خیل عظیم قربانیان حتی قبل از مرگ وجودش را حس نمی کنند و بدون کوچکترین درد جان خود را از دست می دهند.
تنها سال گذشته در کرمانشاه ۴۵۰۰ نفر قربانی "قاتل خاموش" شدند و این آمار در حالی سال به سال در حال افزایش است که هنوز هیچ راهی برای دستگیری این قاتل حرفه ای پیدا نشده است.
"فشار خون بالا" حالا سالهاست با کُشته های بسیاری که دارد لقب «قاتل خاموش» را به خود گرفته، قاتلی که بدون کوچکترین علامت سالها در رگ و خون آدم ها مخفی می ماند و در یک لحظه بالا میآید و جان میگیرد!
این عارضه کُشنده حالا پای ثابت تمام سکتههای قلبی و عروقی است که عامل اصلی مرگ و میر در کشور و در استانمان محسوب میشود.
سال گذشته از ۱۰ هزار مرگ و میر در استان تنها ۴۵۰۰ مورد آن مربوط به بیماریهای قلبی و سکتههای قلبی بوده که در بروز آن فشار خون بالا نقش اصلی را داشته است.
این آمار مرگ و میر و افزایش هرساله آن حالا مسئولین وزارت بهداشت را به فکر راهکاری انداخته تا هر طور شده جلوی این عارضه کشنده را بگیرند و مرگ و میرها را کاهش دهند.
در همین راستا تدوین سند پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر با محوریت کنترل فشار خون بالا در دستور کار قرار گرفت، سندی که حالا وارد مرحله اجرایی خود شده است.
در فاز نخست اجرای مفاد این سند، طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در دستور کار قرار گرفته است. طرحی که از یک ماه پیش مرحله اطلاع رسانی و آموزش آن انجام شده و از امروز (شنبه) هم رسماً وارد فاز اجرایی شده است.
در این طرح که در استان کرمانشاه همزمان با سراسر کشور آغاز شده قرار است ظرف کمتر از یک ماه فشار خون حدود یک میلیون کرمانشاهی اندازه گیری شود.
به گزارش خبرنگار ایسنا، دکتر محمودرضا مرادی رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در مراسم افتتاح مرحله اجرایی طرح بسیج ملی کنترل فشار خون که امروز (۱۸ خرداد) در محل مرکز بهداشت استان برگزار شد، فشار خون را یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای مرگ و میر در کشور و استان عنوان کرد و افزود: این عارضه کشنده شایعترین علت بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی محسوب میشود.
وی افزود: با توجه به عوارض متعدد فشار خون بالا و از آنجا که این عارضه عمدتاً بی علامت است، تشخیص زودهنگام و اقدام برای کنترل آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
مرادی تصریح کرد: متأسفانه علی رغم اهمیت این موضوع، تنها ۶۰ درصد افراد مبتلا از فشار خون بالای خود اطلاع دارند و از این تعداد تنها ۵۰ درصد دارو مصرف میکنند و از این تعداد هم تنها ۲۰ درصد فشار خون کنترل شده دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: این آمار نشان میدهد در عمل نتوانستیم عارضه فشار خون بالا را در جامعه کنترل کنیم و در همین راستا اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: در این طرح قرار است در کنار آموزش، اطلاع رسانی و حساسیت زایی در جامعه، سنجش فشار خون جمعیت بالای ۳۰ سال کشور انجام شود.
وی به جمعیت حدود یک میلیون نفری افراد ۳۰ سال به بالای استان اشاره کرد و افزود: تلاش ما این است که حداقل ۵۰ درصد این جمعیت و حداکثر ۸۰ تا ۹۰ درصد این افراد تحت پوشش طرح سنجش فشار خون قرار گیرند.
مرادی با اشاره به شروع این طرح از ۲۷ اردیبهشت و همزمان با روز جهانی فشار خون بالا، گفت: مرحله اول این طرح که تا روز عید فطر ادامه داشت عمدتاً به مباحث آموزش و اطلاع رسانی اختصاص داشت.
وی افزود: در گام دوم این طرح که مرحله اجرایی آن محسوب میشود کار سنجش فشار خون افراد بالای ۳۰ سال انجام میشود که خوشبختانه طی چند روز گذشته که کم و بیش کارها شروع شده تاکنون فشار خون ۱۸۹ هزار نفر از جامعه هدف سنجش شده است.
مرادی تصریح کرد: امیدواریم در یک ماه مرحله اجرایی طرح که تا ۱۵ تیر ادامه دارد بتوانیم تمام جامعه هدف استان را تحت پوشش قرار دهیم.
وی افزود: برای رسیدن به این هدف قطعاً نیازمند همکاری مؤثر مردم و همه دستگاههای اجرایی استان هستیم و باید همه همت کنند تا بتوانیم اهداف طرح را محقق کنیم.
مرادی اظهار کرد: هزینه این طرح شاید به اندازه خرید چند تخت ICU هم نباشد، اما میتواند از بسیاری هزینههای بخش درمان پیشگیری کند.
دکتر ابراهیم شکیبا رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه هم در این مراسم با اشاره به اجرای همزمان و سراسری طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در کشور از امروز، گفت: در این طرح باید تمام افراد بالای ۳۰ سال در استان به درمانگاه، مراکز بهداشتی، پایگاههای سلامت و بیمارستانها مراجعه کرده و تحت سنجش فشار خون قرار گیرند.
وی افزود: هدف اصلی در این طرح شناسایی این عارضه کشنده در افراد است و اینکه بتوانیم بحث کنترل و درمان آن را پیگیری کنیم.
شکیبا تصریح کرد: مرحله اجرایی طرح که از امروز به طور رسمی آغاز شده تا ۱۵ تیرماه ادامه دارد و امیدواریم بتوانیم تا این زمان فشار خون حدود یک میلیون نفر از جمعیت استان را سنجش کنیم.
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه بر همکاری همه دستگاهها در اجرای هرچه بهتر این طرح تاکید کرد و افزود: کنترل این عارضه یعنی حرکت به سمت جامعه سالم و سلامت جامعه در نهایت به نفع همه است.
شکیبا گریزی هم به عملکرد شبکههای بهداشت و درمان استان در زمینه اجرای این طرح داشت و افزود: در حال حاضر شهرستان گیلانغرب بهترین عملکرد را در این زمینه داشته و کرمانشاه با توجه به جمعیت بالای آن کمترین عملکرد را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: برای اجرای هرچه بهتر این طرح و پوشش گستردهتر جامعه هدف مقرر شده در پایان طرح از سه شهرستان برتر در حوزه اجرای این طرح تقدیر کنیم.
علیرضا گودرزی مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمانشاه نیز دراین مراسم با اشاره به آمادگی همه دستگاههای استان جهت همکاری در اجرای این طرح، گفت: همه دستگاهها باید مردم را جهت شرکت در این طرح تشویق کنند.
وی افزود: معتقدیم جامعه سالم کارایی بهتری خواهد داشت و در همین راستا از هیچ تلاشی در راستای ارتقای سلامت جامعه کوتاهی نخواهیم کرد.
انتهای پیام
نظرات