• شنبه / ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۵:۰۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402061107370
  • خبرنگار : 50558

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل:

از این پس عربستان از مسیر ایران به مسائل سوریه می‌پردازد

از این پس عربستان از مسیر ایران به مسائل سوریه می‌پردازد

ایسنا/خراسان رضوی در ۸ شهریورماه وزیر امور خارجه کشورمان راهی سوریه شد و پس از آن به لبنان سفر کرد. این هفتمین سفرحسین امیرعبداللهیان به دمشق پس از تصدی وزارت امور خارجه است. وی برای اولین بار در سال ۱۴۰۰ در پی سفرش به عراق برای حضور در نشست بغداد، به دمشق پا گذاشت و پس از آن مرتبا با مقامات این کشور در موقعیت‌های مختلف دیدار داشت.

امیرعبداللهیان در جریان این سفر با اشاره به تصمیم ایران برای حمایت از دولت و ملت سوریه در راستای دستیابی به منطقه‌ای امن و باثبات، تاکید کرد که جمهوری اسلامی به تلاش‌های خود برای استقرار صلح در مرز بین ترکیه و سوریه و رفع سوء تفاهمات موجود بین دو کشور ادامه خواهد داد. وی همچنین ضمن توصیه به آمریکا برای پرهیز از دخالت در امور منطقه، یادآور شد که امروز هیچ کشوری نمی‌تواند سوریه را نادیده بگیرد و بازگشت این کشور به وضعیت طبیعی، به صلاح تمام کشورهای منطقه است.  

صباح زنگنه، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به وضعیت جدید سوریه در منطقه، اظهار کرد: وضعیت سوریه نسبت به قبل بهبود یافته و مناطق زیادی از این کشور از سیطره داعش آزاد شده است، اما امروز همچنان در شمال غرب و شمال شرق سوریه مناطق تحت اشغال وجود دارند. در شمال شرق هم داعش حضور دارد و هم آمریکایی‌ها و نیروهای کردی که با آمریکا متحد هستند. این نیروها عملا بر منابع نفت سوریه تسلط پیدا کرده‌اند و نفت این مناطق را استخراج و بهره‌برداری می‌کنند.

وی اضافه کرد: علاوه ‌بر این، در بخشی از شهرها شاهد اعتراض و تظاهراتی علیه اسد بودیم که معترضین به لحاظ معیشتی مطالباتی داشتند و خواهان دریافت کمک و امکانات از دولت سوریه و بهبود مراکز اقتصادی این کشور بودند. بنابراین ممکن است وضعیت داخلی سوریه چندان مطلوب نباشد، اما به لحاظ سیاسی و بین‌المللی وضعیت متفاوت از گذشته است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به بهبود رابطه سوریه با دیگر کشورهای منطقه، عنوان کرد: دولت سعودی که تا پیش از این روابط خوبی با سوریه نداشت، این کشور را برای حضور در اجلاس اتحادیه عرب که در عربستان برگزار شده بود، دعوت کرد. اغلب کشورهای خلیج فارس هم سفارت خود را در سوریه افتتاح کردند و با این کشور رفت‌وآمد دارند و روابطشان رو به توسعه است. از سوی دیگر اردوغان نیز تا پیش از انتخابات خواهان ملاقات با بشار اسد بود و قصد داشت طی تعهدی نیروهایش را از خاک سوریه خارج کند.

زنگنه با بیان اینکه امروز سوریه نیازمند تقویت هرچه بیشتر دولت خود است، گفت: اما الان که اردوغان در انتخابات پیروز شده بر دولت سوریه فشار بیشتری وارد می‌کند. نیروهای تکفیری که در منطقه ادلب تحت حمایت ترکیه قرار دارند، دست به اقدامات تروریستی می‌زنند. از سوی دیگر تعداد بسیاری از نیروهای صنعتگر، اقتصادی و بازرگان سوریه در حوالی حلب نیز به دلیل فشارهای اقتصادی و امنیتی امکانات خود را به مناطق نزدیک مرز ترکیه منتقل کردند که باز هم یک فشار اقتصادی برای مردم سوریه در پی دارد. همچنین ترکیه به سوریه فشار می‌آورد که با تنگنا قرار دادن نیروهای نزدیک به پ.‌ک.‌ک یعنی نیروهای کرد سوری، آن‌ها را از حمایت پ.ک.ک بازبدارد. درنتیجه اکنون نیروهای کرد این کشور تحت تاثیر فشار سه‌جانبه ترکیه، سوریه و آمریکا قرار دارند.

وی با اشاره به تلاش‌های ایران برای بهبود روابط دمشق و آنکارا، بیان کرد: اکنون نسبت به گذشته احتمال نزدیکی سوریه و ترکیه کمتر است، زیرا ترکیه خواهان اخذ امتیازات سیاسی از دمشق به نفع خود است. این امتیازات شامل فشار آوردن به کردهای سوریه برای نداشتن تماس با کردهای ترکیه و همچنین اعطای امتیازاتی به گروه‌های تکفیری و تروریستی تحت حمایت ترکیه است. این امتیازات محقق نمی‌شود، مگر اینکه به یک توافق معقول و منطقی با رعایت منافع ملی دولت سوریه دست یابند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به هفتمین سفر امیرعبداللهیان به سوریه و تغییراتی که از این پس شاهد آن خواهیم بود، اظهار کرد: یکی از مباحث مورد توجه ایران و عربستان، سوریه است. ریاض برای تقویت روابط با دولت سوریه جدی است. اما وضعیت فعلی سوریه نیازمند چندین اقدام همزمان است. یکی اقدام در تامین نیازهای اقتصادی و تامین انرژی سوریه است که عربستان و امارات می‌توانند در این مسیر کمک‌کننده باشند. جمهوری اسلامی هم به لحاظ فنی و مهندسی می‌تواند به بازسازی صنایع سوریه کمک کند.

زنگنه ادامه داد: اما یکی از مهمترین کارهایی که کشورهای منطقه می‌توانند برای یاری دادن سوریه انجام دهند، این است که به دولت ترکیه و آمریکا فشار بیاورند تا نیروهایشان را از خاک این کشور خارج کنند و اجازه دهند دولت سوریه از منابع انرژی، نفتی و کشاورزی خود استفاده کند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین احتمال عملیات نظامی آمریکا در مرزهای عراق و سوریه، تهدید دیگری برای دمشق در پی دارد که نیاز است کشورهای منطقه به آمریکا هشدار بدهند و به مردم و دولت سوریه و عراق جهت مقابله با این وضعیت یاری برسانند، چراکه بستر مرزهای عراق با سوریه و لبنان عملا بخشی از امکانات عراق را از بین می‌برد و می‌تواند اقتصاد مردم  این کشور را تحت‌الشعاع قرار بدهد. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ادامه داد: در این راستا مطمئنا حمایت سیاسی کشورهای عربی و تلاش‌های جمهوری اسلامی و عربستان موثر خواهد بود. این کمک‌ها فقط بر بهبود وضعیت اقتصادی سوریه تاثیر نمی‌گذارد، بلکه به تحرک سازنده‌تر این کشور در منطقه نیز منجر خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha