در پژوهشی که میتواند راه را برای گروه کاملا جدیدی از داروها در مبارزه با ابرمیکروبهای فوق مقاوم هموار کند، دانشمندان انگلیسی از کشف پاشنه آشیل گروه بزرگی از باکتریها خبر دادهاند که ایکولای و دیگر انواع مرگبار در میان آنها قرار دارند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها – فرآیندی که در آن باکتریها به داروهای مورد استفاده برای درمان بیماریها مقاوم میشوند – از سوی بیشتر کارشناسان به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای پیشروی انسانها در نظر گرفته شده است که در کنار آن تغییرات آبوهوایی و تروریسم جهانی قرار دارند.
تنها در اروپا سالانه 25 هزار مرگ در نتیجه عفونتهای مقاوم در برابر دارو گزارش میشود.
تولید شکلهای جدید آنتیبیوتیکها تاکنون یکی از راههای اصلی مبارزه با این خطر محسوب میشد. اکنون دانشمندان دانشگاه ایستآنگلیا توانستهاند روشی را کشف کنند که داروها با آن بتوانند به غشای سلولهای یکی از سه گروه اصلی باکتری موسوم به گرم منفی حمله کنند.
این غشا به عنوان یک سد دفاعی در برابر حملات سیستم ایمنی بدن انسان و داروهای آنتیبیوتیکی عمل میکند. تاکنون چگونگی شکلگیری دقیق این غشا درک نشده بود و اکنون یافتههای جدید دانشمندان به نمایش یک گروه حیاتی از مولکولها موسوم به لیپوپلیساکاریدها پرداخته که در آن دخیل هستند.
محققان دانشکده پزشکی نورویچ دانشگاه ایستآنگلیا بر این باورند اگر بتوان داروهایی را برای هدف قرار دادن این غشا ایجاد کرد،این غشاها شکل نگرفته و سوی باکتری را در برابر سیستم ایمنی بدن بیدفاع میکند.
همچنین به گفته آنها، از آنجایی که دیگر نیازی به ورود دارو به خود باکتری نیست، باکتریها نمیتوانند در برابر آن مقاوم شده و تکامل ویروسهای قویتر متوقف خواهد شد.
البته این روش بر روی باکتریهای عامل عفونت امتحان نشده و تنها بر روی باکتریهای گرم منفی مانند ایکولای آزمایش خواهد شد.
نتایج این پژوهش در مجله نیچر منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات