رضا عباسیراد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی عدهای مرتباً براین طبل میکوبند که عزاداریهای محرم برای سلامت روان مضر بوده و سبب افسردگی میشود، اظهار کرد: سؤالی که ممکن است به ذهن خیلی از افراد خطور کرده باشد این است که این ادعا که شرکت در عزاداری محرم افراد را افسرده میکند آیا مبنایی از صحت دارد یا خیر؟
وی ادامه داد: در این زمینه در دانشگاه چمران اهواز پژوهشی انجام شد که طی آن به افرادی که در مراسم عزای امام حسین(ع) شرکت میکردند و کسانی که شرکت نمیکردند پیشاز شروع دهه اول محرم پرسشنامه افسردگی «بک» داده شد و پس از پایان دهه اول محرم دوباره هر دو گروه مورد آزمون قرار گرفتند که براساس نتایج مقایسه میانگین نمره افسردگی دو گروه در تحلیل واریانس در میان شرکتکنندگان کسانیکه افسردگی نداشتند پساز عزاداری هم افسرده نشدند و نمره افسردگی افراد افسرده بعد از شرکت در مراسم عزاداری عاشورا کاهشیافته و میانگین آن به زیر حد طبیعی رسیده بود.
این روانشناس گفت: بنابراین فرض افسرده شدن به علت شرکت در عزاداری محرم رد شد و بلکه خلاف آن تأیید شد به این معنی که شرکت در عزاداری محرم برای سلامت روانی مفید است و سبب کاهش افسردگی یا بهبود آن میشود.
عباسیراد با بیان اینکه چگونه شرکت در یک جلسه غمانگیز باعث کاهش افسردگی میشود؟ این جلسات چه فرقی با بقیه جلسات غمانگیز دارند؟ عنوان کرد: شش مکانیزم برای کاهش افسردگی در بین انسانها وجود دارد که ازجمله آنها این است که افراد، برونریزی یا تخلیه هیجانی میکنند و این باعث میشود هیجانات منفی باقیمانده تقلیل یابد.
این روانشناس ادامه داد: اگر کسی احساس گناه حلنشدهای دارد ممکن است گرایش به افسردگی پیدا کند اما با شرکت در عزاداری و امید به رحمت خدا، این امید احساس گناه را تا حدی خنثی و افسردگی را برطرف میکند.
وی تصریح کرد: یکیاز دلایل افسردگی احساس تنهایی است، شرکت در مراسم عزاداری امام حسین(ع) همراه با خیل عظیمی از افراد باعث میشود فرد خودش را تنها نبیند و خود را عضو یک گروه منسجم بزرگی بنام گروه عزاداران امام حسین(ع) تلقی کند و به این ترتیب احساس حمایت اجتماعی میکند.
عباسیراد افزود: از دیگر مکانیزم های پیشنهادی این است که ضعف سرمایههای معنوی سبب افزایش آسیبپذیری روانی ازجمله استعداد افسردگی میشود که در عزاداری سیدالشهداء(ع) حجم بالایی از سرمایههای معنوی قابل اکتساب است.
این روانشناس بیان کرد: افراد افسرده یا در معرض ابتلا به افسردگی، در مراسم عزاداری حسینی این فرصت را مییابند تا مصائب خود را با مصائب امامشان که او را از خود بهتر میدانند مقایسه کرده و از دیدگاه شناختی بزرگنمایی مصائب خود را متوقف کنند.
وی با اشاره به اینکه آنها در این روند متوجه میشوند که عزیزتر از آنها در درگاه خداوند تعالی مشکلات بزرگتری داشته است و این تحمل مشکلات را برای عزاداران آسان میکند، تصریح کرد: یکی دیگر از دلایل افسردگی احساس پوچی، بیهدفی و بی معنایی است؛ در مراسم سوگواری سیدالشهداء(ع) فرد این فرصت را مییابد تا همسو با ایشان زندگی پُرمعناتر و هدفمندتری را شروع کند و به این ترتیب از افسردگی فاصله میگیرد.
انتهای پیام
نظرات