با توجه به اینکه روزنامهنگاران و خبرنگاران در مقاطع حساس تاریخی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی همیشه نقشی مهم داشتهاند، میتوان درک کرد که چرا فیلمسازان مطرح دنیا برای ساخت فیلم در این حوزه علاقهای خاص از خود نشان میدهند. با جستجوی کوتاهی میتوان با آثار درخشان زیادی با محوریت خبرنگاران و روزنامهنگاران مواجه شد؛ آثاری که اغلب توانستهاند جوایز مهم و ارزشمند زیادی را برای خود به ارمغان بیاورند، البته این اتفاق نشان از جذابیت این حوزه برای مخاطبان سینما دارد. در همین راستا به معرفی چند فیلم مشهور در این حوزه از جمله «همه مردان رئیسجمهور»، «شب بخیر و موفق باشید»، «افشاگر» و «پست» میپردازیم.
«همه مردان رئیس جمهور»
فیلم سینمایی «همه مردان رئیس جمهور» را آلن کاپولا کارگردانی کرده و فیلمنامه آن را ویلیام گلدمن به رشته تحریر درآورده است. گفته شده که این فیلم در تاریخ سینما اثری شگفتانگیز بوده که به عنوان الگو برای دیگر آثار از آن بسیار استفاده شده است.
این فیلم سینمایی بر اساس کتابی با همین عنوان که توسط دو روزنامهنگار به نامهای کارل برنشتاین و باب وودوارد نوشته شده بود، ساخته شده است؛ کتاب این دو روزنامهنگار به قضیه افشای واترگیت پرداخته است.
داستان این فیلم با ماجرایی که در ۱۷ ژوئن ۱۹۷۲ در دوره ریاست جمهوری ریچارد نیکسون با دستگیری پنج سارق با وسایل مدرن استراق سمع آغاز شده و با ورود «باب وودوارد» و «کارل برنشتاین» دو گزارشگر روزنامه واشنگتنپست وارد مرحلهای تازه میشود.
منتقدین بر این باورند که این فیلم هم در نویسندگی و اجرا و هم در کارگردانی فوقالعاده عمل کرده و لایق ستایش است، این فیلم علاوه کارگردانی و نویسندگی عالی قصه معرکهای را برای روایت انتخاب کرده است.
کاپولا توانایی خود در روایت قصهای پیچیده، حساس و تاثیرگذار را با ساخت فیلم «تمام مردان رئیسجمهور» به تصویر میکشد و بینندگانش را در لحظاتی هیجانانگیز غرق میکند.
این فیلم در سال 1977 در هشت رشته از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی نامزد دریافت جایزه اسکار شد و در چهار رشته بهترین بازیگر مرد نقش مکمل، بهترین طراحی صحنه، بهترین صدا و بهترین فیلمنامه اقتباسی جایزه اسکار را به دست آورد.
«شب بخیر و موفق باشید»
فیلم سینمایی «شب بخیر و موفق باشید» را جرج کلونی در سال 2005 کارگردانی کرده است. این فیلم دومین فیلم ساخته شده توسط کلونی است که به تاثیرات تلویزیون بر جامعه میپردازد.
این فیلم به داستان واقعی کشمکش بین یک خبرنگار رادیو و تلویزیون و جوزف مکارتی که در سال 1953 اتفاق افتاده است، میپردازد. این فیلم قصد دارد نقش انتقادی که اخبار تلویزیون باید بازی کند را به نمایش بگذارد. برخی از منتقدین معتقدند که فیلم در مورد سواستفادههای «مک کارتی» نیست، بلکه بیشتر درباره روندی است که «مورو» و تیم او طی کردند تا در نهایت سقوط کارتی را رقم بزنند. فیلم «شب بخیر و موفق باشید» شبیه به یک نمایش اخلاقی است که میتوان دید خبرنگاران باید چگونه رفتار کنند.
این فیلم در زمان پخش نامزد دریافت 6 جایزه اسکار در 6 رشته از جمله بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی، بهترین بازیگر نقش اول مرد و ... شده است.
دیوید دربی در مورد این فیلم گفته است، « این فیلم یک اثر درجه یک و سرگرمکننده درباره خبرنگارهای سختکوش در برنامه (حالا ببینیدش) است، نمایشی که «مورو» و گروهش هر هفته نشان میدادند.»
«افشاگر»
فیلم سینمایی «افشاگر» که بازسازی دقیقی از پژوهشهای گروه تحقیقات روزنامه بوستون است را تام مککارتی در سال 2015 کارگردانی کرده و فیلمنامه آن را جاش سینگر به همراه توماس مککارتی به رشته تحریر درآورده است.
در این فیلم، روزنامه بوستون گلوب با به کارگیری روزنامه نگاری تحقیقی موفق میشود در مواجهه با یک مسئله غیراخلاقی به افشای سوءاستفاده از کودکان توسط کشیشهای کلیسای کاتولیک بوستون در ایالت ماساچوست آمریکا بپردازد و با نوشتن ۶۰۰ مقاله درباره این رسوایی که با اطلاع مقامات رده بالای کلیسا انجام میشده، موجب پرده برداشتن از یک سیستم فساد اخلاقی شود.
بیننده در این فیلم با رسالت اصلی خبرنگاران و سلوک حرفهای آنها به خوبی روبهرو شده و همچنین متوجه جایگاه روزنامهنگاری حرفهای در مقایسه با روزنامهنگاری تجاری میشود.
کاراکترهای اصلی این فیلم روزنامهنگارانی هستند که برای افشای واقعیت تلاش میکنند و بارها پایبندی به مسئولیت اجتماعی خود را در فیلم به تصویر میکشند. مککارتی سعی کرده تا جایی که میتواند به روند تاریخی رویدادها وفادار بماند، البته در برخی از موارد برای دراماتیزه کردن داستان، تغییرات جزئی در روند حوادث داده است.
بازیگران این فیلم برای بهتر ایفا کردن نقششان با خبرنگارانی که در این رویداد نقش داشتهاند گفتوگو کرده و سعی کردهاند داستان آنها را به بهترین نحو در فیلم بازنمایی کنند.
فیلم «افشاگر» توانست در هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار در 6 رشته مختلف نامزد شود که جایزه بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه اقتباسی را به دست آورد، این فیلم همچنین توانست نامزد بهترین کارگردانی از جشنواره گلدن گلوب شود.
«پست»
فیلم سینمایی «پست» سال 2017 توسط استیون اسپیلبرگ ساخته شد و فیلمنامه آن توسط لیز هانا و جاش سینگر به رشته تحریر درآمده است. داستان فیلم «پست» درباره انتشار اسناد پنتاگون توسط روزنامه واشنگتن پست در 1971 است.
این فیلم راوی پنهان کاری است که چهار رئیس جمهور ایالاتمتحده آمریکا را تحت تاثیر قرار داده که دو نفر از خبرنگاران واشنگتن پست قصد دارند در رابطه با این بحث به نبردی غیرقابل پیشبینی با دولتیها وارد شوند که نتیجه آن افشاء اسنادی از پنتاگون است.
منتقدین بر این باورند که اسپیلبرگ توانسته در روایت مقابله این دو گروه و قرار گرفتن واشنگتن پست در خط مقدم مبارزه با پنتاگون بسیار خوب عمل کند. «پست» فقط به عنوان یک فیلم ساخته نشده بلکه روایتی حقیقی را برای مخاطب خود به نمایش گذاشته است.
در این فیلم میتوان به چیرهدست بودن اسپیلبرگ در کارگردانی پی برد؛ چراکه بیننده در حین تماشای فیلم به اطلاعات کافی برای گرهگشایی داستان دست پیدا میکند و روند داستان فیلم با بازی بازیگران متبحرش هیچ کند نمیشود.
«پست» تنها یک فیلم سینمایی نیست که چند دقیقهای برای لذت و افزایش آگاهی آن را تماشا کرد و بعد هم فراموشش کرد بلکه این فیلم بیانگر بخشی از تاریخ رسانهای ایالات متحده آمریکا است.
فیلم سینمایی «پست» در همان سالی که اکران شد توسط هیئت ملی نقد آمریکا به عنوان بهترین فیلم سال معرفی شد، این هیئت همچنین «تام هنکس» و «مریل استریپ» دو بازیگر اصلی این فیلم را به عنوان بهترین بازیگران سال انتخاب و معرفی کرد.
انتهای پیام
نظرات