از اول آذر ماه محدودیت های شدید کرونا در اصفهان همزمان با سراسر کشور اجرا شد و با توجه به اینکه اصفهان در وضعیت قرمز شیوع و ابتلا به کرونا قرار دارد، در این تصمیم جدید تنها مشاغل گروه یک اجازه فعالیت دارند و براساس تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا تا نیمه آذر ماه مشاغل گروه ۲، ۳ و ۴ به مدت دو هفته تعطیل هستند.
مطابق اعلام ستاد ملی کرونا، کارخانههای تولیدی، مراکز صنعتی و معدنی، کشاورزی، شیلات و خدمات وابسته؛ مراکز زیرساختی و حیاتی، مراکز تأمین و توزیع آب، برق، گاز، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیتهای تصفیه تهویه هوا، پالایشگاهها و جایگاههای عرضه سوخت؛ حمل و نقل عمومی کالا و مسافر برون شهری شامل ریلی، هوایی، جادهای و دریایی؛ حمل و نقل عمومی درون شهری؛ ادارات و مراکز نظامی، انتظامی و امنیتی، امدادی و ستادی؛ فروشگاههای زنجیرهای، سوپرمارکتها، میوهفروشیها و سبزی فروشیها، میادین میوه و ترهبار؛ مراکز تولید، نگهداری، توزیع و فروش محصولات غذایی و خدمات وابسته؛ مراکز تولید و عرضه فرآوردههای لبنی نانوایی (تولید فراوردههای نانوایی)؛ مراکز بهداشتی، درمانی، امدادی، اورژانس و تأمین آمبولانس دولتی و خصوصی؛ داروخانهها، مراکز و فروشگاههای دامپزشکی، پخش دارو، عطاری و داروهای سنتی؛ مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی آماده و بیرونبر؛ خدمات اپراتورهای ارتباطی، خدمات الکترونیک و فعالیتهای پستی؛ شرکتهای خدمات اینترنتی (اعم از تأمین کنندگان اینترنت، فروشگاههای اینترنتی و شرکتهای خدماتی مبتنی بر اینترنت)؛ رسانههای مکتوب و برخط و مشاغل مشابه؛ مراکز نگهداری و خدماتی سالمندان، معلولین، جانبازان، مراکز توانبخشی، و مراقبتی، آسایشگاهها؛ تعمیرگاههای انواع قطعات و لوازم یدکی؛ فروشگاههای انواع مصالح ساختمانی و آهنآلات؛ کارگاههای صنعتی (مانند جوشکاری و تراشکاری و مشابه آن)؛ چاپخانهها؛ خشکشوییها و آرامستانها در گروه شغلی شماره ۱ قرار دارند و می تواند در این دو هفته همانند گذشته به فعالیت خود ادامه دهند، اما سه گروه دیگر باید تعطیل باشند.
پاساژها، مراکز خرید، بازارهای روز، فروشندگان مواد غیرغذایی، مراکز تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مراکز شمارهگذاری خودرو، مراکز طبخ غذا با پذیرش مشتری، مراکز مُتبرکه و زیارتگاهها، مساجد و مُصلاها، مراکز فروش لوازم خانگی، قنادیها، آبمیوه و بستنی فروشیها، آرایشگاههای مردانه، بازار فروش خودرو، فرش و موکت فروشی، خدمات چاپ دیجیتال، تزیینات داخلی ساختمان، کادویی فروشیها، اسباببازی فروشیها، عمده فروشیها و خُردهفروشیهای پوشاک، پارچه فروشیها، پردهسراها، مراکز فروش مُبلمان، کیف و کفش فروشیها، مراکز فروش لوازمالتحریر، خیاطی، خرازی، آتلیهها، مشاوران املاک، فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی و مراکز فروش و عرضه خشکبار و آجیل در گروه شغلی ۲ هستند.
همچنین گروه شغلی شماره ۳ شامل مدرسهها، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، سینماها و تئاترها، موزهها و باغموزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی، کاهش فعالیت حمل و نقل عمومی درونشهری، کاهش زمان فعالیت ادارات و مراکز غیردولتی و برگزاری آزمونهای حضوری است.
گروه شغلی شماره ۴ نیز شامل برگزارکنندگان مراسم فرهنگی، اجتماعی و مذهبی، مدرسههای شبانهروزی، باشگاههای ورزشی، چاپخانهها، قهوهخانهها و مراکز عرضه مواد دُخانی، بازیها و مراکز تفریحی آبی، باشگاههای ورزشی سالنی و دورکاری شاغلان گروههای حساس است.
اگرچه با اجرای این طرح طی دو روز گذشته ظاهر شهر به گونه ای دیگر شده است و بسیاری از مغازه ها تعطیل هستند، اما با نگاهی تیزبینانه برخی واحدهای صنفی که در گروه ۲، ۳ و ۴ قرار داشتند، همچنان باز هستند و مطابق مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا، کرکره مغازه های خود را تا نیمه باز گذاشته بودند و در تاریکی مشغول به فعالیت بودند و حتی مشتری نیز داخل مغازه بود، همچنین برخی مغازه ها در این سه گروه همچون موبایل فروشی، اسباب بازی فروشی و لباس فروشی که جزو مشاغل ضروری نبودند نیز با چراغ کاملا روشن باز بودند و گویا هنوز این طرح را جدی نگرفته اند.
باوجودی که تنها مشاغل گروه ۱ که به گفته ستاد ملی کرونا مشاغل ضروری هستند در شهر اجازه فعالیت دارند، اما تردد و رفت و آمدها در شهر همچنان در جریان است و حتی در برخی نقاط شهر و به گفته شهروندان شاهد ترافیک سنگینی هستیم.
در بررسی این موضوع که به صورت اینستاگرامی از ابتدای اجرای طرح محدودیت جدید کرونایی در ایسنا انجام شد، برخی اصفهانی ها نظرات شان را در خصوص این محدودیت و تعطیلی اعلام کرده اند.
یکی از شهروندان در کامنتی کوتاه، نوشته که محدودیت های کرونایی هیچ فرقی با روزهای عادی نداشت و تمام مغازه ها باز بودند.
شهروند دیگری هم عنوان کرده «اگرچه به دلیل این محدودیت مغازه های میدان نقش جهان تعطیل بود، اما تمام اغذیه فروشی های خیابان چهارباغ باز بودند که این موجب رفت و آمد مردم شده بود، بنابراین بستن چند مغازه هیچ تفاوتی در تردد مردم ایجاد نکرده است».
یکی دیگر در شهروندان مطابق مشاهدات خود می گوید: به هیچ عنوان محدودیت های این طرح رعایت نشده و همچنان تردد در خیابان ها برقرار است و حتی با رصد مغازه های مسیر محل کار تا منزل، به نوعی تمام مغازه ها باز بودند و شاید چند مغازه تعطیل بود، همچنین مغازه های لباس فروشی میدان احمدآباد نیز باز بودند.
شهروند دیگری با انتقاد از ایرادات این طرح، می گوید: شرایط تغییری نکرده است، به عنوان مثال من در یکی از شهرک های صنعتی اصفهان کار می کنم که شاید هزار نفر در آنجا مشغول فعالیت هستند و روزانه تمام این افراد با سرویس و کنار هم به شهرک در رفت و آمد هستند. متاسفانه دولت توان فشار به کارفرماها را ندارد، در این محدودیت ها تنها کسبه را تعطیل کرده است. به اعتقاد من این مدل قرنطینه راه به جایی نمی برد.
او اضافه می کند: اگرچه در برخی ساعات ترافیک کم شده است، اما صبح به دلیل باز بودن کامل شرکت های خصوصی، بانک ها و ... میزان تردد و رفت و آمد مردم در شهر همچنان بالا است.
یکی دیگر از شهروندان می گوید: این محدودیت شرایط را به گونه ای کرده که مغازه ها پنهانی باز می کنند، به عنوان مثال برخی آرایشگاه ها، کافه ها، لباس فروشی ها و ... به صورت زیرزمینی باز هستند و حتی مردم از آنها خرید می کنند.
البته یکی دیگر از شهروندان می گوید: با گشت و گذاری داخل شهر، گویا همه جا تعطیل است.
شهروند دیگری هم در اظهارنظری جالب، عنوان می کند: محل کارم نجف آباد است و در مسیر برگشتم گویا تنها متکدیان سر چهارراه ها تعطیل بودند و بقیه مغازه ها باز بودند.
او ادامه می دهد: اگرچه ورودی های شهر نجف آباد کنترل می شود، اما متاسفانه بر باز بودن مغازه ها و شلوغی ها کنترلی وجود ندارد.
در اظهارنظری دیگر، یکی از شهروندان مطرح می کند که در این طرح شاهد بی عدالتی هستیم اگر قرار بر بسته بودن مغازه هاست، همه باید تعطیل کنند نه اینکه تنها بار و فشار را بر تعدادی از کسبه و مشاغل بگذاریم. به اعتقاد من فروشگاه های بزرگ و فست فودی ها یکی از منابع بزرگ انتقال کرونا هستند، چرا باید چند لباس فروشی تعطیل باشند و آنها باز باشند.
شهروند دیگر هم عنوان می کند: این محدودیت هیچ تغییری در بازار ایجاد نکرده و تنها طلافروشی ها تعطیل شده اند تا دولت بتواند اندکی نبض بازار را در دست بگیرد، وگرنه در اصفهان تمام مشاغل باز هستند و محدودیتی نمی بینیم.
خانمی در پاسخ به سوال ایسنا عنوان می کند که آتلیه ها جزو مشاغل گروه ۲ است، بنابراین به دلیل محدودیت های دو هفته ای تعطیل کردم، اما متاسفانه بسیاری از همکاران ما آتلیه خود را باز کرده اند، چرا که مغازه آنها در دید و یا به اصطلاح (در چشم) نیست. اما سوالم این است تکلیف من که آتلیه ام در انظار است چه می شود و ناچارم اول ماه اجاره و هزینه های دیگر را پرداخت کنم.
شهروند دیگری هم می گوید: اگر مشاغل دو هفته تعطیل شده اند پس چرا تردد خودروها همانند روزهای عادی بالا است و حتی تردد در مسیر اتوبان کشوری، اقارب پرست و اتوبان صفه و سیتی سنتر نه تنها کم نشده که بعضا به دلیل ترافیک بالا، مسیر قفل می شود.
یکی دیگر از شهروندان در کامنتی کوتاه نوشت، همه تعطیل بودند به جز همه....
خانمی که در یک دارالترجمه کار می کند در این باره برای ایسنا نوشت: ما نه تنها تعطیل نشده ایم و یا محدودیت حضور نیرو نداریم، بلکه همانند گذشته به صورت کامل سرکار حاضر می شویم. متاسفانه کارمندان به دلیل ترس از دست دادن شغل و کم شدن حقوقشان اعتراضی نمی کنند.
خانم دیگری هم نوشته: گویا همه شهر باز هستند و تنها سیتی سنتر که محل کسب ماست، تعطیل شده است. متاسفانه بسیاری از باشگاه های ورزشی و یا برندهای معروف لباس باز هستند و تنها فشار بر روی کسبه ضعیف گذاشته شده است.
شهروند دیگری هم عنوان می کند: این طرح کارشناسی نیست. جای تعجب است وقتی تمام بانک ها باز باشند، کسبه را تعطیل کرده اند. کسبه چک دارند و ناچار به کار هستند اما وقتی بانک باز باشد، هیچ بهانه ای برای موعد چک و پاس نکردن آن ندارند و این تصمیم به ضرر آنها تمام می شود.
شهروند دیگری هم معتقد است: متاسفانه انتخاب مشاغل و تعطیلی آنها به درستی کارشناسی نشده بود. از طرفی برخی مشاغل در برابر این تعطیلی مقاومت می کنند، چون به ضرر آنها تمام می شود، همچنین تعداد زیادی از باشگاه های ورزشی نیز باز بودند و ما شکایات زیادی داشتیم، البته تیم بازرسی و گشت موارد را بررسی می کند، اما ای کاش افراد به پروتکل های بهداشتی پایبند بودند و به اعتقاد من اگر دولت دو هفته تمام مشاغل را تعطیل می کرد، امروز شاهد این دو دستگی نبودیم.
شهروند دیگر هم می گوید: این طرح از ابتدا اشتباه بود. مردم از کجا بدون هیچ حمایتی مخارج زندگی خود را تامین کنند. معتقدم دولت باید از کسبه حمایت کند و بعد دست به تعطیلی بزند. نه اینکه کسب و کارها را تعطیل کند اما بانک ها باز باشند. همچنین در این طرح ها چه کسی از کارگر روزمزد حمایت می کند؟
یکی دیگر از شهروندان در اظهارنظری مشابه تاکید می کند: تا زمانی که بانک ها و شرکت ها تعطیل نشوند، این محدودیت ها کارساز نیست، متاسفانه امروز تنها چند کسبه خرده پا و ضعیف که توان معیشتی کمی دارند، تعطیل شده اند و بقیه مغازه ها باز هستند.
شهروند دیگری که در یکی از آژانس های هواپیمایی اصفهان مشغول به کار است، این گونه می گوید که نه محدودیت حضور یک سوم و دو سوم برای ما اعمال می شود و نه محدودیت ساعت کار داریم. حتی برخی آموزشگاه ها و مغازه های گروه های ۲، ۳ و ۴ نیز همین گونه هستند. متاسفانه شهر در ظاهر تعطیل است، اما برخی کسبه در اصلی مغازه شان را بسته اند و مشتریان را از در انبار هدایت می کنند و نکته دیگر اینکه اگرچه برخی مشاغل تعطیل شده اند، به دلیل اینکه در روز هیچ محدودیت تردد اعمال نشده، افراد و کسبه برای رسیدگی به کارهای اداری و بانکی خود در خیابان ها در رفت و آمدند و به نوعی این طرح در عمل نه تنها با انتشار ویروس کرونا مقابله نمی کند بلکه جو روانی بدی را در جامعه ایجاد کرده و حتی موجب بیکاری کسبه ضعیف شده است.
انتهای پیام
نظرات