به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، کارشناسان حقوقی و مورخان دیپلماتیک میگویند که اقدام واشنگتن برای انتقال 400 میلیون دلار پول به تهران برای حل یک مناقشه مالی قدیمی در تاریخ اخیر آمریکا بیسابقه است که موجب بروز سوالاتی دربارهی جزییات این ماجرا شده است.
این مبلغ در 17 ژانویه سال 2016 همزمان با آزادی زندانیان آمریکایی در ایران به تهران انتقال داده شد. دولت باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا در طول این ماه تاکید کرده است که دو موضوع کاملا مجزا بوده و از طریق رایزنیهایی جداگانه حل و فصل شدهاند اما وزارت امور خارجه به تازگی تایید کرده است که این پول را به عنوان یک اهرم فشار تا پیش از اطمینان از آزادی شهروندان آمریکایی و خروج آنها از حریم هوایی ایران تحویل نداده است.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به انتقادات علیه پرداخت بدهی واشنگتن گفت که هیچ چیز غیرمعمولی در ارتباط با ساز و کار انتقال این پول وجود ندارد.
اما مورخان دیپلماتیک و حقوقدانان متخصص در حوزه دادگاههای بینالمللی تلاش کردند تا بتواند یک مورد مشابه برای آن بیابند. وزارت امور خارجه در پاسخ به درخواستی برای ارایه یک مورد مشابه پرداخت نقدی پول برای حل یک مناقشه بینالمللی نتوانست یک نمونه را پیدا کند.
جمهوری خواهان منتقد دولت پس از تایید وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر وجود ارتباطی میان آزادی زندانیان و انتقال نقدی پول بر ادعاهای خود بیشتر تاکید کردهاند که واشنگتن به تهران باج داده است. باراک اوباما اوایل ماه جاری (میلادی) در یک کنفرانس خبری گفت که این پول نقدی پرداخت شده چرا که ایران و آمریکا روابط بانکی ندارند بنابراین پرداخت از طریق داد و ستدهای میان بانکی غیرممکن است.
به گزارش آسوشیتدپرس، این 400 میلیون دلار اصل مبلغی است که آمریکا در ارتباط با قرارداد فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی به ایران در دهه 1970 از تهران دریافت کرد اما هیچگاه قرارداد را اجرایی نکرد و به تهران بدهکار شد. ایران از آن زمان تاکنون با شکایت در دادگاه لاهه خواهان بازپسگیری اصل مبلغ و سود آن شده بود. دو طرف سرانجام هفت ماه پیش اعلام کردند که به توافقی برای حل این مساله دست یافتهاند و آمریکا باید 1.7 میلیارد دلار به ایران پرداخت کند.
دولت آمریکا به تازگی نیز تایید کرده است که 1.3 میلیارد دلار باقیمانده از توافق را که سود اصل مبلغ قرارداد تسلیحات میان تهران و واشنگتن محسوب میشود پرداخت کرده است. یک مقام ارشد دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود گفت که تسویه این 1.3 میلیارد دلار از طریق یک بانک مرکزی خارجی که قطعا بانک مرکزی آمریکا نبوده، انجام نشده است. وزارت امور خارجه نیز اعلام کرد که پردات این مبلغ در 19 ژانویه 2016 یعنی دو روز پس از انتقال 400 میلیون دلار به ایران صورت گرفت.
انتهای پیام
نظرات