به گزارش ایسنا، به نقل از سایت النشره لبنان، روزنامه عبری زبان هاآرتص با انتشار گزارشی که آموس هارئیل و یردین میخائیل درباره روابط رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی تهیه شده، تأکید کرد که این دو طرف با یکدیگر تبادلات اطلاعاتی منظمی در مسائل مختلف از جمله مسائل مربوط به ایران دارند.
در این گزارش آمده است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ماجرای قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی از محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دفاع کرد چراکه بنیامین نتانیاهو روی موفقیت استراتژی دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای انزوای ایران حساب باز کرده است.
طبق این گزارش، به همخوانی منافع عربستان و اسرائیل باعث ایجاد یکی از مهمترین محورهای منطقهای در خاورمیانه شده که البته چندان درباره آن صحبت نمیشود، این درحالی است که منظومه روابطی که ریاض را به تلآویو متصل میکند بسیار حساس است.
در این گزارش تأکید شده است: تلاشهای عربستان برای تقویت روابط با اسرائیل با چالشی جدی مواجه است، چراکه نیاز عربستان به رویارویی با ایران آن را به اسرائیل نزدیک میکند اما از طرف دیگر عربستان با داشتن ادعای رهبری جهان عرب نمیتواند روابط با اسرائیل را رسمی و علنی کند به ویژه که وضعیت فلسطینیها در مناطق اشغالی روز به روز بدتر میشود.
هاآرتص در ادامه نوشت: روابط ریاض و تلآویو چنان به هم نزدیک شده است که نتانیاهو از معدود سران جهان بود که در پی ماجرای قتل خاشقجی به صورت علنی از نظام عربستان دفاع کرد.
در ادامه این گزارش آمده است که یکی از اصلیترین دلایل نگرانی رژیم صهیونیستی از فروپاشی نظام عربستان آن است که اگر این اتفاق رخ دهد، ممکن است که اطلاعات مربوط به سلاحها و سامانههای جنگی عربستان در اختیار دشمنان تلآویو قرار بگیرد و اسرائیل این مسأله را خطر مهمی برای امنیت ملی خود میداند.
طبق این گزارش، یکی از مهمترین جنبههای روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی، همکاریهای اطلاعاتی است تلآویو و ریاض را به یکدیگر متصل کرده است و در همین راستا یوسی کوهن، رئیس دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) چندین بار با فرماندهان امنیتی عربستان دیدار کرده است. همکاری استراتژیک عربستان و اسرائیل تا حد هماهنگی سیاسی گسترش یافته است و تماسهای دو طرف پس از توافق برای تحویل دو جزیره مصری "تیران" و "صنافیر" به عربستان به خوبی گویای این مسأله است.
در ادامه این گزارش تأکید شده است: به دنبال هک رایانههای شرکت "آرامکو"، شرکت ملی نفت عربستان در سال ۲۰۱۲، مقامات این کشور برای دستیابی به نرم افزارهای امنیتی متوجه شرکتهای سایبری اسرائیل شدند و این توسعه نقطه عطفی متفاوت در همکاری میان عربستان و شرکتهای سایبری اسرائیل به شمار میرود.
هاآرتص در ادامه گزارش خود با اشاره به روابط سایبری رژیم صهیونیستی و عربستان نوشت: عربستان توجه ویژهای به روابط خود با شرکت اطلاعاتی اسرائیل (NSO) دارد و گزارشهای سازمانهای حقوق بشر و مراکز دیگر حاکی از آن است که ریاض پیش از آغاز موضوع بازداشت مخالفان و طی یک معامله امنیتی با اسرائیل، چندین نرم افزار جاسوسی را برای شناسایی و تعقیب مخالفان خود از شرکت NSO خریداری کرده است.
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به روابط بازرگانی و اقتصادی ریاض و تلآویو آمده است: عربستان اخیرا به منظور همکاری تاجران اسرائیلی و سعودی اقدام به صدور ویزای ویژه برای تاجران اسرائیلی کرد، طوری که دیگر برای ورود این افراد به عربستان نیازی به ارائه گذرنامه نیست. دو تن از مشاوران ارشد محمد بن سلمان یعنی؛ احمد عسیری و سعود القحطانی که در پی دست داشتن در قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی عزل شدند، از مسؤولان برقرار کننده روابط مخفیانه بین عربستان سعودی و اسرائیل بودند.
هاآرتص در ادامه به نقل از یک منبع بلند پایه سعودی تأکید کرد: مسأله خاشقجی باعث کاهش توان عربستان برای ادامه گسترش روابط خود با اسرائیل شد و دلیل آن نیز ترس عربستان از انتشار گزارشهایی در ارتباط با گسترش این روابط و تأثیر آن بر جایگاه این کشور در جهان عرب و اسلام است.
در خاتمه این گزارش تأکید شده است که آینده روابط میان ریاض و تلآویو بستگی به میزان قدرت بن سلمان برای نفوذ در عربستان دارد و در صورتی که ولیعهد این کشور بتواند جایگاه خود را بار دیگر به دست بیاورد؛ فرصتهای گسترش روابط با اسرائیل نیز افزایش خواهد یافت.
انتهای پیام
نظرات