به گزارش ایسنا، دکتر غلامرضا غفاری امروز، ۲۱ فروردینماه در جلسه کارگروه ملی جامعه و دانشگاه که با موضوع سیل در خوزستان در دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل شد، اظهار کرد: نقطهنظرات ارزشمند و کارشناسی اعضای گروه در خصوص وضعیت فعلی در استان و شرایط حاکم بر استان نشان از اهتمام و ورود دانشگاهیان به مساله بحران سیل در خوزستان است که جای تقدیر دارد. شبکه ملی جامعه و دانشگاه نیز از روز نخست تشکیل، این دغدغه را داشت که دانشگاهها هرچه بیشتر به مسائل اجتماعی ورود کنند و در زمینه مسئولیت اجتماعی که بر عهده دارند، بهتر عمل کنند و اکنون این مساله در دانشگاه شهید چمران در حال تحقق است.
وی افزود: اکنون در زمانه عدم قطعیت قرار داریم و استادان علوم اجتماعی این نکته را مطرح میکنند که با ورود تکنولوژیهای جدید و تحولات در عرصههای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و تغییرات اقلیمی، همه کشورها با شرایط ریسکی مواجه هستند. به عنوان مثال در طوفان آمریکا نیز مصاحبههایی با مردم درگیر در آن بحران شده بود و آنها نیز مانند مردم درگیر در سیلاب در خوزستان و لرستان، مسائل مشابهی را مطرح میکردند و از رسیدگی نامناسب شکایت داشتند و این نشان میدهد مسائل و بحرانها در کشورهای مختلف شبیه به هم شده است و جوامع با شرایط ریسکی مواجه هستند.
غفاری تصریح کرد: استان خوزستان از میان ۳۱ بحران موجود در دنیا، ۲۱ بحران را ممکن است تجربه کند و با توجه به شرایط اقلیمی استان و وجود صنایع و کشاورزی و مسائل دیگری که از مناطق خارج از استان به خوزستان سرریز میکنند، گاه شرایطی پیش میآید که این مشکلات روی هم جمع میشوند و وضعیت پیچیدهتر میشود. طبیعی است که در چنین شرایطی، سامان بخشیدن به موضوعات، کار آسانی نخواهد بود.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم اظهار کرد: در شرایط بحرانی اگر جامعه درگیر در بحران این ذهنیت را داشته باشد که هزینههای ناشی از حادثه زیاد نیست و دغدغه این موضوع را نداشته باشد، نگرانی کمتری خواهد داشت. خلاءهای فرهنگی در مواجهه با بحران در کشور، ناشی از حافظه جمعی مردم است و وعدههایی که گاهی در گذشته داده شده و عمل نشده و این مسائل انباشته میشود و نگرانی مردم را تقویت میکند.
وی ادامه داد: نکته دیگر تأثیر فضای مجازی در این شرایط است. در دهه اخیر، فضای مجازی به شدت در کشور وسعت پیدا کرده و همه مردم از آن استفاده میکنند. پیش از این، مخاطبان رسانه تنها شنونده بودند، این در حالی است که اکنون مردم فاعل شدهاند و خود خبرسازی میکنند، آن را تحلیل کرده و انتشار میدهند و در این شرایط علیرغم استعدادهای فضای مجازی، امکان سوءاستفاده هم بیشتر میشود.
غفاری گفت: ضرورت استقرار نگاه سیستمی در عملکردهای مرتبط با بحران بسیار به چشم میآید. این نگاه خود به خود ایجاد نمیشود و در این زمینه، دانشگاه رسالت بزرگی بر عهده دارد. لازم است پیش از آنکه سیلی واقعیتها نواخته شود، هوشیاری لازم را در عملکردها پیدا کنیم. اکنون و در شرایط فعلی فرصتی برای دانشگاه ایجاد شده که بیاید و حرفهایش را بزند و وارد عمل شود و به استقرار این سیستم کمک کند. سال گذشته اگر از مردم خوزستان نظرسنجی میشد، میگفتند که کمبود آب، مساله اصلی استان است و اکنون اگر این سوال پرسیده شود، با وفور آب مواجه خواهیم بود. این نشان میدهد که باید عالمانهتر و واقعبینانهتر به مسائل ورود کنیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: در بحث بحران باید نگاه استانی به مسائل داشته باشیم و معضلات هر استان و شرایط اجتماعی آن را هم ببینیم. در مقاطع تحصیلی ارشد و دکتری باید در خصوص مطالعات ریسک، کارهای بیشتری در دانشگاهها انجام شود.
غفاری گفت: از تلاش خبرگزاریهای ایسنا و ایرنا در خوزستان نیز تشکر میکنیم که با وجود رسالت سنگینی که در زمینه اطلاعرسانی اخبار سیل بر عهده دارند، در دانشگاه نیز حضور یافتهاند و نظرات اعضای گارگروه ملی جامعه و دانشگاه را منتشر میکنند.
انتهای پیام
نظرات