نادر آقازاده، مدیرعامل شرکت دانش بنیان و شتابدهنده ستاک در جریان این بازدید اظهار کرد: شرکت ستاک از سال ۸۵ به عنوان یک شرکت نرم افزاری با تمزکر بر روی تولید نرم افزارهای سفارش مشتری فعالیت خود را آغاز نمود و البته پیش از آن از سال ۸۳ (یک سال بعد از فارغ التحصیلی بنده از مرکز علمی کاربردی جهاددانشگاهی تبریز) با پذیرش در پارک علم و فناوری استان آذربایجان به عنوان هسته فناور عضو تیم تولید دانشگاه و آموزش مجازی فعالیت داشت..
وی افزود: ورود به صنعت فناوری اطاعات با تمرکز بر روی پروژه های بزرگ در حوزه دولت الکترونیک بود،حوزه ای که در آن زمان خلا بسیاری وجود داشت و با توجه به خواست کشور برای توسعه مبحث دولت الکترونیک، اما در این مسیر بازیگر جدی وجود نداشتند.
وی ادامه داد: در آن سالها، شرکتها عمدتا به سمت تولید نرم افزارهای حسابداری، بازرگانی و انبارداری رفته بودند و از طرفی فضای دانشگاهی نیز برای اجرای این پروژهها مساعد نبود هرچند امروز هم فاصله زیادی بین مفاهیم دانشگاه تدریس میشود و نیاز واقعی با بازار و صنعت وجود دارد.
آقازاده گفت: از ۸۵ تا ۸۹، ما جایگاه خودمان را در حوزه تولید نرم افزارهای سازمانی، به عنوان یک شرکت تثبیت شده در کشور معرفی کنیم. در سال ۸۷ در جشنواره اقتصاد سبز، از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان شرکت پیش رو در اقتصاد سبز انتخاب شدیم و این شروع کسب افتخارات در سطح ملی برای شرکت ستاک بود و پس از آن در سالهای ۸۹ و ۹۰ به عنوان شرکت برتر در حوزه نظلم اداری الکترونیک انتخاب شدیم. در سال ۸۹ نیز بنده از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان فناور برتر کشور در یازدهمین دوره تجلیل از فناوران و پژوهشگران کشور انتخاب شدم و در سال ۹۰ به عنوان کارآفرین برتر استان با بیش از 70 نفر پرسنل از سوی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی برگزیده شدیم.
وی با بیان اینکه تا ۹۲ این فرایند کاری ادامه داشت، افزود: در سال ۹۳ بدقولیهای مشتریان عموماً دولتی در بحث پرداختیها باعث شد، موضوع خروج از حوزه تولید نرم افزارهای مرتبط با سازمان و دولت الکترونیک جدی از قبل در هیئت مدیره شرکت مطرح شود و بهانه ای شد تا ستاک به حوزه کسب و کارهای آنلاین ورود نماید و در نهایت در سال ۹۵ نیز به طور رسمی با ادغام شرکت پژوهشیار در مجموعه ستاک این موضوع رسمیت پیدا کرد و طیف مشتریان ستاک از مجموعه های دولتی به شرکت های خصوصی و برندهای صنعتی تغییر یافت.
وی در خصوص دلیل ورود به حوزه کسب و کارهای آنلاین، گفت: دلیل اصلی این امر اتفاقاتی است که در حوزه کسب و کارهای آنلاین میافتد و تصور ما نیز این است که آینده از آن کسب و کارهای آنلاین است. انقلاب صنعتی چهارم که از آن به عنوان اقتصاد دیجیتال یاد میشود، مقوله ای است خواسته یا ناخواسته اکثر صنایع و حوزه های خدمات را با خود درگیر کرده و درگیر خواهد کرد و به نظر من این فرصت بسیار بزرگی برای فعالان حوزه فناوری اطلاعات است.
وی ادامه داد: در سال های ابتدای دهه 90 شمسی که موضوع انقلاب دیجیتالی در کشورهای خارجی مطرح میشد، ما خیلی درک صحیحی از تبعات و تاثیرات اقتصاد دیجیتال نداشتیم و شاید فناوری اطلاعات را با نرم افزار و صنعت نرم افزار را با نرم افزاری کاربردی اطلاعات نیز حسابداری، انبارداری و یا اتوماسیون اداری تعریف می کردیم، اما بعد از سال 95 با موفقیت استارت آپ های حوزه فناوری اطلاعات نظیر دیجی کالا، کافه بازار،دیوار، علی بابا، اسنپ و ... این موضوع برای همه ما و حتی عموم جامعه شفافتر شد.
آقازده خاطرنشان کرد: ما باید یاد بگیریم، در برنامه ریزی برای آینده حداقل به یک درک ضمنی از چهار یا پنج سال بعد برسیم و بر روی نیازهای آن موقع از حالا سرمایه گذاری و ملزومات آن را فراهم کنیم. اگر نیاز بازار امروز را هدف خود قرار دهیم، وقتی وارد این بازار شویم نیازها تغییر خواهند کرد و از غافله عقب خواهیم ماند، چون سرعت تغییرات در صنعت فناوری اطلاعات و حتی نیاز بازار خیلی خیلی سریعتر از قبل هست و هر روز شاخص های رقابتی در این حوزه تغییر پیدا میکند چون ذائقه مشتریان هر روز در حال تغییر هستند.
وی تاکید کرد: با فراگیر شدن مباحث اقتصاد دیجیتال، صنعت فناوری اطلاعات، میدان قدرت و اقتصاد را از سایر حوزهها گرفته و خواهد گرفت. مثلا امروز بخشی از گردش مالی حوزه حمل و نقل عمومی داخل شهر بر روی بستر نرم افزاری شرکت اسنپ اتفاق میافند در حالیکه خود اسنپ حتی یک تاکسی ندارد و یا مشابه این مثال برای علی بابا در حوزه گردشگری و یا دیجی کالا در حوزه خرده فروشی آنلاین، یا عمومی شدن سرمایه گذاری در حوزه رمز ارزها وغیره. همه اینها نمودهای فراگیر شدن انقلاب دیجیتالی در سطح جامعه هستند و تازه کشور ما در ابتدای مسیر است و حالا حالا رشد خواهد کرد.
وی افزود: ما نیز بر اساس همین دیدگاه و درک این دامنه تغییرات، از سال 97 وارد حوزه شتابدهی استارتاپها شدیم و با وجود اینکه ممکن است مردم خود شتابدهنده ستاک را نمی شناسند ولی حتما شهروندان تبریز با خروجی های این شتابدهنده در ارتباط هستند، مثل نصرنیوز، سامانه نوبت دهی پزشکان نوبت آل، اپلیکیشن ویژنو، سامانه بیمه سی و...
مدیرعامل شرکت ستاک از راه اندازی دو استارتآپ دو استارت اپ در خارج از کشور در حوزه شبکه اختصای مهاجرت در کشور استونی و فروش آنلان تورهای مسافرتی در کشور سوئیس خبر داد و بیان کرد: ما با راه اندازی دفاتر خارج کشور در کشورهای جمهوری آذربایجان، استونی و آلمان در صدد توسعه صادرات نرم افزار و خدمات فنی مهندسی هستیم.
وی در خصوص سطح تحصیلاتش تشریح کرد: ورود من به دانشگاه جامع علمی و کاربردی به صورت کاملا اتفاقی بود، من در سال 78 در رشته مهندسی برق مخابرات دانشگاه امام خمینی نوشهر که بورسیه نیروی دریایی بود قبول شدم ولی متاسفانه با فوت پدرم و دوری از خانواده مجبور به انصراف از تحصیل شدم و چون زمان شرکت در کنکور سراسری را از دست داده بودم و نمی خواستم برای سال بعد منتظر بمانم در کنکور دانشگاه جامع علمی و کاربردی شرکت کردم و موفق شدم با رتبه خوبی در رشته کاردانی کامپیوتر نرم افزار جهاددانشگاهی تبریز قبول شده و شروع به تحصیل نمایم. پس از آن بلافاصله لیسانس خود را از دانشگاه نبی اکرم تبریز، دوره فوق لیسانس را در رشته مدیریت پروژه از دانشگاه UMT گذراندم و در حال حاضر دانشجوی رشته دکترای مدیریت کسب و کار دانشگاه تهران هستم.
وی با اشاره به مهاجرت برخی از نخبگان از کشور، گفت: برای کسانی که ظرفیت رشد و توسعه فردی در داخل کشور برایشان میسر نیست شاید مهاجرت و دسترسی به فرصت های جدید، گزینه خوبی باشد ولی هر کسی میتواند با درک صحیح فرصت های موجود در کشور حتی به مهاجرت فکر هم نکند، چون باید گفت که ایران یک کشور با پتانسیل بالا برای رشد است والبته قبول دارم موانع توسعه شغلی در کشور ما خیلی زیاد است و توزیع منابع و ظرفیت های رشد در کشور به درستی انجام نشده است.
آقازاده با تاکید بر اینکه متاسفانه ما در کشور،عادت به تفکر منطقی نسبت به مسائل و شناسایی راه حل نداریم، افزود: بنده و همکارانم در مجموعه ستاک که همه آنها عمدتا از جوانان مستعد منطقه هستند، علارغم کسب عناوین ملی قابل توجه و تثبیت شرکت در حوزه فناوری و کارآفرینی هرگز ادعای نخبگی نکردیم و نخواهیم کرد چون معتقد هستیم که ماها یکسری افراد معمولی هستیم که اگر در کنار هم جمع بشویم و با خرد جمعی کاری را به سرانجام برسانیم خروجی کار ما بسیار ممتاز و شاخص خواهم بود. شاید زمان آن رسیده است که حرکت بر روی مرز دانش را رها کنیم و وارد گود عمل بشویم و همدیگر را با خروجی ها محک بزنیم نه با عناوین، پیشوندهای دانشگاهی و یا تعداد ثبت اختراع و مقالات و... این کشور بیشتر از مقاله به محصول و مهارت خلق محصول نیاز دارد.
وی با تاکید بر اینکه من همیشه دوست دارم به جای حرفه ای بودن غیر قابل جایگزین باشم، گفت: ما باید در کنار آموزشهای دانشگاهی، بر روی توسعه مهارت های فردی دانش آموزان و دانشجویان کار کنیم، خلق کار مفید و اشتغالزایی مولد موضوعی است که فقط با تربیت کردن افراد ماهر می تواند جامه عمل بپوشد، در یک کلام ما بر روی توانمندسازی فارغ التحصیلان دانشگاه ها و مدیران کسب و کارها بیش از پیش توجه داشته باشیم. توانمندسازی یعنی آموزش، مشاوره و منتورینگ .
در ادامه رباب نوروزی، رئیس مرکز آموزش علمی کاربردی جهاددانشگاهی تبریز در گفتوگو با ایسنا، گفت: هدف از بازدید امروز از مرکز شتابدهی ستاک، این بود که اولا دانشجویان با یک محیط کاری واقعی در حوزه نرم افزاری و شتابدهی و توانمندسازی آشنا شوند و از نزدیک با کارآفرینی که از مجموعه جهاددانشگاهی بوده و سالها قبل در این مجموعه تحصیل کرده است را بشناسند.
وی افزود: کارآفرین ما امروز شرکتی دارد که بیش از ۳۰ نفر مستقیم در آن کار میکنند. هدف ما آشنایی با این حوزه برای دانشجویان است تا راه و مسیر خودشان را در حوزه فناوری اطلاعات و نرم افزار پیدا کنند و بدانند که باید چه مهارتهایی را کسب کنند تا وارد بازارکار حوزه فناوری اطلاعات شوند.
نظرات