به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه گاردین، در حالی که قدرتهای هستهای این پیمان را امضا نکردهاند، فعالانی که خواهان اجرای آن هستند امیدوارند این پیمان نقشی بیش از نمادین بودن ایفا کرده و اثر تدریجی بازدارندگی داشته باشد.
هندوراس به عنوان پنجاهمین کشور معاهده «ممنوعیت استفاده از تسلیحات هستهای» را تصویب کرد. بر این اساس پنجاه کشوری که برای اجرایی شدن این معاهده ضروری بود تکمیل گردید.
بر اساس بیانیهای از سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش این پیمان را "اوج جنبش جهانی برای جلب توجه به سمت عواقب فاجعهبار انسانی استفاده از هرگونه تسلیحات هستهای" خواند.
وی اظهار کرد: این پیمان نشاندهنده تعهد معنادار در قبال حذف کلی تسلیحات هستهای است که همچنان بالاترین اولویت خلع سلاح سازمان ملل است.
سازمانهای غیرانتفاعی نیز از جمله کمپین بینالمللی حذف سلاحهای هستهای، ائتلافی که در سال ۲۰۱۷ به خاطر نقش کلیدی در به ثمر رساندن این پیمان برنده جایزه صلح نوبل شد، از اخبار فوق استقبال کرد.
"پیتر مائوئر"، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز در بیانیهای گفت: امروز، یک پیروزی برای انسانیت و وعده یک آینده امنتر است. امروز یک پیروزی برای بشریت به دست آمد و ممنوعیت استفاده از سلاح اتمی به یک واقعیت تبدیل شد. من به تمام ۵۰ کشوری که پیمان منع استفاده از سلاحهای هستهای را تصویب کردند و همچنین به تمامی کسانی که برای رسیدن به این لحظه تاریخی تلاش کردند به گرمی تبریک میگویم.
کشورهای اعلام شده مسلح هستهای از جمله آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه این پیمان را امضا نکردهاند.
آمریکا به امضاکنندگان این پیمان نوشته است که دولت ترامپ باور دارد آنها یک "خطای استراتژیک" کردهاند و از آنها خواست تصویب خود را لغو کنند.
در نامهای که به آسوشیتدپرس رسیده، آمده است که پنج قدرت اصلی هستهای- ایالات متحده، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه- و متحدان ناتو آمریکا "در مخالفت ما با پیامدهای بالقوه" این پیمان متحد هستند.
به طور جداگانه، روسیه و آمریکا در تلاش برای از بین بردن بنبست در مذاکرات طولانیمدت با هدف تمدید تفاهم تسلیحات هستهای بین این دو هستند.
هر دو طرف تلاش کردهاند تا بر سر سرنوشت پیمان نیواستارت، که هر دو طرف را به ۱۵۵۰ کلاهک محدود میکند اما فوریه آینده به پایان میرسد، نقاط مشترکی پیدا کنند.
در حالی که آمریکا میخواهد این پیمان را به منظور دخیل کردن چین و پوشش انواع جدید تسلیحات بازبینی کند، روسیه قصد دارد پیمان را بدون هیچ شرط جدیدی به مدت ۵ سال تمدید کند- و هر طرف مکرراً پیشنهادات طرف دیگر را رد کرده است.
معاهده ممنوعیت استفاده از تسلیحات هستهای در سال ۲۰۱۷ با رای مثبت ۱۲۲ کشور جهان به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده بود. تاکنون ۸۴ کشور این پیمان را امضا کردهاند اما اجرایی شدن این پیمان به تصویب۵۰ کشور منوط شده بود.
انتظار میرود این پیمان طی ۹۰ روز آتی اجرایی شود اما با توجه به اینکه کشورهای دارای تسلیحات هستهای نه آنرا امضا کردهاند و نه با آن موافقند بعید است آرمان طرفداران این معاهده در عمل به ثمر بنشیند عملی شود با این حال حامیان آن امیدوارند که این پیمان دستکم تاثیری تدریجی در مقابله با تسلیحات هسته ای داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات