شیوه آماری پیشرفته «سیاوش میرعرب»، فارغالتحصیل دانشگاه تهران و همکارانش از دانشگاههای ایلینویز و دانشگاه تگزاس در آستین، ایجاد درختهای تکاملی دقیقتر، بررسی دقیق ژنها و روابط بین گونههای پرندگان را ممکن میسازد.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، شیوه جدید «قالببندی آماری» نام دارد و در «پروژه فیلوژنتیک پرندگان» به کار برده شد.
به گفته «تاندی وارنو»، رهبر ارشد این تحقیق، درخت گونهها شیوهای برای توضیح چگونگی تکامل گونهها از جدی خاص به شمار میآید. دانشمندان از این درخت برای بررسی چگونگی ظهور ویژگیهای مختلف، چگونگی ایجاد درخت تکاملی و همچنین چگونگی ایجاد این مشخصهها توسط تغییرات محیطی استفاده میکنند.
شیوه «قالببندی آماری» از دادههای ژنی و روشهای بهینهسازی آماری برای طبقهبندیکردن ژنها به مجموعهها یا «قالبهایی» خاص بهره میبرد. دادههای هر یک از این مجموعهها ترکیب شده و «درخت ابرژنتیکی» را ایجاد میکنند و پس از آن، این درختهای ابرژنتیکی نیز ترکیب میشوند و «درخت گونه» کلی را ایجاد میکنند.
سیاوش میرعرب، فارغالتحصیل دانشگاه تگزاس در آستین و نویسنده ارشد این مقاله، در تشریح شیوه جدید گفت: این روش ویژگیهای رویکردهای کنونی را ترکیب و امکان استفاده از تمامی دادههای در دسترس را فراهم میکند. نتایج شیوه جدید تخمینهای بسیار پیشرفتهتری از درختهای ژنتیکی ارائه میدهد.
شیوه «قالببندی آماری» به محققان حاضر در «پروژه فیلوژنتیک پرندگان» امکان تحلیلکردن بیش از 14 هزار ژن پرندگان و ایجاد درخت بزرگی را داد که گونههای مختلف پرندگان را به هم مرتبط میکند. در این بررسیها مشخص شد فلامینگو بسیار به کبوتر شبیه است.
میرعرب و همکارانش به دنبال ادامه استفاده از این شیوه آماری هستند و امیدوارند روش مزبور دقت لازم را به بسیاری از مطالعات مشابه دیگر بیافزاید.
جزئیات این دستاورد مهم علمی در نشریه Science قابلمشاهده است.
انتهای پیام
نظرات