به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه الجزیره، پاتریس برگامینی، سفیر اتحادیه اروپا در تونس در این گفتوگو تصریح کرد، خود این خانوادههای ثروتمند بر محورهای اصلی اقتصاد ملی تونس کنترل دارند و گروههای انحصارطلب نیز وجود دارند که مانع از رقابت عادلانه و شفاف میشوند.
وی گفت، انتقال اقتصادی تونس هنوز محقق نشده است و ثروت تنها در اختیار برخی خانوادهها قرار دارد و این خانوادهها در آستانه نابودی دستاوردهای انتقال سیاسی دموکراتیک هستند.
برگامینی در سخنان خود واژگانی چون نبود رقابت، احتکار، فساد و بازار سیاه را در خصوص اقتصاد تونس به کار برد. او همچنین از نقش توافقنامه مبادله آزاد در نابودی احتکار این گروههای اقتصادی، کنترلشان بر اقتصاد کشور و نابودی فساد و بازار سیاه سخن گفت.
وی خواستار بازگرداندن ثروت با هدف کاهش شکاف میان طبقات و بهبودی سطح زندگی طبقه متوسط تونسی شد.
اظهارات سفیر تقریباً به خوانش منفی از واقعیت اقتصادی تونس نزدیک بود که برخی آن را مغایر با اصول دیپلماتیک دانستند اما در محافل سیاسی و دیپلماتیک کشور واکنش شدیدی به دنبال داشت. در این راستا، رمضان بن عمر، سخنگوی همایش حقوق اقتصادی و اجتماعی تونس گفت، اظهارات سفیر غافلگیرکننده نبود زیرا این اظهارات قبلاً از سوی احزاب و سازمانهای اقتصادی نیز مطرح شده بود اما مساله عجیب و غافلگیرکننده موضع تونس است.
اما بزرگترین سازمان بازرگانان تونس اظهارات سفیر را محکوم و برخی آن را مداخله آشکار در امور تونس و برخی نیز در سایه اعمال توافقنامه اقتصادی اروپایی، اظهارات سفیر را ناعادلانه خواندند.
عبدالله العبیدی، دیپلمات سابق تونس در خصوص مصاحبه سفیر اروپا با روزنامه بزرگی چون لوموند گفت: این مصاحبه نمیتواند خودکار و بدون هماهنگی باشد. درباره این مصاحبه با گروه سفیر هماهنگی شده است و شاید وی دستور داشته ماموریت جانشین خود را هموار کند، ما در حال مذاکره هستیم و دوست دارم پیامی به دست ما برسد مبنی بر اینکه آنها از این روابط ناراضی هستند.
روزنامههای تونس نیز این اظهارات سفیر را مداخله در امور داخلی کشور عنوان کردند. روزنامه الصباح نوشت، صحبت از لابیگریهای خانوادگی در دل خود اشاراتی به اسامی بزرگ اقتصادی دارد که به نظر میرسد کنترل بازی سیاسی را در اختیار دارند، حال خواه به احزاب وابسته باشند یا از آنها حمایت و بودجه برخی از شخصیتها و احزاب را تامین کنند.
از مهمترین خانوادههای اقتصادی در تونس، خانواده ادریس و النابلسی در سوسه، مبروک در المهدیه، بوشماری و الجریء در جنوب شرق تونس و میلاد و المدب در قیروان هستند. همچنین از ثروتمندان تونس در بازار الطفی علی است که به فساد متهم است.
براساس بررسیهای سازمان شفافیت بینالمللی درباره اقتصاد ۱۸۰ کشور که نتایج به دست آمده را اواخر ماه ژانویه اعلام کرد، تونس در میان این کشورها، در طبقهبندی جهانی شاخص فساد، در مرتبه ۷۳ قرار دارد.
به دنبال انتشار این اظهارات سفیر اتحادیه اروپا در تونس، یک منبع در وزارت خارجه این کشور اعلام کرد، برگامینی به خاطر مصاحبهاش با روزنامه لوموند که واکنشهایی در پی داشت، عذرخواهی کرد.
این منبع گفت، وزارت خارجه تونس روز پنجشنبه برگامینی را احضار کرد و پیرامون اظهاراتش که آن را جسورانه و تکاندهنده خواند، از او توضیح خواست. وی گفت، سفیر اعلام کرده است که اظهاراتش خارج از چارچوب بوده و به خاطر سخنانش که موجی از انتقادات را به دنبال داشت، پوزش طلبید.
انتهای پیام
نظرات