به گزارش ایسنا، حسن جهانبازی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، مرکزی در حوزه آموزش و پژوهش در شاخههای منابع طبیعی و زیرمجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است که شعار این سازمان، دانشبنیان، بهرهور و پاسخگو نام گرفته و همه فعالیتهای آن در کلمات این شعار نهفته شده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه عمده فعالیت و هدف اصلی مرکز افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی است، افزود: بخشی از بهرهوری در حوزه آموزش ایجاد میشود، گرچه عمده آموزشها (سالانه حدود ۲۸ هزار نفر روز) مختص بهرهبرداران، کشاورزان، باغداران و دامداران است.
به گفته وی، طیف گستردهای از آموزشهای مهارتآموزی سربازان وظیفه مربوط به وزارت جهاد کشاورزی بوده که این وظیفه به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و موسسات تابعه آن از جمله به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی محول شده است، البته عمده آموزشها بنا به نیازسنجی و علاقهمندی سربازان وظیفه تعیین میشود و در پایان گواهی مهارتی دریافت میکنند.
جهانبازی آموزش عشایر و تشکلهای کشاورزی را از دیگر آموزشهای این مرکز برشمرد و ادامه داد: معمولا تلاش میشود آموزشها براساس آخرین یافتههای پژوهشی موجود ارائه شوند.
وی از همکاری این مرکز با ادارهکل آموزش و پرورش استان خبر داد و گفت: برخی آموزشها برای دانشآموزان به صورت مهارتی بوده که حدود ۱۵۰۰ نفر آموزشهای لازم را فراگرفتهاند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به حوزه پژوهش، تصریح کرد: جنس پژوهشهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی با پژوهشهای صورت گرفته در دانشگاهها متفاوت است، این در حالیست که پژوهشهای این مرکز کاربردی و براساس نیاز انجام میشود.
پروژههای تحقیقاتی مشتری محور هستند
جهانبازی اضافه کرد: اولویت اجرای پروژههای تحقیقاتی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی پروژههای مشتریمحور است، به این معنا پروژههایی که توسط این مرکز اجرا میشود، باید بخشی از نیاز جامعه را برطرف کند، به طور مثال راهکاری که از سوی این مرکز به یک واحد تولیدی ارائه میشود قطعا بایستی منجر به افزایش بهرهوری و تولید محصول با اثربخشی مناسب شود.
وی یادآور شد: سالانه حدود ۸۰ پروژه تحقیقاتی توسط ۳۰ نفر از اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در زمینههای مختلف از جمله زراعت، باغبانی، گیاهپزشکی، حوزه آب، خاک، آبخیزداری، علوم دامی، منابع طبیعی و ... اجرا میشود و نتایج تحقیقات به شیوههای مختلف در اختیار مخاطبان حوزه کشاورزی و منابع طبیعی قرار میگیرد، البته سالانه تعدادی از پروژهها خاتمه و پروژههای جدید آغاز میشوند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در ادامه تاکید کرد: آنچه به عنوان افزایش بهرهوری بخش کشاورزی در استان اتفاق افتاده ماحصل اجرای پروژههای کاربردی، با همکاری مشترک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بوده که این موضوع میتواند منجر به اقدامات و فعالیتهای موثر در زمینه آفات، سیستم آبیاری، افزایش بهرهوری و معرفی ارقام جدید بخش کشاورزی شود.
جهانبازی افزود: در حوزه باغبانی آنچه مهم بوده این است که بتوان نقشههای تناسب اراضی برای محصولات باغی تهیه شود، زیرا توسعه زمانی موفقیتآمیز خواهد بود که مبتنی بر علم باشد، به همین دلیل با تاکید دستگاههای نظارتی و همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان، اعضای هیات علمی این مرکز موفق به تهیه نقشههای تناسب اراضی شدهاند.
وی به ضرورت ایجاد باغهای الگویی در استان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه گونههای پربازده محصول گردو شناسایی و جمعآوری شده که این اقدام در آینده میتواند مبنای تولید نهال و سرشاخه کاریهای باغات گردو قرار گیرد.
تحقیقات منحصر به فرد در تولید ارقام مناسب بادام
جهانبازی در ادامه تاکید کرد: در حوزه بادام، اقدامات منحصر بفردی انجام شده، به طوریکه طی انجام کار تحقیقاتی، ارزیابیهای نهایی روی ۶۰ رقم جدید بادام در حال انجام است تا از این طریق بتوان ارقام مناسب این محصول را با هدف ایجاد باغات جدید و احیای باغات قدیمی معرفی کرد، در حقیقت با کارهای پژوهشی تلفیق میان ارقام انجام میشود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی که بخش عمده آن از سوی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در کشور و استانها از سوی مراکز تحقیقات انجام میشود، نظارت بر تولید بذر و نهال گواهی شده است، به این معنا نهالستانی اجازه توزیع نهال را دارد که تاییدیه لازم را از این موسسه و مرکز تحقیقات داشته باشد، در حقیقت نهال دارای لیبل از اصالت کافی برخوردار است.
نظارت بر اصالت کودهای کشاورزی
جهانبازی با اشاره به نظارت بر اصالت کودهای کشاورزی، تصریح کرد: نظارت بر واحدهای عرضهکننده کود، توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی به صورت مکرر انجام میشود، در صورتیکه تطابقی میان محتویات کود با محتویات درج شده و آنالیز شده وجود نداشته باشد، اخطار و در صورت برطرف نشدن مشکل، مجوز واحد عرضهکننده کود باطل خواهد شد.
وی در خصوص توسعه گلخانه، بیان کرد: چهارمحال و بختیاری با مساله تغییر اقلیم و کاهش منابع آبی مواجه است که در شرق استان منابع آبی به شدت کم یا برای استفاده اجازه برداشت وجود ندارد، بنابراین باید با وجود محدود بودن منابع آبی، بیشترین عملکرد با هدف کاهش وابستگی و کمک به اقتصاد کشاورز را داشته باشیم که یکی از راهکارهای افزایش بهرهوری در حوزه کشاورزی و تولید محصولات مختلف، توسعه گلخانهها است.
توسعه گلخانه بر اساس الگوی کشت
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: فعالیتی که امروزه در دنیا گسترش زیادی پیدا کرده و از لحاظ علمی اثرات مثبت آن به اثبات رسیده، توسعه گلخانه است، بنابراین باید به کشاورزان و گلخانهداران تاکید کرد که براساس تعیین الگوی کشت سازمان جهاد کشاورزی استان، کشتها اجرایی و انجام شود، البته سیاستگذاری الگوی کشت باید به گونهای تسریع پیدا کند که بتوان در کنار اراضی کشاورزی، الگوی کشت گلخانه را اجرایی کرد.
جهانبازی با اشاره به اینکه توسعه گیاهان دارویی به گونههای اقتصادی استان ارتباط دارد، خاطرنشان کرد: گونههای اقتصادی میتواند باتوجه به شرایط اقلیمی استان به عنوان گونه بومی زیر کشت روند، در حقیقت ما مردم را ترغیب میکنیم تا با مشارکت خود، از عرصههای طبیعی حفاظت و کشت در آنها انجام شود.
وی در پایان گفت: لازم است کارهای تحقیقاتی بیشتری بر روی گونههای گیاهی به منظور حفظ مزیت کشور و استان صورت گیرد، یعنی برخی ذخایر ژنتیکی موجود، تنها در یک نقطه امکان رشد کردن دارند که باید آنها را شناسایی و از قابلیتهایی که برای توسعه، کشت، پرورش و بازاریابی دارند؛ استفاده کرد.
انتهای پیام
نظرات