استان بطور پایلوت بروشور و پوسترهایی از مصدومان در راستای آگاهسازی و آموزش چهره به چهره توزیع میشود.
آمارهای اورژانس نشان می دهد که 41 درصد بیشترین گروه آسیبدیده در حوادث چهارشنبهسوری، گروه سنی 15 تا 24 سال هستند.
کارشناسان میگویند سوختگیهای ناشی از بازی با مواد محترقه خطرناک در چهارشنبهسوری دارای دو نوع عوارض هستند.
برخی از آنها به عنوان عوارض زودرس مطرح هستند و برخی در درازمدت در افراد عوارض ایجاد میکند. قطع عضو بدن از عوارض زودرس سوختگیهاست. عفونت ثانویه در محل زخم ناشی از سوختگی، یک عارضه زودرس دیگر است.
کوری چشم در صورت اصابت مستقیم ترکشهای ناشی از انفجار مواد محترقه یکی از مواردی است که زیاد در چهارشنبه سوری دیده میشود. میزان کوریهای ایجاد شده به حدی است که عنوان "نابینایی در چهارشنبه سوری" را به خود اختصاص داده است.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم، گفت: چهارشنبه آخر سال یکی از سنتهای قدیمی ایرانیان است که مردم و خانوادهها در این روز به شادی میپردازند و در بین مردم به چهارشنبه سوری معروف است متأسفانه در سالهای اخیر با حوادث ناگواری در این شب روبرو هستیم.
سرهنگ"احمد صادقی"، افزود: قدرت انفجار مواد محترقه در زمان انفجار، پرتاب شده و علاوه بر تولید صدای بسیار گوشخراش و آزار دهنده، آسیبهای جدی به چشم و اعضای بدن افراد وارد میکند.
وی با بیان اینکه مواد محترقهای که بصورت ترکیبی و دستساز تهیه میشوند بسیار خطرناک است، اظهار کرد: این مواد خطرناک به قدری حساس هستند که حتی هنگام جابجایی و حمل و نقل و یا وآرد شدن ضربه و رسیدن حرارت اندک به آنها منفجر میشوند.
سرهنگ صادقی، افزود: گاه نیز بدون رسیدن حرارت و یا بدون وارد شدن ضربه و تنها در اثر فعل و انفعالات شیمیایی و یا حتی در مقابل ارتعاشات و یا قرار گرفتن در محدوده یک فرکانس خاص، خود به خود فعال شده و منفجر میشوند.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم، تصریح کرد: ضروری است پدر و مادران به کنترل و مراقبت از فرزندانشان برای پیشگیری از چنین حوادثی توجه داشته باشند.
جانشین فرماندهی انتظامی قم نیز از توقیف 45 روزه خودرو افراد متخلف در چهارشنبه پایانی سال در استان خبر داد و افزود: در چهارشنبه آخر سال، پلیس ضمن حضور فعال در محلات استان، با اخلالگران برخورد قانونی میکند.
سرهنگ"محمدرضا میرحیدری" با تأکید بر اینکه افراد فروشنده مواد محترقه به دستگاه قضایی استان معرفی میشود، از بازدید پلیس قم از واحدهای صنفی خبر داد و افزود: واحدهایی که نسبت به فروش و توزیع مواد محترقه اقدام کنند، پلمپ خواهند شد.
وی با بیان اینکه پلیس در کنار سایر دستگاههای استان تمام وقت در خدمت مردم است، اظهار کرد: پلیس راهنمایی و رانندگی و پلیس انتظامی ضمن حضوری فعال در ایام نوروز، مشکلات عبور و مرور و ارتقاء امنیت را در دستور کار خود قرار دادهاند.
میرحیدری از آمادگی فرماندهی انتظامی استان در خدمت رسانی هرچه بیشتر به مردم در ایام نوروز خبر داد و افزود: پلیس، روز پنجشنبه مورخ 24 اسفند ماه 91 با اجرای رزمایش طرح نوروزی توسط پلیسهای تخصصی اعم از راهور و راه، همه خدمات پلیس در ایام نوروز، آماده خدماترسانی به زایران و مسافران و همه شهروندان میشود.
وی به همشهریان توصیه کرد: حتیالمقدور نسبت به حفاظ منازل و نصب دوربین در محل سکونت خود اقدام کرده که با این اقدام جرائم تا حد بسیاری کاهش مییابد.
انتهای پیام
نظرات