• چهارشنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۲ / ۱۱:۵۵
  • دسته‌بندی: صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • کد خبر: 1402092216103
  • خبرنگار : 71664

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی مطرح کرد

حکمرانی علم و فناوری در کشور به خوبی درک نشده است

حکمرانی علم و فناوری در کشور به خوبی درک نشده است

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی با بیان اینکه حکمرانی علم نیست بلکه یک فناوری نرم است، اظهار کرد: حکمرانی علم و فناوری در کشور به خوبی درک نشده و عینیت نیافته است.

به گزارش ایسنا، رضا غلامی مطالعات فرهنگی و اجتماعی در همایش ملی «حکمرانی در عرصه علم، فناوری و نوآوری» که صبح امروز،چهارشنبه ۲۲ آذر در پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار شد، اظهار کرد: کشور ایران توانسته است با هدایت هوشمندانه رهبری و به لطف الهی به پیشرفت‌های خوبی دست یابد. به طور مثال، ایران توانسته است جایگاه پانزدهم تولید مقاله در دنیا را از آن خود کند.

وی با بیان اینکه دستیابی به جایگاه پانزدهم تولید مقاله در دنیا مایه مباهات است، گفت: بسیاری بر این باور هستند که پیشرفت‌های ما در عرصه علم سبب شده است که در برابر تحریم‌های کشنده غرب ایستادگی کنیم. اگر پیشرفت‌های علمی نبود شاید نمی‌توانستیم دربرابر تحریم‌ها مقاومت کنیم.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی با بیان اینکه به فرموده رهبری نباید به دستاوردهای به دست آمده دلخوش بود، گفت: رهبری همواره بر جهش علمی تاکید کرده‌اند، اگر بخواهیم به جهش علمی برسیم باید به مواردی توجه کنیم. 

//توجه به گفتمان زیست‌بوم فناوری

وی با بیان اینکه زنده‌نگه داستن بحث گفتمان در زیست‌بوم دانش و فناوری مهم است،افزود: گفتمان‌ها به صورت پنهان نقش رهبری دارند و به صورت پنهانی مدیریت می‌کنند. اگر گفتمان تولید علم در جهش علمی داشته‌ایم اما با ضعف‌ها و کم‌رمقی همراه است. 

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی با بیان اینکه هرچه میران علم و فناوری در زندگی مردم ملوس باشد میزان رشد علم و فناوری بیشتر فراهم می‌شود، گفت: زمانی رشد و علم فناوری به یک جریان تبدیل می‌شود که مردم جهش علمی را حس کنند. میزان احساس حضور علم و فناوری در زندگی مردم طی سال‌های اخیر به واسطه افزایش تحریم‌ها افزایش یافته است. 

// روش گلخانه‌ای موثر نیست

وی با بیان اینکه روش گلخانه‌ای همواره در عرصه علم و فناوری اثرگذار نیست، گفت: اگر بخواهیم در عرصه علم و فناوری موفق شویم باید بدانیم که روش گلخانه‌ای در عرصه علم و فناوری جواب نمی‌دهد و باید به صورت پروسه‌ای عمل کرد. روش گلخانه‌ای فقط برای برخی نقاط لازم است.

غلامی گفت: بخشی از ظرفیت‌ها در طی پروسه علم و فناوری هدر می‌رود که باید به این موضوع توجه شود. 

// لزوم توجه به نظام آموزش عالی

وی با بیان اینکه نظام آموزش عالی ما چندان اثربخش نیست، گفت: نظام آموزش عالی ما با علم به صورت همزمان پیشرفت نکرده است. هنگامی که رهبری موضوع تحول در نظام آموزش و پرورش را مطرح کردند موضوع تحول در نظام آموزش عالی را مطرح کردند. وزارتخانه‌های علوم و بهداشت در آن بازه زمانی زیر بار نرفتند و اظهار کردند که نقشه علمی در کشور وجود دارد و آن را خواسته رهبری قلمداد کردند. 

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی گفت: چرخه نوآوری در ارتباط با جهش علمی موثر است. چرخه نوآوری از حلقه‌های متعددی برخوردار است که باید در کانون توجه قرار گیرد. 

وی ادامه داد: حضور و مشارکت در عرصه جریان جهانی از اهمیت فراوانی برخوردار است.

// مهاجرت به صورت سیاه و سفید است

رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وی با بیان اینکه ابتکار در عرصه مهاجرت در حوزه جهش علم و فناوری اهمیت دارد، گفت: من مهاجرت را به صورت سفید و سیاه می‌دانم. هنگامی که سخن از مهاجرت سفید به میان می‌آید منظور این است که عده‌ای مهاجرت می‌کنند اما به کشور خود باز می‌گردند. اگر این افراد به کشور بازنگردند بازهم به فکر کشور خود هستند و با کشورشان همکاری می‌کنند. 

وی ادامه داد: گاهی اوقات تعداد کمی از مهاجران به همکاری تمایل ندارند که در این شرایط باید از مهاجرت سیاه سخن گفت.

// حکمرانی یک امر پساعلمی است

غلامی با بیان اینکه حکمرانی یک امر پساعلمی است، گفت: من بر این باوررهستم که عقلانیت علمی در پشت حکمرانی قرار دارد. حکمرانی نه تنها بر علم بلکه بر عقلانیت هم تکیه داده است. من بازهم تاکید می‌کنم که حکمرانی علم نیست بلکه یک فناوری نرم است.

وی ادامه داد: حکمرانی علم و فناوری در کشور به خوبی درک نشده و عینیت نیافته است؛ تا زمانی که حکمرانی عینیت نیابد، تحول در علم و فناوری ایجاد نمی‌شود. 

/// ماموریت فرهنگستان علوم در حوزه نقشه علمی

وی با بیان اینکه ماموریت روزآمد شدن نقشه علمی کشور به فرهنگستان علوم واگذار شده است، اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، ماموریت روزآمد شدن نقشه علمی کشور را به فرهنگستان علوم واگذار کرده است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha