به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، دانشمندان انگلستان و ایتالیا در بررسی جدیدی دریافتند که پیوند مدفوع از موش پیر به موش جوان، به بروز اختلالات یادگیری و حافظه در موشهای جوان منجر میشود. یافتههای این آزمایش، بر پژوهشهایی مبتنی هستند که ارتباط کاهش شناختی ناشی از افزایش سن را با تغییرات میکروبیوم روده مورد بررسی قرار میدهند.
"دیوید وازور"(David Vauzour)، از پژوهشگران این پروژه گفت: پژوهشها نشان میدهند که ممکن است روند پیری با تغییرات ناشی از افزایش سن در میکروبیوم روده مرتبط باشد. پژوهشهای اخیر، این ارتباط دو راهه را میان مغز و روده نشان میدهند که به "محور روده- مغز"(gut-brain axis) مشهور است و نقش مهمی در شکلگیری رفتار و عملکرد شناختی دارد.
پژوهشها، ارتباطات پیچیده بسیاری را میان میکروبیوم روده و مغز نشان میدهند اما با وجود این، ارتباط علت و معلولی میان میکروبیوم روده و مغز هنوز عمیقا نامشخص است. ما میدانیم تغییراتی که در مغز رخ میدهند، میتوانند بر میکروبیوم روده اثر بگذارند. برای نمونه، آزمایشهایی که روی موشها انجام شدهاند، نشان میدهند که سکته میتواند بر جمعیت باکتریهای روده اثر بگذارد.
از سوی دیگر، برخی بررسیها نشان میدهند که متابولیتهای تولید شده توسط باکتری روده میتوانند به مغز راه یابند و به بروز بیماریهای عصبی منجر شوند. بنابراین به نظر میرسد که محور روده- مغز در هر دو مورد، به صورتی باورنکردنی پیچیده است.
پژوهشگران تصمیم گرفتند تا در این پروژه، تاثیر انتقال میکروبهای روده موشهای پیر به موشهای جوان را با تمرکز بر نشانههای کاهش شناختی مربوط به افزایش سن مورد بررسی قرار دهند. فرضیه آنها این بود که اگر میکروبیوم نقش مهمی در تغییرات شناختی مربوط به افزایش سن داشته باشد، پس باید برخی از تغییرات شناختی در موشهای جوانی که مدفوع موشهای پیر به آنها پیوند زده شده است نیز دیده شوند.
پژوهشگران در این پروژه، ابتدا به موشهای جوان آنتیبیوتیک تزریق کردند تا میکروبیوم روده آنها را حذف کنند و سپس، مدفوع موشهای پیر را به آنها پیوند زدند. موشها پس از پیوند، مورد آزمایشهای متابولیک، شناختی و رفتاری قرار گرفتند.
نتایج این آزمایش نشان داد که موشهای جوان پس از پیوند، تغییرات رفتاری یا نشانههای اضطراب نداشتهاند اما نقصهایی در حافظه و یادگیری آنها پدید آمده است.
به گفته پژوهشگران، پیوند مدفوع، بیان پروتئینهای مرتبط با پیامرسانهای عصبی در هیپوکامپ را تغییر داد. پژوهشهای پیشین نشان داده بودند که کاهش یادگیری و حافظه ناشی از افزایش سن میتواند با نقص در ناحیه هیپوکامپ مرتبط باشد.
وازور ادامه داد: این روند میتواند بر بیان پروتئینهایی که در عملکرد هیپوکامپ نقش دارند، اثر بگذارد. هیپوکامپ، بخش مهمی از مغز است که بر عملکردهای بسیاری از جمله حافظه و یادگیری اثر میگذارد. ما در این آزمایش مشاهده کردیم که پیوند مدفوع موجب میشود که موشهای جوان از نظر شناختی، مانند موشهای پیر رفتار کنند.
"کلادیو نیکولتی"(Claudio Nicoletti)، از پژوهشگران این پروژه گفت: این بررسی، براساس پژوهشهایی صورت گرفته است که نقش محور روده- مغز را در روند پیری مورد بررسی قرار میدهند. این پژوهش، ارتباط میان میکروبیوم روده و نقص شناختی ناشی از افزایش سن را مورد بررسی قرار میدهد.
این پژوهش، در مجله "Microbiome" به چاپ رسید.
انتهای پیام
نظرات