مهدی امیرپور امروز ۱۸ بهمن ماه در جمع خبرنگاران با گرامیداشت دهه فجر انقلاب اسلامی اظهار کرد: ماموریت اصلی بخش خاک و آب، پژوهش، مدیریت دانش و گسترش نوآوری و ارائه راهکارهای علمی در راستای توسعه کشاورزی دانش بنیان است.
وی با اشاره به پایش خاکهای استان کرمان افزود: نقشه خاکشناسی کل استان کرمان در دورههای قبل توسط همکاران تهیه شده است.
امیرپور بیان کرد: تحقیقات در زمینه تغذیه گیاهی محصولات عمده مانند خرما، پسته، مرکبات، گندم، جو و ذرت در این بخش انجام شده و نحوه تغذیه این گیاهان در فصول و زمان مختلف و مقدار عناصر موردنیاز خاک به دست آمده که هر کدام از این طرحها به پنج سال زمان نیاز داشته تا به نتیجه برسد.
رئیس بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان با اشاره به مشکلات خاک در استان اظهار کرد: کم آبی و شور شدن اراضی کشاورزی در سالهای اخیر موجب بروز مشکلاتی بوده و البته تحقیقات گسترده برای رسیدن به راهکار علمی انجام شده که به عنوان مثال میتوان به استفاده از اسید سولفوریک یا گچ و گوگرد در برخی نقاط اشاره کرد.
وی با اشاره به ماموریتهای حاکمیتی بخش تحقیقات آب و خاک افزود: هر تغییر کاربری اراضی ابتدا باید توسط امور اراضی پایش و ما نیز آن را ارزیابی کنیم و شعار ما این است که استان کرمان خاک با قابلیت کشاورزی دارد و باید پایش و حفظ شود.
امیرپور تصریح کرد: برای تولید هر ۱۰ سانتیمتر خاک هزار تا پنج هزار سال زمان نیاز است و در استان کرمان تولید ۱۰ سانتیمتر خاک پنج هزار سال طول کشیده است.
وی بیان کرد: مسئله دیگر پایش کودهای مورد استفاده در بخش کشاورزی است و به صورت هفتگی در بازار و کارخانهها نمونهبرداری و پایش انجام میشود.
رئیس بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه کمک به کشاورز وظیفه اصلی ماست، گفت: طرحهای تحقیقاتی در آلودگی خاک، نیاز آبی و تناسب اراضی و ... انجام میدهیم.
امیرپور با اشاره به اینکه شوری آب، استفاده بیرویه از کود شیمیایی و ... موجب تخریب خاک میشود، افزود: ۲۰ درصد از خاک کلاس سه در دهههای اخیر به کلاس پنج و شش تبدیل شده و توجه ویژه به خاک و مدیریت صحیح لازم است تا خاکهای دارای قابلیت کشاورزی را از دست ندهیم.
وی با بیان اینکه برخی محدودیتها قابل برگشت نیست اما بخش عمده را میتوان با اصلاح خاک استفاده کرد، گفت: با منبع آب مناسب میتوان راهکارها را عملیاتی کرد زیرا خاک مرغوب کم نداریم، در منابع آبی به دلیل برداشت بی رویه مشکل داریم.
به گزارش ایسنا، ناصر رشیدی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان نیز در این نشست بیان کرد: در کشاورزی با خاک، آب و گیاه سر و کار داریم و وقتی وضعیت مناسبی داشته باشند، عملکرد خوب خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه کرمان از خشکترین استانهای کشور است، گفت: در این استان شوری اراضی و شوری آب داریم و اخیراً با خشکسالیها و تغییر اقلیم، متاسفانه کیفیت آبهای استخراجی کاهش یافته و نیاز است مدیریت ویژه اعمال شود.
این کارشناس تغذیه گیاهی، سبک بودن خاک را یکی از مشکلات دانست و تصریح کرد: ماده آلی خاک وابسته به نزولات است و وجود ماده آلی در خاک قدرت جذب آب را حفظ میکند لذا باید قابلیت نگهداری آب توسط گیاه را به هر نحو حفظ کنیم و با کمترین مصرف آب، بیشترین تولید را داشته باشیم زیرا با مدیریت مناسب عملکرد بسیار خوبی میتوان داشت.
رشیدی بیان کرد: هدف اصلی تحقیقات این است که با حداقل امکانات حداکثر بهرهبرداری را داشته و کشاورزی پایدار تعریف کنیم که الگوی توسعه است.
وی با تاکید بر لزوم پرهیز از آسیب زدن به منابع، بیان کرد: تخلیه منابع آب، دلیل اصلی فرونشست است.
انتهای پیام
نظرات