صالح محمدی در گفت وگو با ایسنا، از برگزاری همایش یک روزه «آگاه سازی تهدیدات زیستی» در پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال کشور خبر داد و اظهار کرد: امروزه تهدیدات زیستی در سه حوزه حوادث طبیعی، بیوتروریسم و جنگ زیستی قابل بحث است.
وی بیوتروریسم را به مثابه سلاحی خاموش دانست و افزود: بیوتروریسم به عنوان تهدید هزاره جدید شناخته شده و براساس تعریف پلیس بین الملل در سال ۲۰۰۷ بیوتروریسم عبارت است از منتشر کردن عوامل بیولوژیکی یا سمی با هدف کشتن یا آسیب رساندن به انسانها، حیوانات و گیاهان با قصد و نیت قبلی و به منظور وحشت آفرینی، تهدید و وادار ساختن یک دولت یا گروهی از مردم به انجام عملی یا برآورده کردن خواستهای سیاسی یا اجتماعی.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، با بیان اینکه بیوتروریسم نسبت به جنگ و حمله زیستی در سطح محدودتری انجام می شود، تصریح کرد: بیوتروریسم به صورت آشکار یا پنهان علیه منابع انسانی و زیرساخت های اقتصادی، توسط یک کشور علیه کشورهای دیگر با هدف وارد نمودن ضربه و از بین بردن مقاومت و تحمیل خسارت و خدشه دار کردن امنیت ملی کشور انجام می شود.
محمدی، با اشاره به وجود شالیزارها و باغات چای و کیوی و زیتون و فندق؛ همچنین مزارع و استخرهای پرورش ماهی و زنبورستان ها و... در استان گیلان به عنوان زیرساخت های اقتصادی، عنوان کرد: محصولات کشاورزی هم در راستای تولید غذا و امنیت غذایی و هم در بخش اشتغال برای استان ما اهمیت دارد، اما از نگاه بیوتروریسم می توان به آنها آسیب وارد کرد.
وی با تاکید بر لزوم هوشمندی در مقابل بیوتروریسم، خاطرنشان کرد: همایش «آگاه سازی تهدیدات زیستی» را با هدف معرفی تهدیدات زیستی برای خانواده جهاد کشاورزی شامل اداره کل دامپزشکی، اداره کل شیلات، اداره کل منابع طبیعی، تعاون روستایی و مراکز و موسسات تحقیقاتی همچون برنج، چای، ابریشم، آبزی پروری و تاس ماهیان برگزار کردیم تا مدیران و کارشناسان با مسائل تهدیدات زیستی آشنا شوند.
رئیس جهاد کشاورزی گیلان، سلاح بیولوژیکی را غیر قابل انکار دانست و خاطرنشان کرد: امروز همه می دانیم که بیوتروریسم یک فرضیه و توهم نیست و این واقعیت در آینده می تواند در سطح گسترده تری مطرح شود که نمونه بارز آن را در شیوع ویروس کرونا شاهد بودیم.
وی از بین بردن زیرساخت های اقتصادی به ویژه کشاورزی یک کشور را از مصادیق بیوتروریسم دانست و عنوان کرد: برای آشنایی و پیشبرد اقدامات تدافعی در مقابل این تهدیدات زیستی و تروریستی، هم افزایی سازمان ها و نهادهای متعدد از جمله امنیتی و حفاظتی و نظامی و علوم پزشکی و بهداشت و درمان و جهاد کشاورزی و حفاظت محیط زیست و مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی به شدت مورد نیاز است.
محمدی با اشاره به تهدیداتی که در بخش کشاورزی استان گیلان با آن مواجه هستیم، عنوان کرد: آفات قرنطینه ای از جمله این تهدیدات است؛ به عنوان مثال یک آفت یا بیماری در یک کشور وجود ندارد، اما اگر روش های ورود یک محصول غذایی یا یک نمونه گیاهی کنترل نشود، ممکن است آن محصول یا گیاه حاوی عامل بیماری یا آفت باشد که پس از ورود و فراهم شدن شرایط اقلیمی و محیطی، شیوع پیدا کند و آسیب جدی به همراه داشته باشد؛ معمولا این آفات و بیماری ها در سال های اول شیوع با دشمن طبیعی مواجه نمی شوند و لذا خسارت زیادی دارند.
رئیس جهاد کشاورزی گیلان، کرم ساقه خوار برنج، مگس میوه، مگس زیتون، ملخ مراکشی، مینوز مرکبات، شب پره زمستانی هیرکانی و... را از نمونه های بارز آفت محصولات کشاورزی گیلان دانست و گفت: سالانه هزینه های زیادی صرف مبارزه با این آفات می شود که از خارج وارد کشور شده اند.
وی هدف از برگزاری همایش مذکور را آماده سازی جهت مقابله تدافعی با پدیده بیوتروریسم دانست که امروزه توسط کشورهای متخاصم علیه کشور ما اجرایی می شود و اظهار کرد: دشمن در جنگ اقتصادی و تحریم های ظالمانه، به دنبال آسیب رساندن به کشور ماست و باید هوشمندانه رفتار کنیم.
انتهای پیام
نظرات