• شنبه / ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ / ۱۰:۲۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 97011804494
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

نسخه مدیران آب خراسان‌جنوبی برای بحران خشکسالی

نسخه مدیران آب خراسان‌جنوبی برای بحران خشکسالی

ایسنا/خراسان جنوبی موضوع آب و مدیریت بهینه بر منابع آبی از جمله چالش‌هایی است که غلبه بر آن نیازمند عزم ملی و همراهی همه بخش‌ها است.

به گزارش ایسنا، کمبود آب و خشکسالی‌های پی در پی در خراسان‌جنوبی مشکلاتی را در مناطق محروم ایجاد کرده که گاهی زندگی را برای مردم این مناطق سخت کرده است.

در خراسان‌جنوبی روستاهایی وجود دارند که با تانکر آبرسانی شده و معیشت را برای مردم تنگ کرده است.

ایسنا در نشستی مشکلات کمبود آب و چالش‌های پیش رو را در نشستی بررسی کرد.

تغییرهای اقلیمی یک چالش جدی است

«حسین امامی»، مدیر عامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در این نشست اظهار کرد: امروزه چالش آب یک چالش جدی است و تغییرهای اقلیمی  در تمام دنیا تجربه شده است.

وی افزود: تغییرهای اقلیمی یک چالش جدی است که برای تمام دنیا پیش آمده و مختص فلات ایران به تنهایی نیست.

مدیر عامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: هم‌اکنون در آستانه 19سال خشکسالی شدید هستیم و تنها با مدیریت مدبرانه مسئولین زیربط باید این موضوع مدیریت شود به نحوه ای که در روند زندگی طبیعی مردم اختلال ایجاد نشود.

امامی هم‌چنین به موضوع انتقال آب به خراسان‌جنوبی اشاره کرد و افزود: خراسان‌جنوبی چندین سال است که طرح مطالعاتی را آغاز کرده و بعد از سفر ریاست جمهوری تصمیم‌گیری شد تا آگهی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی برای این طرح داده شود که استقبال بسیار خوبی شد.

وی بیان کرد: شرکت‌های صاحب برند و معتبر دنیا اعلام آمادگی کردند که از میان آن‌ها شرکت‌های استرالیا و کره جنوبی که به نوعی صاحب تکنولوژی در دنیا هستند از جمله آنان هستند.

مدیر عامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی ادامه داد: امروزه حدود 90 درصد این مطالعات به پایان رسیده و دنبال جذب سرمایه‌گذار هستیم.

امامی با بیان این‌که اعتبار اولیه‌ای که برای انتقال آب به خراسان‌جنوبی در نظر گرفته شده بیش از چهار میلیارد دلار است، تصریح کرد: امیدواریم با همراهی و همکاری مسئولان بتوانیم در مدت چهار سال این پروژه را به اتمام برسانیم.

امامی با بیان این‌که امید است با مطالعات انجام شده با راه‌اندازی و اجرای این پروژه، مشکل آب شرب و بحث صنعت به طور کلی حل شود، اظهار کرد: از اجراکنندگان این پروژه بزرگ درخواست می‌کنیم با تمام دقت این موضوع را دنبال کنند، چون شکست‌های زیادی در این مسیر در طرح‌های پیشین متحمل شده‌ایم که در نهایت باعث مشکلاتی برای مردم محروم این منطقه خواهد شد.

امامی با اشاره به رکود کشاورزی شهرستان درمیان، نبود نزولات آسمانی را از عمده‌ترین علل این موضوع دانست و افزود: متأسفانه در منطقه چاه‌های بدون مجوز و غیر مجاز زیادی در حال فعالیت بودند که قالب آن‌ها شناسایی شده و به مراجع قضایی معرفی شدند.

در بحث مهار روان‌آب‌های مرزی بسیار موفق عمل کردیم

وی ادامه داد: امروز ما با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام داده‌ایم در بحث مهار روان‌آب‌های مرزی بسیار موفق عمل کردیم و اجازه نداده‌ایم حتی قطره‌ای آب از این مرز و بوم خارج شود، چرا که آب یکی از سرمایه‌های‌های اصلی است.

وی گفت: از مردم نیز تقاضا داریم که در این زمینه ما را همراهی کرده و کشاورزی خود را به سمت و سوی کشاورزی استاندارد شرایط هدایت کنند.

مدیر عامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تصریح کرد: اگر با این شرایط پیش رود ما در سال‌های آینده در این منطقه با معضل بزرگی در بحث کشاورزی رو به رو خواهیم شد.

امامی هدررفت آب در خراسان‌جنوبی را قابل قبول دانست و اظهار کرد: با جسه ای که با مسئولان آب شهرستان‌ها داشتیم مقرر شد که تمام شبکه‌های فرسوده جمع‌آوری شده و شبکه‌های جدید جایگزین شود، چون تجربه گذشته اثبات کرده تنها با پیشگیری و ترمیم شبکه‌های شهری و روستایی به صرفه‌جویی 60 درصدی در سطح استان می‌رسیم که این موضوع کمک بزرگی به ما کرده است.

وی در خصوص روان‌آب‌ها در مناطق مرزی، گفت: از ابتدای پارسال همه روان‌آب‌ها را مهار کرده و خواهش ما از مردم مرزنشین هم این است که در این امر ما را یاری کنند.

بیش از 80 درصد اراضی کشاورزی به سیستم نوین آبیاری مجهز است

«محمدحسن غلامی»، مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی نیز در این نشست، افزود: بحث آب یک موضوع مهم بوده و تنها معطوف به سازمان آب و یا وزارت نیرو نمی‌شود و هر اداره، نهاد یا سازمان در حد خود سهمی در این امر دارد که جهاد کشاورزی در طی  چند سال اخیر توانسته با ایده‌های به روز و به صرفه در بخش آب کشاورزی این موضوع را مدیریت کند.

وی ادامه داد: در امر کشت‌های گلخانه ای بسیار موفق عمل کرده‌ایم و هم‌اکنون در بیشتر شهرستان‌های استان، کشت گلخانه‌ای را جایگزین دیگر کشت‌ها کرده‌ایم.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: یکی از نکته‌های کلیدی این نوع کشت‌ها مصرف بسیار کم و اندک آب است، از این‌رو با توصیه‌هایی که سازمان در سال‌های گذشته به کشاورزان در سطح استان داشته و با واگذاری تسهیلات با نرخ سود پایین و بلاعوض به نوعی کشاورزان را تشویق کرده که از این نوع کشت‌ها استفاده کنند.

غلامی با اشاره به این‌که جهاد کشاورزی استان در سال 95 و نیمه سال 96 بیش از 80 درصد اراضی کشاورزی را به سیستم نوین آبیاری تحت فشار مجهز کرده است، تصریح کرد: در این طرح در هر هکتار ۴۴۰ هزار متر مکعب صرفه جویی در آب شده است.

وی ادامه داد: به طور کلی در اعتبارات سال 95، ۴۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی آب در بخش کشاورزی داشته‌ایم. 

 غلامی خاطرنشان کرد: کشت‌های بهاره را تعطیل کرده‌ایم و به سمت کشت‌های پاییزه رفته‌ایم، چون در این روش نیز حداقل حدود 22درصد صرفه‌جویی داشته‌ایم.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی اظهار کرد: در بخش کشت‌های بهاره مصرفی آب بسیار بالا است و در این شرایط بحرانی قابل قبول نیست.

کشت‌های نشایی و کشت‌های نواری از برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی

غلامی، کشت‌های نشایی و کشت‌های نواری را از دیگر برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی دانست و افزود: در طی سال‌های گذشته این کشت‌ها انجام شده است.

وی با اشاره به این‌که در بخش مرکزی شهرستان بیرجند در سال 95 بیشترین کشت‌های نشایی انجام شده است، ادامه داد: در خراسان‌جنوبی 50 هکتار کشت گلخانه‌ای داریم.

غلامی با اشاره به این‌که تنها با همراهی مردم و خصوصاً فعالین در حوزه کشاورزی می‌توانیم به تکنیک‌های مدرن و به روز کشاورزی برسیم، تصریح کرد: امروز در کشور بیش از 43 درصدآب در بخش کشاورزی استفاده می‌شود که تنها با یک مدیریت صحیح و مدبرانه این امر امکان پذیر خواهد بود.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی یادآور شد: از فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی می‌خواهیم که در این مسیر ما را یاری کنند.

هدررفت 25 درصدی شبکه‌های آب روستایی خراسان‌جنوبی

«مهدی صفوی‌نژاد» مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان‌جنوبی نیز در این نشست گفت: ما هم‌اکنون در روستاها بسیار شرایط بدی داریم و با توجه به این‌که در وضعیت قرمز، متأسفانه 25 درصد هدررفت آب را داریم و این هدررفت متأسفانه از فرسودگی شبکه فاضلاب روستایی است.

وی با اعلام این نکته که در سال 96 به بیش از 477 روستا با تانکر آبرسانی شده است، افزود: ما بیشترین مشکل را در مناطق درمیان روستاهای این منطقه داریم، چرا با توجه به حجم بسیار بالای جمعیت باید روزی دوتا سه تانکر آب به بعضی روستاها ببریم.

صفوی‌نژاد هم‌چنین با اشاره به مطالعات انجام شده در بخش آبرسانی روستایی، گفت ما تا به امروز بیشتر روستاهای بخش مرکزی را آبرسانی کرده‌ایم و امیدواریم بتوانیم در سایر مناطق نیز به افق سازمان برسیم.

وی در خصوص تعمیر شبکه آبرسانی روستایی، اظهار کرد: در نظر داریم در سال 97 هر منطقه‌ای که شبکه فرسوده باشد را جمع و مجدد شبکه جدید را اجرا کنیم.

جلوگیری از هدررفت آب با طرح‌های آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی

«محمود نادی»، معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی نیز در این نشست با اشاره به این‌که همه تلاش خود را برای جلوگیری از هدررفت آب انجام دادیم، اظهار کرد: در ابتدا با طرح تعویض کنتورها و تعویض شبکه فرسوده در سطح شهر آغاز کرده و  توانستیم از هدررفت  10درصدی آب جلوگیری کنیم.

وی به طرح‌های انجام شده در سال جاری اشاره کرد و افزود: اجرای شبکه فاضلاب مهر شهر و راه‌اندازی چاه شماره هشت شمال شرق بیرجند، یکی از مهم‌ترین این طرح‌ها بوده است.

خشکسالی و افزایش مهاجرت

معاون خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی با بیان این‌که نبود آب به معنای نبود زندگی است، تصریح کرد: متأسفانه معضل ویران‌کننده خشکسالی باعث افزایش مهاجرت شده و امروز در حاشیه شهر بیرجند با مشکل رو به رو هستیم.

نادی یادآور شد: اگر با این شرایط پیش برویم، امکانات در حاشیه شهر حداقل در موضوع آب و فاضلاب پاسخگو نخواهد بود.

باید توجه داشت که بی‌توجهی به آب، این مایه حیات باعث بروز مسائلی چون مهاجرت و مشکلاتی ناشی از آن می شود.

مشکلاتی که اگر به آن توجه نشود، دیر یا زود دامان استان کویری خراسان جنوبی را خواهد گرفت.

بی‌تردید مناسب است با ورود فارغ التحصیلان رشته‌های کشاورزی و با نگاه علمی به این مقوله، از بسیاری از مشکلات ناشی از خشکسالی جلوگیری کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha