امروزه انجام تمرینات به صورت علمی زیر نظر متخصصان این رشته نقش ویژهای در کسب موفقیت ورزشکاران در رشتههای مختلف ورزشی دارد. متاسفانه علم تمرین در ایران هنوز به شکل شایسته مورد توجه مربیان و مدیران ورزشی قرار نگرفته است و نقش عظیم آن در کسب موفقیت ورزشکاران مورد غفلت قرار گرفته است.
سرویس علم ورزش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ادامه بحث لزوم شناخت علم تمرین و کارایی آن در موفقیت ورزشکاران در رشتههای مختلف ورزشی در این قسمت به بحث پیرامون انواع دسته بندی تمرینهای ورزشی از دیدگاه علم تمرین پرداخته است.
دکتر نعیما خواجوی، متخصص علم تمرین در این زمینه با خبرنگار علم ورزش ایسنا، گفت و گویی انجام داده که در ادامه میخوانید:
امروزه کاملترین نوع دسته بندی تمرینات بر اساس علم تمرین به تمرینات عمومی، مستقیم، ویژه رشته ورزشی، مسابقهای و رقابتی و تمرینات احیا کننده و ریکاوری تقسیم شده است. مبنای تقسیم بندی تمرینات بر اساس شباهتها با رشته ورزشی مورد نظر ، فیزیولوژیک و سیستم انرژی بدن و روندهای ذهنی و روانی ورزشکار و چگونگی بازگشت به حالت اولیه است و این که چه تمریناتی را ورزشکاران باید انجام دهند تا بیشترین کارایی را در زمین مسابقه داشته باشند و همزمان با پیشرفت و بهبود ورزشکار از تمرینات عمومی به سمت تمرینات ویژه میرود. پس از ان نیز زمانی که اثر گذاری تمرینات ویژه بر ورزشکار کم شود، تمرینات مسابقهای انجام میگیرد که تشخیص زمان مناسب تمرینات به هنر و آگاهی مربی بستگی دارد تا انواع تمرینات در زمان مناسب انجام شود تا بیشترین اثرگذاری مثبت را داشته باشد. دسته بندی ابتدایی که مربوط به تمرینات عمومی است مربوط به آمادگی عمومی غیر ویژه ورزشکار در یک رشته ورزشی خاص است و هدف آن توسعه همه جانبه بدن به صورت هماهنگ است تا ورزشکار بتواند مراحل بعدی تمرین را به خوبی انجام دهد، این تمرینات معمولا در دوره آمادگی ورزشکاران استفاده میشود و ممکن است شباهتهایی به بعضی از مهارتهای ورزشکار در یک رشته ورزشی داشته باشد و یا حتی مخالف آن نیز باشد.
در دوره مسابقه توصیه میشود که تمرینات عمومی انجام نشود، ولی در جایی که مربی احساس کند یکسری فاکتورهایی در دوره آمادگی انجام نشده و ورزشکار از آن عقب افتاده است را میتواند در دوره مسابقه در جهت بالا بردن سطح آمادگی ورزشکار مورد استفاده قرار دهد که معمولا شامل یک دوره پنج تا هشت روزه است.
دسته دوم تمرینات مستقیم نام دارد که ورزشکار را برای انجام تمرینات ویژه آن رشته ورزشی آماده میکند. این تمرینات بر یکسری ویژگیهای مشخص تاکید میکند که به طور مثال تقویت ویژگیهای عضلانی در هر یک از قسمتهای بدن متناسب با رشته ورزشی انجام میگیرد و به نوعی این تمرینات با آن رشته ورزشی پیوند مستقیم دارد.
دسته سوم این تقسیم بندی تمرینات ویژه ورزشی نام دارد که مستقیما در بهبود اجرای ویژه ورزشکار در میدان مسابقه نقش دارد و همچنین گروههای عضلانی درگیر در انجام آن رشته ورزشی را تقویت میکند. این تمرینات به طور گزینشی بر اجرای ورزشکار اثر میگذارد تا ورزشکار بتواند حرکات مورد نظر مربی را به بهترین شکل در میدان مسابقه انجام دهد.
تمرینات مسابقهای تقسیم بندی دیگری است که شامل حرکات واقعی یک رشته ورزشی است و درست همانند مدل انجام شده و بر اساس قوانین آن رشته انجام میشود. به طور مثال در رشتههایی مانند کشتی، شمشیربازی و ... ورزشکاران تکنیکهای مختلف را بر اساس قوانین مسابقه انجام میدهند تا بتوانند بهترین عملکرد را در زمان مسابقه داشته باشند.
بین انجام تمرینات رسمی حرکتی و بر اساس قوانین با شکلهای تمرینی ورزشکار متفاوت است، زیرا در شکل تمرینی ، یک ورزشکار تمرینات را به گونهای انجام میدهد که انجام حرکات اصلی و تکنیکهای مسابقه را در زمان مسابقه به بهترین شکل انجام دهد و در واقع این تمرینات کمک کننده در انجام تکنیکهای اصلی مسابقه است و البته تمرینات رسمی نباید همیشگی و به مقدار زمانی زیاد و در دامنه کامل انجام شود.
- دسته آخر تقسیم بندی تمرینات به تمرینات آرامش سازی و بازگشت به حالت اولیه ورزشکار و کم کردن فشار جسمانی و روانی در مسابقه را شامل میشود که انجام آن برای سلامت جسمی و روانی ورزشکاران مهم است و میتواند در بین مسابقات و یا بعد از مسابقه با توجه به صلاحدید مربی انجام شود.
این متخصص علم تمرین در پایان، خاطر نشان کرد: تمامی این تمرینات یکی از طریق تغییرات ساختار بدن مثل ماهیچهها، تاندونها و یا افزایش ظرفیت ششها و قلب میشود و دیگری نیز از طریق تغییرات کاربردی که در سیستم عصبی ورزشکار ایجاد میکند بسیار حیاتی است و میتواند هماهنگیهای ذهنی و بدنی ورزشکار را به بالاترین حد خود برساند.
پایان قسمت سوم
انتهای پیام
نظرات