به گزارش ایسنا، ینس استولتنبرگ در گفتوگویی با بیبیسی گفت که اگر تا دوم اوت که به روسیه مهلت داده شده این کشور پیشنهادی برای ارائه نداشته باشد ناتو پاسخ "دفاعی محدودی" به این کشور میدهد.
استولتنبرگ ابراز نگرانی کرد که در آن صورت باید برای "دنیایی آماده باشیم که موشکهای روسی بیشتری در آن است."
توافق ۱۹۸۷ بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی موشکهای هستهای میانبرد و کوتاه برد را ممنوع کرده بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه فوریه آمریکا را از این پیمان خارج کرد. او گفت که روسیه به تعهدات خود عمل نمیکند و دلیلی برای حضور آمریکا در این توافق نیست.
روسیه که توافق را از اتحاد جماهیر شوروی به ارث برده بود، اتهامهای ترامپ را نپذیرفت اما خیلی زود تعهدات خود در این توافق را متوقف کرد و از برنامه گسترش زرادخانهاش سخن گفت.
استولتنبرگ گفت که موشکهای روسیه قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارند، ردیابی آنها سخت است و در چند دقیقه به شهرهای اروپایی میرسند.
او بر از دست رفتن توافق موشکی افسوس خورد و گفت که آن توافق دههها جلوی گسترش سلاحهای هستهای را گرفته بود.
به گفته استولتنبرگ، ناتو هیچ برنامهای برای مقابله هستهای با روسیه ندارد، منتها آماده است که اگر روسیه تا دوم ماه اوت به توافق برنگردد به آن کشور پاسخ دهد.
به گفته او، پاسخ ناتو به روسیه شامل پدافند هوایی و موشکی، مانور نظامی و آماده باش نیروها و اقدامات جدید برای پیمانهای منع سلاحهای موشکی است که استولتنبرگ میگوید بعد از ضربالاجل دوم ماه اوت ناتو درباره آنها تصمیم میگیرد.
استولتنبرگ همچنین درباره "اختلاف نظر" ترکیه و آمریکا بر سر جنگندههای اف - ۳۵ صحبت کرد. او گفت که این مسالهای جدی است برای اینکه دو تا از بزرگترین اعضای ناتو در آن درگیرند. او از نقش ترکیه در ناتو تقدیر کرد و گفت که ناتو تلاش میکند این اختلاف نظر حل شود.
دبیرکل ناتو تاکید کرد: ناتو نگران خرید سامانههای اس-۴۰۰ از سوی روسیه است زیرا آن به معنای عدم مشارکت ترکیه در برنامه اف - ۳۵ است. عدم دستیابی ترکیه به این جنگندههای بیفایده است.
وی افزود: ترکیه عضوی مهم در ناتو است و هیچ عضو همپیمان ناتو از این موضوع خوشحال نمیشود زیرا همه میدانیم که به یکدیگر تکیه داریم.
استولتنبرگ تصریح کرد: هرگز سامانههای اس - ۴۰۰ در سامانه دفاع هوایی ناتو ادغام نخواهند شد و سامانه دفاع هوایی ناتو به لحاظ کاربردی منطبق با اس- ۴۰۰ نیست.
آمریکا قرارداد فروش و ساخت قطعات اف - ۳۵ با ترکیه را لغو کرده است. این اقدام آمریکا در پاسخ به خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ ترکیه از روسیه است.
انتهای پیام
نظرات